TOPUL celor mai mari tranzacții imobiliare din România. Una singură a susținut aproape jumătate din întreaga piață, care a atins cel mai slab nivel din ultimul deceniu. Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale s-a prăbușit

TOPUL celor mai mari tranzacții imobiliare din România. Una singură a susținut aproape jumătate din întreaga piață, care a atins cel mai slab nivel din ultimul deceniu. Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale s-a prăbușit

Sebastian Macdonald-Hall, directorul de investiții al M Core, alături de proiectul Pipera Plaza cumpărat de la Mitiska REIM

scris 10 ian 2024

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) s-a prăbușit cu 60% anul trecut, până la circa 500 de milioane de euro, valoare caracteristică unei perioade de criză, care marchează cel mai slab nivel din ultimii 10 ani, conform datelor Profit.ro. Brokerii prognozează un an 2024 la fel de slab.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Scăderea lichidității în 2023 subliniază ecartul dintre cerere și ofertă, în special pe fondul creșterii ratelor de dobândă. Ne așteptăm ca această tendință să continue în prima parte a anului 2024, România continuând să arate mai multă reziliență decât celelalte țări din Europa Centrală și de Est în materie de prețuri. În același timp, suntem entuziasmați să vedem consolidarea pe anumite segmente prin tranzacții mari cum a fost cazul achiziției portofoliului Mitiska de către M Core“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

Cele mai mari tranzacții imobiliare din 2023 au fost prezentate, toate, în premieră de Profit.ro și cumulează aproape 400 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Trust uriaș din China se prăbușește în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trust uriaș din China se prăbușește în faliment

De remarcat este faptul că anul trecut s-au înregistrat doar 4 tranzacții cu o valoare de peste 20 milioane de euro, motiv pentru care principala tranzacție a ajuns să reprezinte aproape jumătate din întreaga piață de investiții.

Rezultatele slabe vin și prin comparație cu recordul istoric atins în 2022, când volumul de tranzacții a depășit 1,2 miliarde de euro.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 500 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

EXCLUSIV FOTO Hagag anulează achiziția sediului Romproiect, din centrul Bucureștiului, pe care voia să îl transforme în hotel. Care este cauza CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag anulează achiziția sediului Romproiect, din centrul Bucureștiului, pe care voia să îl transforme în hotel. Care este cauza

„După o ajustare semnificativă a pieței investiționale în 2023, când s-a atins practic cel mai scăzut volum tranzacționat din ultimul deceniu, ne așteptăm ca apetitul pentru achiziții să își revină treptat, sub rezerva îndeplinirii mai multor condiții: stabilizarea (ideal, îmbunătățirea) contextului geopolitic, începerea tendinței de scădere a costurilor de finanțare și menținerea economiei într-un teritoriu pozitiv.

Marii investitori prezenți pe piața locală și-au demonstrat reziliența, reușind să absoarbă creșterea costurilor de finanțare, iar o parte dintre ei sunt pregătiți să redevină activi pe frontul achizițiilor. Totodată, vedem și investitori noi care tatonează piața, dar și jucători locali din alte sectoare economice care consideră că este un moment oportun pentru a face plasamente imobiliare, vizând tichete mici și medii. Prin prisma randamentelor oferite, cu circa 300 de puncte de baza peste costurile de finanțare, și a unei cereri ridicate de spații din partea chiriașilor, piața imobiliară locală își menține atractivitatea pe toate segmentele”, spune Cristi Moga, Head of Capital Markets în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.


 

Cea mai mare tranzacție din 2023 este cea prin care s-a marcat intrarea pe piața imobiliară românească a grupului imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall – cu legături strânse cu Familia Regală. Grupul a plătit 219 milioane euro pe cele 25 de parcuri de retail deținute de investitorul belgian Mitiska REIM în România. Tranzacția a condus la depășirea valorii duble a investiției originale, pe o durată medie a deținerilor de 5 ani, pentru investitorii fondurilor gestionate de Mitiska REIM, care au fost proprietarii activelor.

Locul doi în ierarhie este ocupat de tranzacția prin care furnizorul francez de servicii logistice și transport FM Logistic, aflat în proprietatea familiilor Faure și Machet, a vândut către dezvoltatorul imobiliar CTP toate centrele sale de distribuție din București, Timișoara și Dâmbovița, cu scopul închirierii lor ulterioare, la un preț estimat la 60 de milioane de euro.

Locul trei îi revine tranzacției prin care jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau, aflat pe locul patru în topul câștigurilor realizate de belaruși din turneele de poker, a intrat pe piața imobiliară românească prin achiziția clădirii de birouri One Herăstrău Office, din nordul Bucureștiului, la un preț de 21 de milioane de euro.

EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România

Locul patru este ocupat de o vânzare surprinzătoare prin care retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo a cumpărat cu circa 20 de milioane de euro mallul Liberty Center, din cartierul bucureștean Rahova, de la băncile grecești care îl dețineau. Jumbo pregătește acum amenajarea primului său magazin în cadrul unui mall din România în Liberty Center. Mallul, inaugurat în 2008 în urma unei investiții de circa 70 de milioane de euro, a fost executat silit în 2012 de cele trei bănci care au finanțat construcția – Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank și Bank of Cyprus – în baza unei datorii de 61 de milioane de euro.

Poziția a cincea îi revine tranzacției prin care grupul imobiliar Yellow Tree, controlat, indirect, de omul de afaceri britanic Carl Bossino, a cumpărat clădirea de birouri Olympia Tower din București de la fondul elen Bluehouse Capital la un preț de circa 15 milioane de euro.

Pe locul șase se află o altă tranzacție care aduce un jucător nou pe piață. Antreprenorul american în serie Daniel Cocanougher, fost primar, cu afaceri în producția de film, imobiliare, energie și IT, a intrat pe piața imobiliară românească prin achiziția a câte 50% din cele două firme folosite de omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu la dezvoltarea centrelor comerciale Family Market din Miroslava și cartierul ieșean Bucium. Investitorul american a intrat în cele două proiecte alături de antreprenorul ieșean Ilie Ghiciuc, cu afaceri în domeniul IT, fondatorul Thinslices, iar valoarea tranzacției a fost estimată la 14-15 milioane de euro.

EXCLUSIV Dezvoltatorul turc Ulas Dilmac s-a asociat cu Shmuely David Hay pentru un proiect cu peste 700 de apartamente în cartierul Titan și, în paralel, intră pe piața logistică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul turc Ulas Dilmac s-a asociat cu Shmuely David Hay pentru un proiect cu peste 700 de apartamente în cartierul Titan și, în paralel, intră pe piața logistică

Pe locul șapte se află o altă tranzacție specială prin care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a cumpărat clădirea de birouri Construdava din Pipera la un preț de circa 12 milioane de euro de la investitorul imobiliar Adam Europe, deținul de omul de afaceri israelian Isaac Cohen-Hoshen, care administrează și unul dintre cei mai mari producători de bovine din România. Imobilul a fost cumpărat de IGSU pentru a amenaja Centrul Național de Răspuns la Dezastre, cuprins în finanțarea europeană de 682 milioane de euro primită în 2020.

Locul opt este ocupat de tranzacția prin care fondul imobiliar de investiții alternative  BT Property, care administrează active de 22,3 milioane de euro, a achiziționat trei imobile în care își desfășoară activitatea clinicile oncologice Amethyst Radiotherapy în Cluj (Florești), Timiș (Dumbrăvița) și Ilfov (Otopeni). Tranzacția, de tipul Sale&Lease Back, este în valoare de 12 milioane de euro.

Locul nouă îi revine tranzacției prin care Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a cumpărat de la un grup de investitori imobiliari israelieni complexul de birouri Avrig Business Center din apropierea Primăriei Sector 2 din București la un preț de circa 10 milioane de euro, cu planul să îl transforme într-un centru de învățământ și cercetare. Universitatea a mai făcut anul trecut o tranzacție cu o valoare mai mică. A cumpărat de la Consola Grup Construct și clădirea de birouri Quest de pe strada Delea Veche nr. 22, în suprafață de 4.500 de metri pătrați, în care urmează să își desfășoare activitatea Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică al universității.

EXCLUSIV FOTO Prospecțiuni SA pregătește un proiect cu sute de apartamente în una dintre cele mai fierbinți zone din București. Ovidiu Tender: Există o gândire, pentru un viitor îndepărtat, de relocare a atelierelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Prospecțiuni SA pregătește un proiect cu sute de apartamente în una dintre cele mai fierbinți zone din București. Ovidiu Tender: Există o gândire, pentru un viitor îndepărtat, de relocare a atelierelor

Pe ultimul loc în clasament se plasează tranzacția prin care dezvoltatorul imobiliar WDP, al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a cumpărat cu circa 10 milioane de euro depozitul de 20.000 de metri pătrați al producătorului de profiluri de cauciuc SFC Solutions Automotive Romania, amplasat în apropierea fabricii Dacia Renault din Mioveni, pentru care și livrează marfă. Vânzătorul va ocupa, în continuare, spațiul ca chiriaș, pe o perioadă de 15 ani.

Restul tranzacțiilor care formează volumul de 500 de milioane de euro din 2023 sunt sub 10 milioane de euro și de genul celei prin care compania Aro Palace, al cătrei acționar majoritar este fondul Transilvania Investments, a vândut vara trecută hotelul Corona-Postăvaru din Brașov pentru 9,4 milioane euro unei companii deținute indirect de antreprenorul Tudor Iliescu (cumpărătorul este cunoscut pentru vânzarea aplicației de învățare a limbilor străine Mondly către gigantul britanic Pearson); sau cea prin care One United Properties a vândut cu 6 milioane de euro clădirea de birouri One North Gate unei firme deținute indirect de Ionuț Dumitrescu și asociații săi.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
top tranzactii imobiliare