Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: Consumul ține PIB pe steroizi, dar ne așteptăm ca și piața rezidențială să se dezghețe. Situație nemaîntâlnită în ultimii aproape 15 ani. Sunt mai multe oportunități de achiziții decât este sănătos pentru economie

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: Consumul ține PIB pe steroizi, dar ne așteptăm ca și piața rezidențială să se dezghețe. Situație nemaîntâlnită în ultimii aproape 15 ani. Sunt mai multe oportunități de achiziții decât este sănătos pentru economie
scris 24 oct 2024

Piața rezidențială se va dezgheța anul viitor, ca urmare a reducerii dobânzilor bancare, după o scădere abruptă a acestui sector, de peste 20%, în 2024, venită după un alt an cu minus, 2023, o situație nemaîntâlnită în ultimii aproape 15 ani, spune CEO-ul ROCA Industry, Ionuț Bindea, într-o discuție cu Profit.ro.

El se așteaptă, totodată, ca holdingul specializat în materiale de construcții să continue seria de achiziții, cu o tranzacție care va fi finanțată printr-o majorare de capital sau prin obligațiuni, în cursul anului următor.

Urmărește-ne și pe Google News

“Anul 2024 pentru sectorul rezidențial a fost foarte, foarte greu. Un bun indicator este INS, atât pentru evoluția sectorului cât și în privința autorizațiilor pentru construcții. Suntem undeva la mai mult de -20%, ceea ce este foarte mult, după un alt minus anul trecut. Este ceva ce am mai văzut prin 2010 – 2011”, a declarat Bindea pentru Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această evoluție era de așteptat, dată fiind scăderea de peste 20%, anul trecut, a numărului de autorizații de construcție, și este determinată în primul rând de majorarea dobânzilor la creditele bancare, ținând cont de faptul că mare parte din investițiile din segmentele rezidențial, industrial sau clădiri de birouri sunt finanțate prin împrumuturi.

Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026, mișcare anunțată de Profit.ro

“În ultimii 2-3 ani, în această perioadă inflaționistă, am avut o creștere a venitului disponibil real – veniturile pe medie au crescut mai mult decât rata inflației –, ceea ce a alimentat zona de FMCG și consumul, care au susținut mai departe PIB-ul și l-au ținut pe steroizi, împreună cu lucrările de infrastructură. Dar, pe de altă parte, investițiile sunt pe credit. Aici, creșterea dobânzilor a dus la o majorare a ratelor pe zona rezidențială de 20-25-30%, în unele cazuri 35%, ceea ce se translatează în ce apartament poți să cumperi: dacă te încadrai în urmă cu trei ani cu venitul la un apartament de 100.000 de euro, acum ești la 65-70.000 euro, adică o garsonieră, și atunci nu mai cumperi”, explică Bindea.

Pentru perioada următoare, CEO-ul ROCA Industry anticipează o continuare a trendului de reducere a dobânzilor și spune că “ce a fost mai rău a trecut”, astfel că anul viitor, dacă vor mai fi scăderi pe piața rezidențială, acestea vor fi de o singură cifră, fiind de așteptat mai degrabă o stagnare.

În ceea ce privește holdingul pe care îl conduce, Bindea spune că procesul de expansiune nu s-a încheiat și că ROCA Industry se va extinde în funcție de oportunitățile care apar.

ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ "Am câștigat procesul, Cathedral Plaza poate fi demolată!"

“Din păcate în perioada aceasta oportunități sunt mai multe decât ar fi sănătos pentru economia României. Expansiunea noastră poate fi finanțată prin majorare de capital sau prin obligațiuni. Noi am aprobat de principiu o emisiune sau o serie de emisiuni în limita a 10 milioane de euro pentru următorii 2 ani ca să avem posibiltatea de a ne finanța în oricare dintre metode la momentul în care o să avem oportunitatea. Nu avem un timeline pentru obligațiuni, dar ne așteptăm că anul viitor nu va trece fără să avem o tranzacție. Puțin probabil să fie Q1, mai degrabă în Q2, sau până în vară, vom face ori o majorare de capital ori o emisiune de obligațiuni”, afirmă Bindea.

El a vorbit și despre impactul listării ROCA Industry - primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții - la BVB (simbol bursier ROC1), menționând printre altele o creștere a lichidității de 5-6 ori și necesitatea respectării unor reguli mult mai extinse și stricte de raportare.

Structura de holding aduce o serie de avantaje pentru companiile membre, față de jucătorii individuali: sinergii pe zona comercială, transfer de knowhow și acces la o gamă mai mare de resurse.

„În cazul nostru, de exemplu, toate companiile vând în rețelele do-it-yourself, au în mare aceeași distribuitori regionali și canale de vânzare similare, așa că există sinergii. O parte de transfer de knowhow este de asemenea foarte clară: am implementat două proiecte pilot în Electroplast, ne-am luat lecțiile și le vom duce în alte companii. Am implementat în BICO primul braț robotic, apoi în Evolor, cu un alt furnizor, și acest al doilea model ne dorim să îl ducem în toate companiile, acolo unde acesta poate genera valoare adăugată”, exemplifică CEO-ul ROCA Industry.

Totodată, structura de holding asigură accesul la resurse pe care fiecare companie, individual, nu le-ar putea atinge, precum contractarea unor servicii de consultanță externă, pentru un poll format din 4-5 companii.

FOTO Speedwell, deținut de milionari din Belgia, a demarat lucrările de construcție pentru ultima clădire a ansamblului TRIAMA Residence CITEȘTE ȘI FOTO Speedwell, deținut de milionari din Belgia, a demarat lucrările de construcție pentru ultima clădire a ansamblului TRIAMA Residence

În plus, strict în cazul ROCA, holdingul are în ADN private equity, pentru că mare parte din echipă provine de la acționarul majoritar, ROCA Investments, ceea ce ajută mult în negocierea și încheierea tranzacțiilor.

ROCA Industry a înregistrat în primul semestru din 2024 o cifră de afaceri la nivel cumulat de 314,5 milioane lei, conform raportului financiar aferent primelor șase luni ale anului. Astfel, veniturile companiilor din cadrul holdingului au crescut cu 9,5% comparativ cu S1 2023, în pofida unui context de piață dificil pentru piața materialelor de construcții.

Holdingul, deținut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, reprezintă un pilon strategic al acesteia, conceput pentru a crea valoare în economie prin consolidarea și modernizarea capacităților de producție locale, având ca obiectiv creșterea competitivității industriei naționale.

În raport cu rezultatele obținute în S1 2023, ROCA Industry a înregistrat evoluții pozitive și la nivelul profitului operațional, EBITDA cumulată la nivelul întregului holding atingând valoarea de 36,3 milioane lei (marjă EBITDA de 11,5% din cifra de afaceri), reprezentând o creștere de 75,2% vs S1 2023. Totodată, în prima jumătate a lui 2024, holdingul a înregistrat un profit net cumulat ce însumează 4,5 milioane lei. Rezultatele evidențiază o strategie adaptată la dinamica pieței și axată pe factori de creștere care generează rezultate stabile, indiferent de ciclurile și provocările din sectorul construcțiilor. În acest sens, echipa de management ROCA Industry aplică, încă din 2022, o strategie multi-dimensională, bazată pe optimizarea operațională, dezvoltarea canalelor de distribuție, diversificarea portofoliului și extinderea canalelor de export.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță cumpără terenul unei foste fabrici din România de la cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume și lansează un mega-proiect. Tranzacția intră direct în topul celor mai scumpe achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță cumpără terenul unei foste fabrici din România de la cel mai mare producător de obiecte sanitare din lume și lansează un mega-proiect. Tranzacția intră direct în topul celor mai scumpe achiziții

ROCA Industry deține, direct și indirect, 9 jucători cu prezență semnificativă pe piața construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Evolor (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), Workshop Doors (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), Electroplast (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

În luna octombrie, Evolor a inaugurat o nouă fabrică pe platforma industrială Oltchim Râmnicu Vâlcea, ROCA Industry a anunțat că a preluat integral Workshop Doors, cumpărând și restul de 30% din acțiuni, iar BICO Industries SA a primit aprobarea din partea Agenției Servicii Publice din Republica Moldova pentru fuziunea filialelor BICO - Terra Impex SRL și Europlas Lux SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
roca industry
construcții