Investițiile imobiliare din România au atins aproape 400 milioane euro în S1. Birourile rămân preferate

Investițiile imobiliare din România au atins aproape 400 milioane euro în S1. Birourile rămân preferate
scris 13 aug 2020

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 milioane euro în prima jumătate a anului, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, reprezentând 88% din volumul tranzacționat. Si alte proiecte similare sunt disponibile spre vânzare, cumulând o valoare de peste 350 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Proprietarii târgului Pucheni au început construcția unui mega-proiect la marginea cartierului Rahova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii târgului Pucheni au început construcția unui mega-proiect la marginea cartierului Rahova

„Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București. În prezent, sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 milioane euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei”, spune Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 milioane euro, puțin peste media de 26 milioane euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacționat). 

În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).

În ceea ce privește yield-urile (randamentele investiționale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spațiile industriale. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească ușor, până la 7% la finalul primul semestru.

EXCLUSIV Familia Nusco începe un cartier rezidențial major în locul halelor de pe platforma Pipera. „Segmentul de piață căruia ne adresăm este mai puțin afectat de pandemie.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Nusco începe un cartier rezidențial major în locul halelor de pe platforma Pipera. „Segmentul de piață căruia ne adresăm este mai puțin afectat de pandemie.“

Investitorii români au rămas activi și în acest an, încheind șapte tranzacții în primele șase luni ale anului și clasându-se astfel pe locul al doilea în ceea ce privește originea investitorilor, după investitorii din  Ungaria, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de companii grecești și sud-africane. Printre cumpărătorii români se numără: Dedeman (The Bridge 3), Ionuț Dumitrescu (parțial One Tower, parțial One North Gate) și One United (Office 1).

„Din anul 2014, randamentul prime al spațiilor de birouri din România a rămas stabil, la fel și chiriile prime, ceea ce înseamnă că țara noastră are valori de capital mult mai scăzute comparativ cu piețele din Europa Centrală și de Est. În continuare, România are nevoie de o promovare intensă pentru a putea atrage noi investitori, având în vedere că nume importante din Europa de Vest lipsesc de pe scena locală. Cu toate acestea, mai mulți jucători noi analizau intrarea în România înainte de perioada de izolare impusă de Covid-19 și continuă să o facă”, a completat Gijs Klomp.

La nivelul întregii piețe imobiliare din Europa, volumul investițiilor a totalizat 129 miliarde euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut în pofida pandemiei de COVID-19. Din acest volum, tranzacțiile cu clădirile de birouri au reprezentat 41 miliarde euro. În Europa Continentală, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei, volumul investițiilor a crescut în prima jumătate a acestui an cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cbre
imobiliare
birouri