România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții

România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții
scris 20 mar 2024

Lucrările de construcții au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană și au crescut cu 0,5% în zona euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 1,3% în UE și de 0,5% în zona euro, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcții în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost în România (minus 34,3%), Polonia (minus 16,5%) și Țările de Jos (minus 9,9%), cel mai semnificativ avans fiind în Ungaria (10,2%), Germania (2,7%) și Suedia (2,4%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Meta Estate Trust semnează două noi tranzacții: un exit cu randament anualizat de aproximativ 30% și o consolidare a unei investiții în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI Meta Estate Trust semnează două noi tranzacții: un exit cu randament anualizat de aproximativ 30% și o consolidare a unei investiții în Poiana Brașov
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Datele Eurostat arată că în ianuarie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcții au crescut cu 0,8% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creșteri anuale ale lucrărilor de construcții în ianuarie a.c. au fost în Ungaria (17,1%), Spania (15,1%) și Portugalia (3,9%), cele mai semnificative scăderi fiind în Țările de Jos (minus 15,7%), România (minus 14,7%) și Slovacia (minus 12,8%).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 77% în luna ianuarie a acestui an, față de luna precedentă, și cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Scăderea consemnată în ianuarie 2024, față de decembrie 2023, a fost generată de lucrările de construcții noi și lucrările de întreținere și reparații curente (-77% fiecare) și la lucrările de reparații capitale (-76,7%). Pe obiecte de construcții, au avut loc scăderi în cazul lucrărilor de construcții inginerești (-79,6%), clădirilor rezidențiale (-77,9%) și clădirilor nerezidențiale (-70,8%).

De asemenea, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat cu 34,2%, în perioada menționată, scădere evidențiată la lucrările de construcții noi (-40,8%), lucrările de întreținere și reparații curente (-17,7%) și la lucrările de reparații capitale (-9,7%), mai arată datele INS.

Comparativ cu ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcții pe serie brută a scăzut, pe total, cu 14,7% în prima lună din acest an. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcții noi (-20,7%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-1,9%). În schimb, lucrările de reparații capitale au crescut cu 4,3%.

Datele statistice arată că pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 15% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023. Pe elemente de structură, lucrările de construcții noi au scăzut cu 20,7%. Creșteri s-au evidențiat la lucrările de reparații capitale (+4,6%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+1,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
eurostat
romania