ULTIMA ORĂ DECIZIE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei. Măsura, doar pentru anumite mașini. Timp suplimentar de plată

ULTIMA ORĂ DECIZIE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei. Măsura, doar pentru anumite mașini. Timp suplimentar de plată
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:44

Utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România vor putea achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare, a stabilit Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect legislativ, care mai trebuie doar promulgat de șeful statului pentru a intra în vigoare. Șoferii români vor scăpa astfel de amenda automată pentru neplata rovinietei.

Aleșii au modificat în acest fel proiectul de lege care ar fi dat tuturor șoferilor, români sau străini, posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale și nu obligatoriu înaintea utilizării reţelei de drumuri naţionale.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul nu a fost de acord cu inițiativa, arătând că va scădea numărul celor care plătesc anticipat rovinieta, iar pentru cei care nu o plătesc, cele 24 de ore nu constituie o garanție că o vor plăti. Mai mult, cetățenii străini vor neglija să o achite. Ca urmare, Senatul a respins anterior proiectul.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Contribuția proprietarilor la anveloparea blocurilor nu va mai fi recuperată CITEȘTE ȘI Contribuția proprietarilor la anveloparea blocurilor nu va mai fi recuperată

Măsura este propusă chiar de reprezentanții actualei puteri, care arată că nu este normală amendarea automată a șoferilor care, din diferite motive, au uitat să îşi plătească rovinieta, fără a avea posibilitatea de a remedia rapid această situaţie care are la bază neatenţia şi nu rea-credinţa utilizatorului. Inițiatorii arată că o stfel abordare se aplică taxei de pod de la Feteşti, unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe pod.

Proiectul elimină condiția obligatorie ca rovinieta să fie achitată anterior utilizării rețelei de drumuri naționale.

Astfel, acum legea prevede că achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Potrivit formei adoptate de Parlament a proiectului, odată cu aplicarea noii legi și prin excepție de la prevderea de mai sus, ”utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua in curs până cel târziu la ora 24 a zilei urmatoare”.

Senatorii reduc ”nivelul orientativ” de calcul al salariului minim. Inspecția Muncii va putea controla frecvent unii angajatori. Excludere de la licitații publice și concesiuni pentru firmele care nu respectă noile norme CITEȘTE ȘI Senatorii reduc ”nivelul orientativ” de calcul al salariului minim. Inspecția Muncii va putea controla frecvent unii angajatori. Excludere de la licitații publice și concesiuni pentru firmele care nu respectă noile norme

Senatorii au modificat în acest mod legea pentru a răspunde obiecției Guvernului, care atenționase că utilizatorii din alte state vor neglija să achite taxa rovinietei, după părăsirea teritoriului României.

Astfel, proiectul stabilește că  în cazul utilizatorilor vehiculelor înmatriculate în alte state decât România, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac pe loc, după identificarea contravenientului, respectiv a conducătorului auto.

Prin urmare, și amenda automată este eliminată doar în cazul autovehiculelor înmatriculate în România.

În prezent, amenzile variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele mici și pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj care nu dețin rovinietă. De asemenea, în acest an a fost introdusă opțiunea de a achiziționa rovinieta pe o durată de 24 de ore.

DECIZIE Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor familiale și întreprinderilor individuale CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor familiale și întreprinderilor individuale

Guvernul a susținut, însă, în obiecțiile aduse proiectului, că: ”și în condițiile în care termenul de plată a tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinieta) ar fi similar peajului (...), până cel târziu la ora 24,00 a următoarei zile în care a fost utilizată rețeaua de drumuri naționale din România, aceasta nu garantează că utilizatorul vehiculului care, din diferite motive (de exemplu: din neatenție), a uitat să își plătească rovinieta în avans accesului la aceasta, nu va uita să o plătească și ulterior, după expirarea termenului suplimentar acordat (situație des întâlnită în cazul achitării peajului de către unii utilizatori după ora 24,00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea)”.

Executivul mai aprecia și că apreciază și că numărul utilizatorilor care, în momentul de față, achită rovinieta în avans va scădea, pentru că unii pot parcurge, în cele 24 de ore, sectoare de drum național pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video ale C.N.A.I.R. - S.A. și nu sunt verificați în traseu de personalul poliției rutiere sau de către personalul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.).

viewscnt
Afla mai multe despre
rovinieta
plata
24 ore
a doua zia
ulterior
drumuri
naționale
proiect
guvern
parlament