Omul de afaceri Ionuț Dumitrescu, cunoscut pentru activitatea sa de antrepriză în consultanță și dezvoltări imobiliare, le-a propus lui Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, să extindă colaborarea începută recent cu un parc logistic lângă București și în noile proiecte pe care antreprenorul le pregătește în Craiova, Târgoviște și Timișoara. Dumitrescu se pregătește să vândă proiectele dezvoltate, iar frații Pavăl sunt într-o perioadă în care acumulează proprietăți.
Luna trecută, frații Pavăl au primit avizul Consiliului Concurenței de a intra în acționariatul firmelor care dezvoltă parcul logistic Eli Park 1, situat în zona Chitila-Buftea, cu o participație de 70%. Proiectul a fost inițiat de Element Industrial, firma lui Ionuț Dumitrescu și a asociaților săi Gabriel Marchievici și Mihail-Eusebiu Siminiceanu. Primele două clădiri, în suprafață de 20.000 de metri pătrați, au fost construite și ocupate integral de producătorul de electrocasnice Arctic, iar pentru următoarea clădire de 30.000 de metri pătrați se așteaptă autorizația de construire. Ultima clădire urmează a fi livrată în primăvara anului viitor, iar din aceasta 6.000 de metri pătrați vor fi închiriați de firma Paste Băneasa.
Între timp, Ionuț Dumitrescu a mai cumpărat două terenuri în Craiova (aproape de fabrica Ford) și Târgoviște (aproape de fabrica Arctic din Ulmi) și și-a asigurat opțiunea de achiziție a alte trei terenuri în Timișoara (centura de Nord spre Sânandrei) și două peste drum de Eli Park 1.
„Inițial, am avut asigurat terenul din Chitila pentru achiziție, un calcul de fezabilitate și o poveste. Asemenea unui startup, ne-am așezat la masă și ne-am spus povestea. Parteneriatul cu Dedeman este pentru Eli Park 1. Înțelegerea mea este că există o preocupare pentru dezvoltare (din partea Dedeman, n.red.). Le-am propus un nou parteneriat pentru proiectele noastre de la Târgoviște, Craiova și Timișoara. E dificil, cu orice investitor, să faci tranzacții pe pachete de proprietăți. De aceea noi mergem pas cu pas. Nu excludem posibilitatea atragerii și altor parteneri. În acest moment, e foarte posibil să vindem din proiecte. Chiar și cele nedezvoltate încă. Suntem la o intersecție cu deciziile“, spune Muler Onofrei, CEO și cofondator al Element Industrial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investiția medie totală în cele cinci terenuri din Craiova, Târgoviște, Timișoara și București a fost estimată de reprezentanții Element Industrial la circa 12 milioane de euro, asigurată din capital propriu, fiecare având suprafețe de 10-11 hectare. Pe aceste amplasamente se pot construi hale de 50-60.000 de metri pătrați, al căror cost mediu de dezvoltare este de 25-30 milioane de euro. Cu alte cuvinte, proiectele planificate de Ionuț Dumitrescu se ridică la o valoare de circa 150 milioane de euro, motiv pentru care are nevoie de capital extern, adiacent finanțărilor bancare. La proiectul din Chitila lucrează cu Unicredit.
„Proiectul din Craiova este cel mai avansat pentru a începe construcția. Vrem să livrăm o clădire până la sfârșitul anului viitor. Ținta noastră este să închiriem spațiu unui furnizor Ford. Târgoviște și Timișoara sunt cam în același stadiu cu avizele“, a mai spus Onofrei.
El a precizat că randamentele investiționale specifice dezvoltărilor imobiliare în România variază între 9% și 11%, iar la vânzare, pe sectorul industrial-logistic, se obțin randamente cuprinse între 8% și 9,5%.
Antreprenorul Ionuț Dumitrescu și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko, pe care a fondat-o alături de Gabriel Marchievici, grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari.
Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro. În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro. La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.
La începutul anului trecut, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United, unde coordonează o divizie de birouri. Alături de omul de afaceri turc Omer Susli, a cumpărat cu 17,5 milioane de euro fostul sediu central al firmei de asigurări Generali, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro. În plus mai administrează clădirea North Gate din Pipera și are în construcție One Tower, într-o zonă centrală a orașului.
Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, au atins anul trecut afaceri de 7,2 miliarde lei și au depășit 1 miliard de lei ca profit net, crescând și numărul total de angajați la 10.413 persoane.
Cei doi antreprenori au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro pe an, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar, construcții și în industrie.