Compania Mecanoexportimport, descendenta uneia dintre cele mai importante întreprinderi de comerț exterior cu vagoane de marfă din perioada comunistă, își vinde principalele active imobiliare din București și participațiile la producătorul de material rulant SMR din Balș, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acționarii societății, printre care se numără Ion Căpățână, Ion Ciucă și Elena Emma Tobescu, au aprobat deja prețul de vânzare al clădirii de birouri Mecano Export-Import, din centrul Bucureștiului, și al unui teren de circa 1.000 de metri pătrați din apropierea Gării de Nord.
Clădirea de birouri de clasă B, principalul activ imobiliar al companiei, este utilizată din 2004, are o suprafață închiriabilă totală de circa 5.000 de metri pătrați și este desfășurată pe 7 niveluri, cu parcare amplasată pe două niveluri subterane.
Proprietarii clădirii cer un preț de circa 9,5 milioane de euro, respectiv în jur de 1.900 de euro/metru pătrat, potrivit surselor Profit.ro, care adaugă însă că ar mai fi nevoie de încă 1-2 milioane de euro pentru renovare.
Spre comparație, clădirea Jules Michelet Office Building, fostul sediu al Comisiei Europene din apropiere tot de Piața Romană, ca și clădirea Mecano, este la vânzare cu un preț de 1.400 de euro/metru pătrat, potrivit surselor Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de ProfiRandamentul investițional vizat este comparabil cu cel al imobilelor vândute în București în ultimul an, adică în jurul a 7%.
Imobilul este situat lângă hotelul de 5 stele Sheraton și are ca principal chiriaș casa de avocatură Schoenherr, care ocupă 4 etaje.
Mecanoexportimport a primit 5 oferte de cumpărare pentru clădirea de birouri și dorește semnarea contractului de vânzare până la finalul lunii septembrie, cu plata integrală a prețului în momentul semnării actelor. Compania negociază cu doi ofertanți, iar dacă acestea eșuează, va intra în negociere cu ceilalți ofertanți în aceleași condiții de preț, încasare și predare a imobilului.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Mecanoexportimport nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
CITEȘTE ȘI Surpriză - One United Properties analizează extinderea în afara RomânieiMecanoexportimport a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,8 milioane lei, în scădere cu 8,8% față de afacerile anului anterior, și un profit net de circa 770.000 de lei, în creștere cu 25% comparativ cu rezultatul din 2019, conform datelor comunicate Ministerului Finanțelor Publice.
Acționarii companiei au mai decis să vândă participațiile și creanțele pe care le dețin în cadrul SMR SA din Balș către Ion Ciucă, însă sub condiția vânzării clădirii de birouri din București. Mecanoexportimport deține circa 84% din SMR, societate intrată în insolvență în 2014 și acum în faliment, și figurează cu o creanță chirografară în valoare de 1,8 milioane de lei.
Mecanoexportimport a preluat producătorul de material rulant din Balș în septembrie 1999, în urma unui proces de privatizare. Fabrica are la dispoziție 50 hectare de teren, din care circa 60% reprezintă spații de producție, iar restul este reprezentat de rețele interne de căi ferate, drumuri de acces, depozite și anexe, potrivit prezentării de pe site-ul propriu al companiei. În cadrul procedurii de faliment, utilajele și echipamentele fabricii au fost scoase la vânzare cu 36,2 milioane de lei.
Mecanoexportimport a fost înființată în decembrie 1969 cu activitate principală în exportul și importul de locomotive, vagoane de marfă și componente pentru acestea. Multe contracte de export au fost derulate prin intermediul companiei de stat în perioada 1969-1989, potrivit prezentării de pe site-ul Mecanoexportimport.