Franța: Peste 1.500 de castele sunt scoase la vânzare. Ofertele au explodat în ultimii ani

Franța: Peste 1.500 de castele sunt scoase la vânzare. Ofertele au explodat în ultimii ani
scris 24 nov 2019

Potrivit agențiilor imobiliare specializate, precum Barnes, Propriétés de France, Le Nail sau Patrice Besse, citate de Le Figaro, numărul bunurilor de excepție, 1.500 de castele sunt propuse spre vânzare anul acesta, față de 800 câte erau în 2010. Situația în regiune devine critică. 

Numărul castelelor disponibile pe piață a explodat în cursul ultimilor ani, potrivit unei anchete a cotidianului francez, relatează News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt uneori secole de istorie de familie la care personalitățile sunt nevoite să renunțe, obosite să-și consacre toate mijloacele și toată energia pentru salvarea patrimoniului și la reședința seculară din linia lor succesorală. 

"Acești proprietari se află la finalul unui ciclu de generație”, povestește Gonzague Le Nail, a cărei agenție revendică mai mult de 4.500 de castele și conace vândute, expertizate sau transmise. ”Bunicii au reușit, bazându-se pe veniturile de pe urma pământurilor. Părinții care nu au mai avut pământuri, au început să aibă dificultăți. Cât despre nepoți, ei preferă Londra sau Shanghai unei vieți la țară". 

Cum să economisești rezervând zboruri și hoteluri în 2020. Perioada optimă pentru a obține cele mai mici prețuri CITEȘTE ȘI Cum să economisești rezervând zboruri și hoteluri în 2020. Perioada optimă pentru a obține cele mai mici prețuri

Pentru mulți, întreținerea a devenit o prăpastie insurmontabilă. 

Le Figaro citează exemplul castelului Robien din Côtes-d'Armor, edificiu de secol XVIII, care a fost locuit de o familie din care a provenit fostul ministru al Educației naționale, Gilles de Robien, și patru președinți ai Parlamentului britanic. Propus spre vânzare pentru 4,2 milioane de euro, reședința este în prezent estimată la 2,1 milioane de euro și nu-și găsește cumpărător. 

Într-adevăr, dacă castelele franceze stârnesc întotdeauna un interes al investitorilor străini, condiția primordială pentru a le vinde la preț mare este starea perfectă, o bună izolație și amenajare la modă. Totodată, este convenabil să fie situat în regiunea pariziană și nu în plină câmpie. La noii proprietari, tendința este de a-l revinde destul de rapid. 

Potrivit lui Olivier de Lorgeril, președinte al asociației Demeure historique, "rata cifrei de afaceri a unui castel a scăzut în medie de la 15 ani la aproximativ opt". El intenționează să solicite "un plan Marshall" al Statului pentru patrimoniul privat. 

EXCLUSIV Cei mai mari hotelieri din sudul litoralului construiesc la Neptun cel mai mare parc acvatic din România și unul dintre cele mai mari din Europa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cei mai mari hotelieri din sudul litoralului construiesc la Neptun cel mai mare parc acvatic din România și unul dintre cele mai mari din Europa

"Atunci când aud un deputat că spune că monumentele sunt neproductive sau că Bercy (ministrul Economiei și Finanțelor, n.r) vorbește de nișe fiscale pentru ajutorarea monumentelor istorice, îmi ies din fire. Toate aceste castele, reprezintă viitorul zonelor", crede Olivier de Lorgeril. 

Castelul Menars, situat pe Valea Loarei, este pus în vânzare. El a fost achiziționat în 1760 de Jeanne Poisson, devenită marchiză de Pompadour, favorita lui Louis XV. Cu o suprafață de 12.000 de metri pătrați și cu 62 de camere, reședința a fost cumpărată în anii '80 de Edouard Baysari, om de afaceri de origine libaneză, care timp de 30 de ani s-a consacrat lucrărilor de renovare și amenajare care au costat 100 de milioane de euro. Castelul a fost estimat pentru o sumă între 20 și 30 de milioane de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
castele
vanzare
franta