Grupul ceh PPF, care administrează active imobiliare ce depășesc 2 miliarde de euro, poate crește valoarea investițiilor imobiliare din România de la aproape 100 de milioane de euro, cât sunt în prezent, la 300-400 de milioane de euro, pe termen mediu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Chiar înainte de decesul lui Petr Kellner, care controla grupul investițional ceh, directorul său de investiții Juraj Šaštinský declara, într-un interviu acordat Profit.ro, că portofoliul ideal pentru România al PPF Real Estate depășește 100 de milioane de euro, fără a exista limite stricte, și că analizează serios varianta parteneriatelor pentru dezvoltarea propriilor clădiri.
„Dacă apare o oportunitate interesantă, nu avem nicio problemă să creștem valoarea actuală a activelor din România. Pe termen mediu, să spunem, la nivelul de 300 până la 400 de milioane de euro“, a anunțat acum Jiří Tošek, CEO-ul PPF Real Estate. Mai exact, asta presupune investiții suplimentare de 300 de milioane de euro din partea PPF pe piața imobiliară românească.
Divizia imobiliară a grupului PPF a intrat pe piața românească în 2016, prin achiziția clădirii de birouri Metropolis Center, la un preț de 48 milioane de euro, urmată, în 2018, de preluarea turnului Crystal Tower, pentru 43 de milioane de euro. Clădirile sunt la 100 de metri distanță una de alta, în centrul Bucureștiului, și au o suprafața închiriabilă cumulată de 35.000 de metri pătrați.
Tošek mai spune, pe platforma e15, că riscul pieței imobiliare românești este dat de lichiditatea scăzută, în sensul în care un investitor întâmpină dificultăți dacă vrea să vândă o proprietate în decurs de 4 ani. El admite, însă, că PPF Real Estate este un investitor cu un orizont investițional lung și analizează posibilitatea unui „exit“ doar când are sens.
Renáta Kellnerová, văduva fostului acționar majoritar al grupului PPF, Petre Kellner, a fost numită, recent, administrator al moștenirii acestuia.
Petr Kellner a intrat în afaceri la începutul anilor `90 prin vânzarea de papetărie. Ulterior, a inițiat un fond de investiții prin care a cumpărat pachetul de control în cel mai mare asigurător ceh, în timp privatizării acestuia. El a ajuns să dețină participații în operatorul telecom O2 Czech Republic și PPF Bank. În toamna anului 2019, PPF Group a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.
Grupul PPF operează în 25 de țări, deține active în valoare de 44 miliarde de euro și are 98.000 de angajați la nivel global. Chiar și după decesul său, Petr Kellner este creditat de revista americană Forbes cu o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, care îi oferă poziția 110 în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii.
Kellner, care a fost cel mai bogat ceh, a decedat la vârsta de 56 de ani într-un accident de elicopter în Alaska în martie 2021.