Reabilitarea termică intră în era fondurilor europene, după ce programul de stat s-a dovedit un eșec. Planurile statului nu se mai întâlnesc de mulți ani cu realitatea

Reabilitarea termică intră în era fondurilor europene, după ce programul de stat s-a dovedit un eșec. Planurile statului nu se mai întâlnesc de mulți ani cu realitatea

SURSA FOTO Cateyeperspective | Dreamstime.com

scris 21 aug 2020

Guvernul a decontat primăriilor din țară,  în cadrul programului de reabilitare termică, 7,2 milioane lei, în 2019, un avans de 30% față de anul precedent, care a fost cel mai prost de la înființarea acestei subvenții. Cu acești bani au fost eficientizate energetic doar 74 de blocuri. În aceeași perioadă, Primăriile Sectoarelor 3 și 6 din Capitală au obținut fonduri europene pentru 85 de blocuri.

Anul trecut, primăriile au reușit să cheltuiască aproximativ doar o treime din fondurile alocate de stat programului de reabilitare termică și au finalizat 74 de blocuri cu 2.838 de apartamente, potrivit datelor transmise de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru Profit.ro. Acesta este cel mai bun rezultat al ultimilor trei ani, însă vine pe fondul unei scăderi graduale abrupte a deconturilor, care a culminat în 2018 cu cel mai slab rezultat de la înființarea programului, în 2009, și până acum. Spre comparație, în 2010, anul cu cele mai multe reabilitări termice din istoric, au fost finalizate peste 22.000 de apartamente. 

La începutul anului 2019, Ministerul Dezvoltării a propus finanțarea lucrărilor de execuție la 120 de blocuri, mult mai realist decât planul anului anterior, care vizase un număr dublu. Deși a redus la jumătate proiecțiile, a fost însă realizat doar 60% din plan. Oricum, planurile ministerului nu se mai întâlnesc de mulți ani cu realitatea. Din 6.000 de apartamente planificate în 2017 s-au realizat abia un sfert, iar din cele programate pentru 2018 s-au realizat 3,3%.

Optimismul este în continuare mare în cadrul ministerului, care, pentru acest an, estimează finalizarea a 156 de blocuri cu 9.845 de apartamente, în contextul în care bugetul alocat de stat acestui program a crescut de la 20 la 30 de milioane de lei. Dacă planurile vor deveni realitate, 2020 ar urma să aducă cel mai bun rezultat din ultimii 8 ani pentru programul de reabilitare termică.

Urmărește-ne și pe Google News
Intră în vigoare noua lege prin care sunt eliminate restricții la închiderea balcoanelor, iar proprietarii se pot extinde CITEȘTE ȘI Intră în vigoare noua lege prin care sunt eliminate restricții la închiderea balcoanelor, iar proprietarii se pot extinde
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În paralel cu programul derulat de stat, primăriile pot solicita fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe . În urma celor patru apeluri de proiecte lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 se constată că primăriile din București semnează majoritatea covârșitoare a contractelor pe fonduri europene.

Anul trecut au fost semnate contracte pentru reabilitarea termică a 95 de blocuri în valoare de 240 milioane de lei în regiunea București-Ilfov, din care 46 de blocuri în Sectorul 3, 39 în Sectorul 6 și 10 blocuri în Chitila. Din valoarea totală a cererii de finanțare, 132,9 milioane lei este partea nerambursabilă și 106,3 milioane lei contribuția primăriei.

Pentru o comparație mai bună cu rezultatele programului de reabilitare termică derulat de stat, trebuie menționat că în 2018 au fost finalizate circa 200 de blocuri din fonduri europene nerambursabile, în 2017 au fost realizate 170 de blocuri, iar în 2016 alte 231 de imobile, doar în Sectorul 3.

Până acum au trecut prin reabilitare termică circa 170.000 de apartamente, adică abia 7% din locuințele care necesită renovare.

Impozitul la imobilele cu destinație mixtă, pregătit să fie impus doar pe baza unei declarații, fără obligația unui raport periodic CITEȘTE ȘI Impozitul la imobilele cu destinație mixtă, pregătit să fie impus doar pe baza unei declarații, fără obligația unui raport periodic

Acum, Guvernul are pe circuitul de aprobare o strategie care vizează renovarea a 77% din suprafața întregului fond de clădiri al României până în 2050. Pentru atingerea acestui obiectiv grandios, Guvernul, cu ajutorul Băncii Mondiale, a gândit un mega-program ce necesită investiții de 12,8 miliarde de euro. Din această sumă, doar 3 miliarde de euro ar putea fi fonduri europene nerambursabile, marea parte a banilor urmând să provină din împrumuturi rambursabile.

În această nouă schemă, chiar și proprietarii trebuie să participe, în regim de cofinanțare, cu 1,8 miliarde de euro.

În actuala formă a programului derulat de stat, contribuția proprietarilor ar trebui să fie de 10-20% din valoarea proiectului, însă de cele mai multe ori această sumă este acoperită din bugetul primăriilor.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
reabilitare termica
renoare
fonduri europene