Administratorul Domeniului Știrbey din Buftea, firma Bucharest Arena, a intrat în insolvență cu datorii totale de 100 milioane lei, după ce a cumpărat palatul cu gândul de a-l transforma într-un hotel exclusivist, proiect abandonat ulterior, și a eșuat în încercările repetate de a vinde clădirea. Domeniul cuprinde palatul și parcul în suprafață de 24 de hectare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2007, Domeniul a fost cumpărat de la moștenitorii familiei Știrbey, pentru 9 milioane de euro, de firma Bucharest Arena, la acel moment din acționariat făcând parte și Ion Moraru, care a deținut mai mulți ani funcția de secretar general al Guvernului în Cabinete PSD.
Astăzi, conform termene.ro, în acționariat a rămas Dan Octavian Cociș, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004 (19,89% din acțiuni), alături de Valerian Mareș (29,83%), fostul patron al firmei Producție Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (29,83%), Emil Pop (19,89%) și Cristian Singer (0,55%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acel moment, proprietarii și-au anunțat intenția de a transforma Palatul Știrbey într-un hotel exclusivist, cu un restaurant de cinci stele, dar și un muzeu dedicat familiei Știrbey.
Proiectul a pornit în forță, cu organizarea nunții pentru fotbalistul Cristian Chivu, dar fără amenajarea hotelului.
Ulterior, când planul nu a putut fi concretizat, iar palatul a devenit spațiu doar pentru evenimente mondene, precum nunți și botezuri, proprietatea a fost scoasă la vânzare la aproximativ 20 de milioane de euro, dar nu a putut fi vândută.
În aprilie 2010, Bucharest Arena a mai apărut pe lista instanței ca cerându-și insolvența, dar solicitarea a fost rectificată atunci rapid, conducerea firmei vorbind despre "o eroare de procedură".
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Wargha Enayati intră la MEDIjobs. Anterior, fondatorul platformei spunea Profit.ro că vrea un investitor cu care să intre pe piețe din Europa și SUA, o țintă fiind GermaniaUlterior, firma a invocat, în documente contabile, povara creditelor contractate de la bănci, în principal Alpha Bank, dar și-a păstrat optimismul și încrederea într-un plan de redresare chiar dacă economia intrase între timp în criză, apelând la măsuri precum reducerea drastică a schemei de personal (de la 91 la 30 de angajați pe parcursul unui singur an, 2013-2014) și amenajarea unui Parc Aventura Stirbey, cu 4 trasee pentru copii și 8 trasee pentru adulți, investiție de 112.000 euro.
Acum, însă, pe fondul cererilor de rambursare de credite din partea Alpha Bank, firma și-a cerut insolvența, iar judecătorii au semnat decizia.
În 2016, ultimul an raportat, firma, cu circa 50 de angajați, a avut afaceri de 6,8 milioane lei și o pierdere de 2,9 milioane lei, datoriile atingând însă 96 milioane lei, în continuă creștere de la 57 milioane lei în urmă cu 10 ani.
La 31 decembrie 2017, conform ultimelor date disponibile, datoriile au atins 100 milioane lei, la o cifră de afaceri de 9,4 milioane lei și o pierdere de 4 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Tibbett Logistics, jucător de top pe piața de logistică din România, a fost preluat de japonezii de la Yusen Logistics, parte a uneia dintre cele mai mari și mai vechi companii de transport din lume"Având în vedere poziția pe piață pe care debitoarea încă o mai deține, precum și necesitatea maximizării averii debitoarei în insolvență, în scopul satisfacerii creanțelor înscrise la masa credală, dar fără să neglijăm totuși instabilitatea existentă în mediul de afaceri și a riscurilor legate de asigurarea lichidităților necesare pentru finanțarea activităților operaționale, considerăm că debitoarea are șanse de redresare. În vederea redresării financiare, societatea va începe un program de reducere a costurilor și crestere a veniturilor, urmărindu-se obținerea unui profit cât mai mare din activitatea de exploatare. Prin valorificarea la maxim a potențialului oferit de activele societății, se va încerca îmbunătățirea indicatorilor de eficiență. Se vor dezvolta proiecte noi și se vor diversifica serviciile oferite, în vederea atragerii unui număr din ce în ce mai mare de clienți", scrie în documentul transmis judecătorilor.
Palatul Știrbey, parte a patrimoniului cultural și istoric național, are o vechime de peste un secol și jumătate, fiind ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea. Domeniul și palatul au ajuns în atenția înaltei societății bucureștene la începutul secolului XX. Printre vizitatorii domeniului a fost și Regina Maria.
După anii ʹ50, Domeniul a intrat în proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol, iar după Revoluția din 1989 a fost transformat în hotel.
Ulterior, în 2006, Palatul Știrbey a fost retrocedat celor șase moștenitori ai familiei Știrbey în urma unui proces câștigat de aceștia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și, pentru 2 ani, a stat la vânzare. Inițial, moștenitorii au prezentat o ofertă de cumpărare Ministerului Culturii, care a renunțat însă să achiziționeze proprietatea deoarece suma cerută era prea mare pentru bugetul instituției.
Ca urmare, în 2007, firma Bucharest Arena a devenit proprietarul Domeniului.