Dezvoltatorul imobiliar poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40% în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, prevede proiectul PSD depus acum la Parlament pentru a reglementa noile condiții privind proiectele imobiliare, analizat de Profit.ro.
”Piața imobiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creșterii economice. Numai că aceasta prezintă si riscuri pentru cumpărători, în special în tranzacțiile privind mobile aflate în faza de construcție.
Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligaților contractuale de către dezvoltator. Aceastã situație pune consumatorii într-o poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special =n cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului”, arată inițiatorii
Aceștia adaugă că inițiativa legislativă urmărește să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumparătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecție prin intermediul polițelor de asigurare.
Prin umare proiectul completează articolul 22 din Legea nr. nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, la litera i), după care se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:
“j) La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect.”
CITEȘTE ȘI PSD vrea ca ÎCCJ să judece înaintea CCR, cu apărare din partea celor reclamați, contestațiile la adresa candidaților la prezidențialeAnterior, premierul Ciolacu a anunțat că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%. Un astfel de avans mai mare va fi permis doar în cazul în care dezvoltatorul va avea o asigurare specială pentru acoperirea riscului nefinalizării proiectului, a mai spus Ciolacu.
PNL a reclamat însă că a depus, încă din 2019, la Parlament un proiect în acest sens, fără să fie însă adoptat, dar PSD a replicat că, de când a fost formată coaliția de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019.