Grupul Bouygues, unul dintre cei mai mari constructori din lume, a inițiat procedurile de autorizare a primului său proiect imobiliar realizat în România în calitate de dezvoltator. Proiectul, cu circa 450 de apartamente, a fost gândit înainte de criza financiară din 2007-2008 și va ocupa o fostă bază tehnică a constructorului din vestul Bucureștiului, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Francezii dețin încă din anul 2000 un teren de 1,4 hectare în zona Prelungirea Ghencea din București, unde a funcționat în trecut Întreprinderea de Comerț cu Ridicata pentru Produse Alimentare (ICRA), actuala Bucur SA, controlată de SIF Muntenia. Terenul a fost utilizat ca bază tehnică.
Bouygues a anunțat încă din 2007 că va muta baza tehnică și va dezvolta în loc un ansamblu rezidențial cu 450 de apartamente, o investiție estimată atunci la circa 35 milioane de euro. Criza financiară a blocat însă activitatea Bouygues România, care din 2011 nu a mai derulat afaceri pe piața locală, asta după ce în 2007 atinsese un vârf al încasărilor de circa 56 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum compania cu capital francez a inițiat însă procedurile pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu patru blocuri a câte 5 etaje pe terenul din Prelungirea Ghencea. La costurile actuale de construcții, investiția în acest proiect poate fi estimată la circa 18 milioane de euro.
Acesta ar urma să fie primul proiect imobiliar dezvoltat de Bouygues în calitate de proprietar. Francezii au mai activat pe piața dezvoltărilor imobiliare, în calitate de constructori, încă de la începutul anilor `90. Printre primele proiecte realizate în România se numără World Trade Center, Bucharest Financial Plaza (blocul Bancorex) și ansamblul rezidențial Satul Francez. Compania a mai furnizat servicii de construcții pentru centrul comercial Băneasa Shopping City, Cefin Logistic Park și ansamblul rezidențial de lux Stejarii, al lui Ion Țiriac. De altfel, după ce și-au încheiat divergențele cu Țiriac Imobiliare, în privința Stejarii, Bouygues nu a mai atras niciun contract.
Singura companie activă în România, parte a grupul Bouygues, este constructorul Colas, care deține mai multe firme românești, printre care Societatea de Semnalizări și Automatizări Feroviare – ISAF București, care în 2018 s-a extins în Slovenia.
Grupul Bouygues, fondat în 1952 de Francis Bouygues, este specializat în construcții (prin Colas și Bouygues Construction), imobiliare (Bouygues Immobilier), media (grupul TF1) și telecomunicații (Bouygues Telecom). Grupul a realizat anul trecut vânzări de 37,9 miliarde de euro, mai mari cu 5% față de anul anterior.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019.