PREMIERĂ FISCALĂ după șocul de pe piața imobiliară: Două cote diferite de TVA propuse să fie aplicate la aceeași tranzacție imobiliară

PREMIERĂ FISCALĂ după șocul de pe piața imobiliară: Două cote diferite de TVA propuse să fie aplicate la aceeași tranzacție imobiliară
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 iul 2021

Actuala putere propune aplicarea, în premieră pentru legislația fiscală din România, a unui sistem cu două cote diferite de TVA pentru o singură tranzacție imobiliară. Astfel, dacă prețul locuinței cumpărate trece de 450.000 de lei, cota redusă de 5% a TVA se va aplica până la acest prag, iar cota standard de 19% a TVA se va aplica asupra a ceea ce depășește 450.000 lei, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul pregătit acum ar introduce un mecanism în care, de exemplu, la o tranzacție de 600.000 de lei, statul ar lua TVA de 5% pentru suma de 450.000 de lei și de 19% doar pentru restul de 150.000 de lei. 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, fiind achiziționate de persoane fizice. Dacă tranzacția trece de 450.000 de lei, se aplică 19%, ajungându-se, de exemplu, în situații în care la o tranzacție de 449.000 de lei s-ar aplica TVA de 5%, iar la una de 451.000 de lei TVA de 19%.

De asemenea important: Parlamentul a adoptat, în octombrie anul trecut, un proiect de modificare a Codului Fiscal care a majorat la 140.000 euro plafonul pentru care urma să se aplice cota redusă de 5% a TVA. Modificarea a fost susținută de PSD, UDMR, Pro România, PMP, dar PNL s-a opus, în timp ce USR s-a abținut de la vot.

DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiu CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiu

Imediat cum a venit la putere, Guvernul Cîțu a decis - cum a anunțat atunci în premieră Prrofit.ro - amânarea aplicării cotei de 5% pentru locuințele care depășesc 450.000 lei, majorarea plafonului la 140.000 euro fiind prorogată până la 1 ianuarie 2022 și generând astfel un șoc pe piața imobiliară.

Profit.ro a avertizat atunci că decizia Guvernului de a amâna cu un an reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele mai scumpe va crea un blocaj în piață pentru apartamentele mari, mii de cumpărători pot pierde avansurile achitate sau vor amâna semnarea contractului de vânzare, iar investitorii imobiliari pierd sute de mii de euro pentru fiecare proiect conceput și autorizat cu gândul la Legea promulgată în noiembrie 2020.

Acum, și reprezentanții puterii arată că modalitatea actuală a impozitării nu corespunde cerintelor și nevoilor actuale ale pieței și împinge dezvoltatorii imobiliari în a proiecta garsoniere și apartamente de 2 camere cu suprafețe între 55 și 65 mp, pentru a se putea încadra în limita de 450.000 lei.

Măsură de reducere a birocrației, adoptată în primă etapă: Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat CITEȘTE ȘI Măsură de reducere a birocrației, adoptată în primă etapă: Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat

”Menținerea în continuare a actualei modalități de aplicare a cotei TVA reduse de 5% creează dificultăți pe piața imobiliară. În condițiile în care mulți cumpărători renunță la achiziția de locuințe, numărul vânzărilor va scădea, ceea ce va diminua și "cash flow-ul" din piață. Astfel, există riscul de apariție a unor blocaje pe piața imobiliară cu efecte negative pentru cumpărători și economie”, arată acum reprezentanții coaliției de guvernare.

”Mai mult, deși actualmente legea prevede posibilitatea aplicării unei cote reduse de 5% de TVA pentru livrarea locuințelor cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, această posibilitate de a beneficia de o locuință de 120 mp pentru un preț de 450.000 lei este utopică, mai ales în marile orașe”, subliniază inițiatorii proiectului.

DECIZIE Solicitare a mediului de afaceri, adoptată: Angajatorii scapă de echivalentul ștampilei la folosirea semnăturii electronice în contractele de muncă CITEȘTE ȘI DECIZIE Solicitare a mediului de afaceri, adoptată: Angajatorii scapă de echivalentul ștampilei la folosirea semnăturii electronice în contractele de muncă

Prin urmare, reprezentanții puterii au elaborat un proiect legislativ care prevede modificarea mecanismului de aplicare a cotei TVA reduse de 5% dacă valoarea unei locuințe depășește plafonul de 450.000 lei.

Astfel, pentru achizițiile de locuințe, care au o suprafață utilă de maximum 120 mp (exclusiv anexele gospodarești) și care au o valoare mai mare de 450.000 lei (exclusiv TVA), se are în vedere păstrarea cotei TVA de 5% și aplicarea acesteia la cuantumul de 450.000 lei, iar pentru diferența ce depășește aceasta sumă se prevede aplicarea cotei standard de TVA de 19%. Astfel, cota standard se aplică numai asupra valorii care depășește 450.000 lei.

DECIZIE Depunerea documentelor în fomat electronic la Registrul Comerțului - prelungită la 1 an după starea de alertă. Dispar obligații la înregistrarea firmelor CITEȘTE ȘI DECIZIE Depunerea documentelor în fomat electronic la Registrul Comerțului - prelungită la 1 an după starea de alertă. Dispar obligații la înregistrarea firmelor

Potrivit analiștilor fiscali ar fi o premieră în Codul Fiscal aplicarea unui astfel de mecanism al TVA.

"Aplicarea a două cote diferite de TVA la aceeași tranzacție ar fi o premieră pentru România, dar este posibilă dacă modifică adecvat legislația fiscală. Măsura ar fi una bună, având în vedere că la momentul ăsta suma de 450.000 de lei este un prag, sub care avem 5%, iar dacă depășește, chiar și cu puțin, se aplică 19% la toată suma", a declarat, pentru Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.

Autorii inovației fiscale estimează că astfel tranzacțtiile având ca obiect locuințele vor crește în acord cu cererea mare de pe piață, iar de acest lucru va beneficia atât statui, care va colecta mai mulți bani (cu titlu de TVA) din numărul mai mare de livrări de locuințe, cât și cetățenii, care își vor putea achiziționa locuința dorită, dar și piața imobiliară, care nu va fi afectată de blocaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
tva
cota
redus
5%
livrare
cod
fiscal
plafon
valoare
majorare
crestere
parlament
proiect