INFOGRAFIC Valoarea investițiilor imobiliare din România s-a înjumătățit, previziunile rămân moderat optimiste. Trei tranzacții, anunțate în premieră de Profit.ro, au salvat piața

INFOGRAFIC Valoarea investițiilor imobiliare din România s-a înjumătățit, previziunile rămân moderat optimiste. Trei tranzacții, anunțate în premieră de Profit.ro, au salvat piața
scris 2 feb 2021

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat 588,5 milioane euro în 2020, jumătate din valoarea realizată în 2019, dar similară cu cea din 2015, un an de reîncepere a dezvoltării pieței imobiliare.

„Pandemia de Covid-19 a fost un eveniment de tip black swan cu impact semnificativ asupra pieței de investiții imobiliare. Investitorii și-au redobândit în cele din urmă încrederea și au realizat că lucrurile vor reveni la normalitate. Am asistat, printre altele, la o nouă intrare pe piața românească, o extindere importantă a portofoliului din partea unui jucător important, mai exact S IMMO și am văzut câteva tranzacții creative în toate sectoarele pieței”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.

Urmărește-ne și pe Google News
Familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franța, își întărește poziția pe piața imobiliară românească. Pune la comun proprietățile Auchan, Decathlon și Leroy Merlin și încearcă să atragă și investitori străini CITEȘTE ȘI Familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franța, își întărește poziția pe piața imobiliară românească. Pune la comun proprietățile Auchan, Decathlon și Leroy Merlin și încearcă să atragă și investitori străini

Volumul investițiilor din România a totalizat 588,5 milioane euro în 2020, aproape  jumătate din valoarea înregistrată în ultimul an record 2019, dar similară cu cea din 2015, an în care piața imobiliară și-a reluat creșterea în urma crizei globale financiare. Deși 68% din volumul total de investiții imobiliare a fost tranzacționat în primele șase luni, a doua jumătate a anului a adus cea mai mare tranzacție din 2020, marcând intrarea unui nou investitor chinez în România. Cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro, Fosun a achiziționat clădirea de birouri Floreasca Park din București pentru suma de 101,5 milioane euro, reconfirmând astfel atractivitatea pieței de birouri din București.

INFOGRAFIC Valoarea investițiilor imobiliare din România s-a înjumătățit, previziunile rămân moderat optimiste. Trei tranzacții, anunțate în premieră de Profit.ro, au salvat piața


Tot în 2020, cea mai mare tranzacție de investiții negociată în 2019 s-a încheiat când AFI Europe a finalizat acordul cu NEPI Rockcastle pentru trei clădiri de birouri din București (Floreasca Business Park, The Lakeview și Aviatorilor 8) și una din Timișoara (City Business Park), cu un volum total estimat de 308 milioane euro, operațiune anunțată de asemenea în premieră de Profit.ro.

Anul 2020 s-a încheiat favorabil pentru piața investițiilor în clădiri de birouri, după ce fondul de investiții S IMMO, consiliat de CBRE, a agreat termenii contractuali pentru achiziționarea în avans a clădirilor de birouri Campus 6.2 și 6.3, pentru suma de aproximativ 97 milioane euro, tranzacție anunțată în exclusivitate de Profit.ro.

Previziunile pentru 2021 rămân moderat optimiste, deoarece o serie de tranzacții au fost semnate în 2020 și se vor încheia în 2021, iar alte câteva tranzacții se află în diferite etape de negociere. Investitorii continuă să caute oportunități în sectorul industrial, dar oferta rămâne extrem de limitată. Sectorul de retail, în special anumite sub-segmente considerate mai defensive, continuă să atragă interes, facilitând încheierea unor tranzacții și în acest sector.

Cel mai probabil, piața românească de investiții imobiliare va beneficia în continuare de cerere din partea investitorilor străini, arată CBRE. Investitorii se vor confrunta și în 2021 cu dificultăți privind utilizarea fondurilor proprii, deoarece oferta de capital depășește oportunitățile de investiții din întreaga lume. Concurența pentru proprietăți de tip prime pe alte piețe din Europa Centrală și de Est rămâne acerbă și indică faptul că România rămâne pe radarul investitorilor.

“Să nu uităm că în România oferta de produse imobiliare aflate la vânzare este în continuare scăzută, în special sectorul industrial se confruntă cu o lipsă majoră de o produse, asociată cu o cerere mare (latentă). Mixul dintre oferta limitată și cererea mai bună decât cea estimată inițial poate declanșa fluctuații surprinzătoare de prețuri în 2021”, a subliniat Gijs Klomp.

Conform sondajului recent derulat de CBRE, indiferent de tipul de proprietate, locația rămâne unul dintre principalele criterii pentru investitori dornici de expansiune. 

În Europa, volumul investițiilor imobiliare comerciale a atins 275 miliarde euro în 2020, reprezentând o scădere cu 17% față de 331 miliarde euro în 2019, o performanță mai bună decât se anticipase inițial, având în vedere pandemia Covid-19,

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
investitii