Proiectul Casa Radio, deținut în proporție de 75% de compania israeliană Plaza Centers și 15% de către statul român, a pierdut anul trecut 10 milioane de euro din valoare, ajungând la 50,4 milioane de euro. Devalorizarea proiectului din România a contribuit la scăderea valorii întregului portofoliu deținut de Plaza Centers, cu peste 70%, de la 263,7 milioane de euro în 2016 la 73,5 milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Casa Radio este cel mai mare proiect din portofoliul Plaza Centers, fiind evaluat la finalizare la peste 630 de milioane de euro.
Plaza Centers încearcă de mai mulți ani să transforme proiectul Casa Radio într-un proiect imobiliar multifuncțional, cu 90.000 metri pătrați de retail și spații de petrecere a timpului liber și 127.000 metri pătrați de birouri, complex hotelier, o clădire administrativă și parcare subterană. În total ar urma să fie construiți 467.000 metri pătrați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deocamdată, Casa Radio este în stare de degradare din 1990. În proiect, mai este parte și grupul turc Kucuk.
”În 2018, grupul continuă să avanseze în obținerea permiselor și aprobărilor pentru proiectul Casa Radio din București și explorează oportunități pentru dezvoltarea acestuia. (…) Compania a obținut PUD și PUZ. Ca urmare a crizei financiare și pentru a ne asigura că procesul de dezvoltare este mai bine aliniat condițiilor actuale ale pieței, am inițiat discuții preliminare cu autoritățile în ceea ce privește viitorul proiect. Am notificat oficial autoritățile despre intenția de a redefini anumiți termeni ai parteneriatului public-privat, inclusiv timpii de execuție, structura acestuia”, este scris într-un document al companiei analizat de Profit.ro.
Plaza Centers consideră însă că proiectul Casa Radio este expus riscului din cauză că este realizat în parteneriat public-privat, iar până acum în România nu a mai fost dezvoltat niciun proiect sub această formă.
”Există riscul ca structura juridică din acest parteneriat să fie contestată în viitor, iar acordarea drepturilor de dezvoltare și exploatare de către Guvernul român către societatea mixtă este mult mai restrictivă decât ne-am așteptat și a dus la imposibilitatea de a obține profiturile de dezvoltare pe care le-am anticipat. Schimbările politice din România au dus la întârzieri în primirea comunicărilor solicitate, a aprobărilor și permiselor de la Guvernul român, care ne pot afecta abilitatea să dezvoltăm și să vindem proiectele de aici”, susțin reprezentanții Plaza Centers.
Plaza Centers mai deține în România două terenuri, la Miercurea Ciuc (36.500 metri pătrați) și Brașov (67.000 metri pătrați), pe care intenționează să le vândă, continuând astfel strategia începută de câțiva ani, de a renunța la proiectele pe care le avea în plan în România. Plaza Centers, deținută de grupul israelian Elbit Imaging, se află în proces de restructurare din 2013.
CITEȘTE ȘI Trei consultanți imobiliari au venit cu oferte la ANCOM pentru viitorul sediu. Instituția a vrut să cumpere Palatul Telefoanelor, dar tranzacția a eșuatPe acest fond au fost lansate chiar suspiciuni de corupere a unor oficiali guvernamentali români.