Investitorul austriac S+B Gruppe, activ în România pe piața imobiliară, în viticultură și antreprenoriat, a cumpărat clădirile și parcarea din fața Băncii Naționale a României de la dezvoltatorul cu capital italiano-român Conta Investment, într-o tranzacție de circa 11 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro. Pe acest amplasament poate fi construit un imobil cu funcțiuni mixte birouri, comercial, hotel cu 7 etaje.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proprietatea achiziționată de austrieci dispune de o suprafață totală de teren de 4.973 de metri pătrați și este amplasată pe strada Doamnei nr. 7-9-11. Una dintre clădiri a fost cinematograful pentru copii Doina, iar în parcarea de 457 de locuri au funcționat, până în 2003, Galeriile Blanduziei și, în trecut, Compania de Teatru de Operetă și Comedie Blanduzia.
Vânzătorul proprietății, compania Conta Investment, a cumpărat aceste imobile în perioada 2008-2010 și a obținut mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Cel mai recent aviz pentru PUZ, obținut la finalul anului trecut, prevede realizarea unui ansamblu de clădiri cu funcțiune mixtă – birouri, galerie comercială, hotel, cu regim de înălțime de șapte etaje și patru subsoluri de parcare. Înălțimea maximă aprobată este de 30 de metri.
Varianta de proiect prezentată de Conta Investment în martie 2018
Tranzacția a fost motivată de o datorie bancară de aproape 13 milioane de euro pe care Conta Investment trebuie să o ramburseze. În acest sens, cele două părți au semnat în 19 iunie 2019 o promisiune bilaterală de dare în plată care prevede transferul proprietăților de la Conta Investment la Doa Center Invest, firmă deținută de S+B din Viena.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții S+B Gruppe nu au răspuns până la publicarea articolului.
Conta Investment este cunoscută pentru vânzarea clădirii de birouri Pallazo Italia către fondul german de investiții GLL Real Estate Partners. Costul de achiziție a imobilului nu a fost făcut public, însă investiția în dezvoltarea acestuia a fost de 10 milioane de dolari. Conta Investment are mai mulți acționari italieni și un român, Traian Drăgan, iar administrator unic este Mario Comelli, potrivit termene.ro.
Varianta de proiect prezentată de Conta Investment în martie 2018
S+B Gruppe, care are șase acționari privați din Austria, este cunoscut în România pentru activitatea sa viticolă, prin Crama Liliac, și pe piața imobiliară, unde deține clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 mp), Magheru One (4.000 mp) și un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 mp), toate din București. Investitorii mai au un teren în Otopeni, unde pregătesc un proiect format dintr-un hotel și patru clădiri de birouri, denumit Airport City Park, în suprafață de 25.000 mp. Grupul a investit până acum peste 3 miliarde de euro în proprietăți cu o suprafață utilizabilă de un milion de metri pătrați în Viena, Praga, București și Varșovia.
Grupul austriac a renunțat la activitatea agricolă din România în 2017, când a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren agricol a anului. Investitorul a vândut atunci 385 de hectare de teren cu 1,6 milioane de euro către fermierii Marius și Geta Preoteasa din comuna Stoicănești, județul Olt. Austriecii s-au orientat și spre zona de tehnologie și au investit în start-up-ul Reflex. În 2016, S+B a cumpărat de la Camil Moldoveanu, fost campion mondial la arte marțiale transformat în antreprenor, un pachet de acțiuni în cadrul Reflex, care a creat un produs pentru kinetoterapie.
Clădirile istorice din centrul Capitalei au devenit interesante pentru dezvoltatorii imobiliari care țintesc sectorul spațiilor de birouri și al hotelurilor. Și Banca Comercială Română (BCR) și-a scos la vânzare fostul sediu central, un monument istoric celebru din Piața Universității, la un preț de peste 20 milioane de euro.
„Un număr de peste 5 terenuri centrale, cu amplasamente lângă instituții importante, sunt în acest moment în analiză pe masa unor investitori imobiliari cu prestigiu. Axa Romană-Universitate-Unirii este principala zonă de interes pentru investitorii care caută să dezvolte produse de calitate, cu randamente bune și care să treacă testul timpului. Deși prețul terenului poate depăși în aceste zone prețul de 4.000 euro/metru pătrat, apetitul cumpărătorilor este mare. Vom vedea din ce în ce mai multe clădiri tip boutique, cu destinație mixtă, cu un client ancoră pe spațiile de birouri și un mix special de chiriași pe zonele de retail“, spune Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes.
Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piața Victoriei, Palatul Universul, The Ark, sunt câteva dintre cele mai cunoscute proiecte care au rezultat din modernizarea sau convertirea clădirilor vechi în spații noi, moderne.
Dacia One (fostul Cazino Victoria), cele două clădiri de pe Calea Victoriei cumpărate de grupul Hagag, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Grivița, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard) sunt alte astfel de proiecte în diverse stadii de dezvoltare.
Monumentele istorice au început să intre în circuitul comercial abia de câțiva ani, în contextul în care procesele de retrocedare au o durată de circa zece ani. România are 10.041 de monumente de arhitectură și ansambluri de Clasa A și Clasa B, din care 851 ansambluri și 9.190 monumente. Aproximativ 25-30% din monumente nu au fost clasificate, potrivit Artmark Historical Estate, companie specializată în comercializarea clădirilor de patrimoniu.