Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor

Senat: Dezvoltatorii imobiliari vor transfera 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor
scris 1 oct 2020

Orice dezvoltator imobiliar cu un profit anual de cel puțin 1 milion lei va ”transfera” 1% din acesta la Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români", prin care va fi finanțat avansul necesar la creditele imobiliare ale tinerilor fără posibilități.

Măsura este propusă într-o inițiativă legislativă adoptată prin vot, miercuri, de plenul Senatului. Autorii inițiativei sunt membri ALDE, recent afiliați grupului parlamentar PSD, precum Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Steluța Cătăniciu. Acestora li s-au alăturat fostul ministru PSD pentru Mediul de Afaceri Radu-Ștefan Oprea și alți deputați PSD.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După cum a relatat Profit.ro, inițiatorii propuseră inițial ca toate firmele, care în cea mai mare parte sunt private, să finanțeze Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români".

EXCLUSIV George Monceanu, solistul trupei Body&Soul, pregătește vânzarea unui teren valoros din București, pe care funcționează o fabrică în insolvență a familiei sale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV George Monceanu, solistul trupei Body&Soul, pregătește vânzarea unui teren valoros din București, pe care funcționează o fabrică în insolvență a familiei sale

Astfel, proiectul prevedea inițial că ”societățile comerciale, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’Locuințe pentru tinerii români'”. Din formularea legii reiese că 1% ar fi cotă din profitul brut, înainte de impozitare. 

Prin înființarea Fondului de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români" se urmărește ”susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și stimularea tinerilor de a ramâne în țară și chiar de a se stabili în mediul rural”. Astfel, Fondul ar urma să asigure finanțare tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să își achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.

Mai dispare un brand de lux de pe Calea Victoriei. ING Bank deschide o sucursală fanion în locul magazinului Emporio Armani CITEȘTE ȘI Mai dispare un brand de lux de pe Calea Victoriei. ING Bank deschide o sucursală fanion în locul magazinului Emporio Armani

Ajuns în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, proiectul a fost însă amendat astfel încât să nu mai vizeze toate firmele, ci doar dezvoltatorii imobiliari.

Societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 - ”Dezvoltare (promovare) imobiliară” și 4120 - ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’Locuințe pentru tinerii români'”, stabilește acum forma amendată a proiectului, care a fost adoptat prin votului senatorilor.

Fostul sediu Ultra Pro Computers din Floreasca - confiscat de stat pentru spălare de bani - ajunge sediu al Ministerului Justiției CITEȘTE ȘI Fostul sediu Ultra Pro Computers din Floreasca - confiscat de stat pentru spălare de bani - ajunge sediu al Ministerului Justiției

Sumele transferate la Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii români” sunt cheltuieli deductibile, prevede totodată inițiativa legislativă.

Proiectul mai stabilește că avansul pentru achiziția locuinței, contractată prin Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii romani”, nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și, totodată, nu poate fi mai mare de 15.000 euro. Prin urmare, conform unui calcul simplu, prețul maxim al unei locuințe cumpărate prin acest fond ar fi de 100.000 euro.

Sumele obținute de la Fond vor fi returnate, eșalonat, în 10 ani, începand cu anul 6 de la obținerea lor, în rate egale, lunare, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depași o treime din veniturile familiei.

În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului, întregul avans primit va fi returnat la data încheierii actelor de vânzare-cumpărare.

Președintele PAID România: Gradul de cuprindere în asigurare al locuințelor este prea redus, vrem să-l dublăm la 40% în următorii ani CITEȘTE ȘI Președintele PAID România: Gradul de cuprindere în asigurare al locuințelor este prea redus, vrem să-l dublăm la 40% în următorii ani

Finanțarea se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, dar care îndeplinesc condițiile legale de siguranță în construcții, și pentru construirea de noi locuințe.

”Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip "Prima Casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, arată inițiatorii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dezvoltator
imobiliar
companii
profit
1%
transfer
fond
solidaritate
locuinte
tineri
proiect
parlament
psd