Grupul polonez MLP, specializat pe dezvoltarea de depozite și spații de producție, a semnat primul contract de închiriere pentru parcul logistic MLP Park Bucharest West din Chitil,a cu Marelvi Impex, distribuitor de electronice si electrocasnice.
Parcul este dezvoltat pe un teren cumpărat anul trecut de la investitorul belgian Liebrecht & Wood, tranzacție anunțată de Profit.ro.
Marelv a închiriat 8.200 metri pătrați de depozit, servicii și facilității tehnice și 200 metri pătrați de birouri și zone de recreere. Spațiul va fi livrat în această lună.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Hefaistos din Covasna, scos în urmă cu doi ani la vânzare, este reofertat pe piață cu același prețCompania Marelvi a fost înființată în anul 1995 cu capital exclusiv românesc, iar în anul 2000 a început activitatea de distribuție.
Acesta este al doilea proiect logistic al polonezilor pe piața românească. Investitorii au mai construit și MLP Bucharest Sud din Popești-Leordeni. Înainte de a intra în faliment, în octombrie 2013, compania ridicase o hală și începuse un nou depozit, adiacent mai având la dispoziție încă 56 de hectare de teren pentru extindere. Alpha Bank, care deținea o creanță de 23,8 milioane euro, a executat însă silit firma dezvoltatoare și a preluat proiectul contra unei sume de 14,2 milioane euro.
În 2017, divizia imobiliară a Alpha Bank a vândut parcul companiei cipriote Helios Phoenix, după ce mai vânduse circa zece hectare din teren francezilor de la Romcarbon, care l-au folosit pentru construcția celei de-a doua lor fabrici din București.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Investitorii imobiliari, obligați să aibă trase utilitățile și drumuri la strat de uzură pentru a obține autorizația de construire. „Inițiativa blochează proiectele mari.“Anul trecut, MLP a cumpărat un teren de 18,8 hectare lângă Chitila și a anunțat că va dezvolta un parc logistic cu o suprafață comercială de circa 95.000 metri pătrați. Polonezii au angajat firma Sagex Construct pentru a le ridica prima clădire din complexul denumit MLP Park Bucharest West. Imobilul de 12.000 de metri pătrați este construit speculativ, adică fără a avea semnate contracte cu potențiali chiriași.
Tot ca parte a primei etape de dezvoltare mai este cuprinsă și o a doua clădire cu o suprafață similară.
MLP pare să respecte planul proiectat de Liebrecht & Wood pentru terenul de circa 19 hectare. Belgienii intenționau să aloce 35-40 de milioane de euro unei dezvoltări logistice pe acest lot încă din 2004.
Până la obținerea primelor rezultate pe piața imobiliară românească, MLP se concentrează pe Polonia și Germania, ca direcții strategice de dezvoltare.
În România există circa 3,75 milioane metri pătrați de spații logistice și industriale, din care 1,85 milioane metri pătrați sunt grupate în jurul Bucureștiului. Această suprafață este echivalentul unei densități de 195 metri pătrați la mia de locuitori, comparativ cu 300 metri pătrați la mia de locuitori, cât este media Europei Centrale și de Est.
Aproximativ 75% din stocul de spații industriale este situat pe Autostrada A1, ieșirea de Vest. Estimările arată că anul trecut s-a încheiat cu un volum record de 550.000 metri pătrați de spații noi livrate. În construcție sunt peste 300.000 metri pătrați de depozite.