Tranzacțiile imobiliare aflate în desfășurare la început de an totalizează peste 500 de milioane de euro și provin, cu precădere, din sectorul de birouri. Brokerii spun că sunt premise ca anul acesta să fie depășit un volum de 1 miliard de euro doar pe acest sector.
În 2017 și 2018 au fost încheiate tranzacții cu malluri, clădiri de birouri și depozite care au ajuns aproape de borna de 1 miliard de euro, însă fără să o depășească. Cei 360.000 de metri pătrați de clădiri de birouri ce se așteaptă a fi livrați în București anul acesta, un record absolut pentru piața locală, oferă premise pentru un volum de tranzacții de peste 1 miliard de euro în 2019, format aproape în totalitate din sedii de firmă.
Acum, randamentele investiționale (yield-urile) pe segmentul de birouri merg spre 7% în București, în timp ce în Praga și Varșovia sunt 4,5%, iar în Budapesta, spre 5%. Practic, Bucureștiul este singura capitală din regiune care mai are randamente sub nivelul de dinainte de criză, adică are proprietăți ieftine. Indicatorul a fost ținut la un nivel relativ ridicat și de piața bancară, prin constrângerile de costuri aplicate creditelor pe care se bazează toate tranzacțiile mari, spun specialiștii. Totuși, investitorii par să analizeze activele imobiliare din București cu o seriozitate tot mai mare prin prisma faptului că activele de aici au o calitate similară și aceeași chiriași ca în capitalele din regiune, dar la un preț mai mic.
Printre numele noi care se așteaptă să intre anul acesta pe piața imobiliară locală este Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume. Americanii sunt în proces avansat de achiziție a activelor imobiliare deținute de AEW Europe, care iese de pe piață după un deceniu de activitate locală. Astfel, Morgan Stanley ar urma să intre în proprietatea clădirii de birouri America House din Piața Victoriei și a centrului comercial Promenada Mall din Târgu Mureș, printr-o tranzacție estimată la circa 150 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Capitalul sud-african a coborât pe locul doi ca pondere în volumul investit în imobiliarele din regiune, el fiind înlocuit de capitalul domestic, spune Miklo. Este vorba de fonduri susținute, cu precădere, de bănci, care domină piața investițională din Ungaria, spre exemplu. Aceste instituții financiar-bancare vor de mai mult timp să își deschidă fonduri imobiliare și în România, însă se lovesc de lipsa cadrului legal.
Terenuri pentru proiecte noi
Anul trecut au fost tranzacționate terenuri în valoare totală de circa 400 milioane de euro, din care 70% s-au vândut în București. Sectorul rezidențial a avut o pondere de 40-45% din volumul valoric tranzacționat în București, urmat îndeaproape de sectorul de birouri, iar retailul a acaparat circa 20% din volum. Doar terenurile cumpărate de Atenor, One United și Hagag în zona Barbu Văcărescu – Floreasca au însumat circa 40 de milioane de euro, ceea ce indică orientarea spre o categorie superioară de preț pentru dezvoltări rezidențiale.
Cinci tranzacții cu terenuri dedicate unor proiecte de locuințe, birouri și retail, care s-ar putea încheia în 2019, au o valoare de circa 200 milioane de euro, dublă față de a celor mai mari cinci contracte semnate în 2018.
Antreprenorii români au făcut o serie de exituri și o parte din banii câștigați au fost investiți și în imobiliare, în clădiri de birouri, dar și în terenuri. În 2017, cea mai mare tranzacție a fost achiziția terenului Policolor de către Raul Ciurtin, după vânzarea Albalact, iar anul trecut Constantin Duluțe (care a ieșit din Agricost n.red.) a cumpărat platforma Nicolina din Iași, tranzacție estimată la 42 milioane euro.
Platforma Nicolina însumează 42 de hectare, este poziționată strategic, în apropiere de hipermarketul Kaufland și complexul Palas Iași, ceea ce o face extrem de pretabilă pentru dezvoltarea de locuințe, și a fost deținută, până la această tranzacție de ultimă oră, de proprietari slovaci, operațiunea marcând și intrarea lui Duluțe pe piața imobiliară.