Proprietarii de imobile istorice vor aștepta și mai mult pentru a vinde

Proprietarii de imobile istorice vor aștepta și mai mult pentru a vinde
scris 27 mar 2023

Autoritățile locale vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a emite un aviz de vânzare a unui imobil istoric, față de 15 zile în prezent, conform unei modificări aduse de senatori legislației privind protejarea monumentelor istorice. Având în vedere că, mai întâi, Ministerul Culturii are la dispoziție 25 de zile pentru a-și exprima dreptul de preempțiune, proprietarii vor aștepta astfel circa două luni pentru un document care are valabiltate doar pentru anul în curs.

De ce este important: Pentru a vinde un imobil istoric, de cele mai multe ori fiind vorba de apartamente în imobile clasate ca monument istoric, proprietarii trebuie să obțină mai întâi un aviz al Ministerului Culturii, care are la dispoziție 25 de zile să-și exprime dreptul de preempțiune la cumpărare. În cvasi-majoritatea cazurilor, ministerul, mai ales în cazul apartamentelor, nu își exercită acest drept, iar, conform legislației actuale, acest drept se trasferă autorităților locale care au la dispoziție 15 zile să decidă dacă sunt interesate să achiziționeze imobilul. Și în cazul autorităților locale, sunt foarte rare instanțele în care acestea sunt interesate să achiziționeze astfel de imobile, astfel că un proprietar așteaptă acum cel puțin o lună și jumătate pentru a-și înstrăina imobilul.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: Comunicările privind neexercitarea dreptului de preempțiune emise de autorități au valabilitate doar pentru anul calendaristic în curs, astfel că proprietarul care a solicitat, de pildă, în septembrie un astfel de aviz, acest document va fi valabil doar o lună.

Coaliția schimbă Codul Fiscal. Posibilități de abuzuri din partea primăriilor CITEȘTE ȘI Coaliția schimbă Codul Fiscal. Posibilități de abuzuri din partea primăriilor

Ca și cum termenul de 15 zile ar fi fost impedimentul major pentru care autoritățile locale nu achiziționează imobile monument istoric, sentorii au amendat legislația în vigoare cu argumentul că astfel contribuie la ”încurajarea autorităților publice locale de a-și exercita dreptul de preempțiune asupra monumentelor istorice”.

”Pentru acest lucru, am mărite termenul prevăzut de lege de la 15 la 30 de zile și am introdus obligativitatea organizării unei ședinșe de Consiliu Local sau Județean ordinare, extreaordinare sau de îndată, în urma înștiințării acestora de către autoritățile publice centrale privind neexercitarea dreptului de preemțiune”, arată senatorii, fără a face vreo distincție între tipurile de imobile istorice pentru care ar fi necesară prelungirea termenului de emitere a avizului.

Noi facilități fiscale pregătite pentru zonele libere, inclusiv scutiri de impozit pe profit și pe clădiri CITEȘTE ȘI Noi facilități fiscale pregătite pentru zonele libere, inclusiv scutiri de impozit pe profit și pe clădiri

În schimb, dacă autoritățile vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a răspunde proprietarilor, cumpărătorii vor avea la dispoziție, ca și până acum, doar 15 zile pentru informarea autorităților cu privire la achiziționarea imobilului. Cu alte cuvinte, acest termen este mult mai imperativ decât cel de 30 zile în care un nou proprietar este obligat să notifice organelor fiscale locale schimbarea proprietarului.

Toate aceste modificări, au loc, după cum a relatat Profit.ro, în contextul în care ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, se face remarcat, cu ajutorul Guvernului și Senatului, prin faptul că inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural, destinat tocmai susținerii zonelor protejate și imobilelor monument istoric.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobil
istoric
vânzare
aviz
autorități
local
minister
cultură
termen
30 zile
senat