Darea în folosință a blocurilor cu apartamente urmează să fie întârziată de noua lege care condiționează recepția construcției de racordarea la electricitate, gaz, apă și canal, recent promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ care modifică Legea calității în construcții, publicat deja în Monitorul Oficial și cu efecte din luna februarie, obligă investitorii imobiliari să efectueze recepția la terminarea lucrărilor de construire, numai împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico-edilitară.
Necesitatea acestei legi a apărut din cauză că realizarea rețelelor de branșament are un cost foarte mare și ridică prețul apartamentelor, astfel că sunt dezvoltatorii de clădiri rezidențiale care rămân cu energia electrică furnizată din organizarea de șantier și păcălesc cumpărătorii.
Deși bine intenționată, legea va produce niște întârzieri semnificative în predarea locuințelor către cumpărători, spun reprezentanții Asociației Investitorilor Imobiliari din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară și care pregătește niște amendamente la lege.
Antoanela Comșa, președinta asociației patronale și directorul general al dezvoltatorului cu capital spaniol Granvia Romania, oferă ca exemplu ansamblul rezidențial Aviației Apartments, pe care Granvia l-a finalizat recent în nordul Bucureștiului și în cazul căruia a inițiat demersurile pentru racordarea la energie electrică și gaz în martie 2018 și astăzi, la aproape doi ani distanță, încă mai are de montat 11 contoare de gaz. Trebuie precizat că cererile de branșament la utilități se pot depune doar după obținerea autorizației de construire.
„Noi am făcut recepția lucrărilor de construcții la Aviației Apartments în iulie 2019 și încă mai avem de montat 11 contoare de gaz. După noua lege am fi întârziat recepția șase luni. Am avut clienți care s-au mutat în noiembrie și decembrie doar cu energia electrică funcțională și s-au încălzit cu aerul condiționat și cu calorifere electrice. Contoarele de curent electric au fost montate și ele la începutul lunii noiembrie, deci tot cu întârziere. Acești clienți nu s-ar fi putut muta după noua lege“, explică Comșa.
Ea spune că asociația pe care o reprezintă va cere Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să mișcoreze termenii de acordare a autorizațiilor de branșament, pe care furnizorii de utilități îi au la dispoziție acum, și să impună sancțiuni celor care nu respectă aceste termene.
„Decalajul apare din cauza birocrației mari. Ca exemplu, la ansamblul Gran Via Park din Lujerului, când am tras curentul electric, Enel ne-a impus să ne racordăm la postul de transformare de la AFI Palace Cotroceni și ar fi trebuit să trecem cablurile peste Pasajul Lujerului. Ca să traversezi o proprietate ai nevoie de acordul proprietarilor. Am așteptat 3 luni să obținem acordul autorităților pentru tranversarea Pasajului Lujerului și până la urmă am traversat Blvd.-ul Timișoara înspre strada Brașov, am traversat strada Brașov și ne-am întors la Lujerului, ca să nu mai așteptăm acordul. Când proprietățile pe care trebuie să le traversezi aparțin autorităților e extrem de dificil de obținut acordul“, mai spune Antoanela Comșa.
Noua lege face distincție între clădirile rezidențiale și cele comerciale, astfel că dezvoltatorii de retail, birouri, hoteluri sau depozite nu intră sub incidența ei. Legea se aplică strict ansamblurilor de locuințe individuale și colective, construcțiilor de utilitate publică și căilor de acces.
Pregătiți pentru viitor
Legea mai aduce o noutate importantă pentru domeniul construcțiilor, prin modificarea legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Consiliile județene și primăriile municipiilor reședință de județ au obligația să organizeze în următoarele două luni Comisii pentru acord unic, care vor obține la solicitarea investitorilor persoane fizice sau juridice avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construcții, pe baza documentației tehnice depuse în format electronic.
„Dacă s-ar face totul electronic, evităm toate interpretările care apar în momentul în care ești față în față cu funcționarii primăriei. Acum, documentațiile tehnice se depun la registratură, de unde trebuie să ajungă la biroul de urbanism, unde trebuie repartizate unui expert, după care îți trimite răspunsul prin poștă. Acești timpi se reduc foarte mult, prin depunerea actelor în format electronic“, menționează reprezentanta Asociației Investitorilor Imobiliari din România.
Totuși, ea se așteaptă ca primăriile să nu fie pregătite pentru a realiza investițiile necesare în servere și aparate de scanat. „Nu știu dacă primăriile au cuprins în buget astfel de cheltuieli. Achizițiile publice se fac prin licitație, lucru care durează, dacă nu îi e frică primarului că vine Curtea de Conturi peste el“, conchide managerul.
În scurt timp, orice persoană interesată să realizeze o construcție ar trebui să poată depune documentația tehnică pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro, iar Comisiile pentru acord unic au obligația să emită autorizația de construire în 30 de zile.
Taxele pentru avizele și acordurile solicitate se vor putea achita și prin intermediul www.ghiseul.ro/ghiseul/public.
Din Asociația Investitorilor Imobiliari (AREI) fac parte NEPI Rockcastle, Globalworth, Țiriac Imobiliare, CA Immo, AFI Europe, Forte Partners, S Immo, Portland Trust, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, Bluehouse și Portico Investments.