Piața construcțiilor resimte puternic efectele COVID: Austrotherm – Avem costuri de producție mai mari cu aproape 80%, după ce prețul materiilor prime s-a dublat

Piața construcțiilor resimte puternic efectele COVID: Austrotherm – Avem costuri de producție mai mari cu aproape 80%, după ce prețul materiilor prime s-a dublat
scris 16 iul 2021

Efectele pandemiei COVID se văd tot mai mult pe piața românească a construcțiilor: costurile cu materiile prime au explodat și au dus la creșteri masive de prețuri, lanțurile de producție și transport înregistrează întreruperi, iar logistica și aprovizionarea aduc de asemenea cheltuieli mai mari pentru companiile din domeniu.

Anul trecut, pandemia nu a afectat semnificativ piața construcțiilor, nici la nivel local și nici internațional, dar acum situația este cu mult diferită.

Urmărește-ne și pe Google News

“Austrotherm și celelate companii din domeniu resimt implicațiile pandemiei în zona aprovizionării și a costurilor cu materiile prime; distribuția este și ea influențată, proiectele publice și private nu au continuitate, deficitul financiar implică nesiguranță pentru continuitatea proiectelor începute; diferențele de schimb valutar sunt și ele un factor de risc pentru că majoritatea materiilor prime vin din import”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al producătorului de termoizolații, Roxana Ghioca.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețurile materiilor prime (mase plastice, fier, aluminiu etc), tranzacționate pe piețele internaționale, au avut în acest an creșteri semnificative, transferate mai departe în prețurile produselor sau serviciilor plătite de cumpărătorii finali.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

“Pentru polistiren, costurile cu materiile prime au crescut cu peste 100% în perioada noiembrie 2020 - martie 2021. Evident, această creștere este imposibil de absorbit intern, costurile de producție fiind mai mari cu 78%”, spune Ghioca.

Ea se așteaptă pentru perioada următoare la o scădere a cotațiilor, dar nu la nivelurile din 2020. Estimarea ia în calcul o echilibrare parțială a raportului cerere/ofertă, diminuarea unor frâne logistice și măsuri de relaxare a unor restricții specifice în China, dar și lansarea unor strategii de continuitate a proiectelor publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
construcții
scumpiri