FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei intră, prin GTC, pe piața rezidențială românească cu sute de apartamente amplasate într-o zonă vizată de mai mulți milionari

FOTO Un fond al Băncii Centrale a Ungariei intră, prin GTC, pe piața rezidențială românească cu sute de apartamente amplasate într-o zonă vizată de mai mulți milionari

Proiectul rezidențial Spatio pregătit de GTC

scris 25 iun 2024

Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, intră pe piața rezidențială românească cu un prim proiect cu sute de apartamente ce urmează a fi construite în București de Globe Trade Centre (GTC), dezvoltator imobiliar al cărui acționar majoritar este, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Zona Expoziției, unde este amplasat proiectul, este unul dintre punctele fierbinți de pe harta imobiliară a României pentru că a atras investiții de la o serie de milionari români.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Optima Investment a intrat pe piața românească în 2020 după ce a achiziționat de la gigantul american Lone Star pachetul majoritar de acțiuni la Globe Trade Centre, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare din acel an la nivelul Europei Centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian CITEȘTE ȘI EXCLUSIV George Becali autorizează un proiect de vile în Pipera pentru a-l vinde unui milionar belgian

GTC a fost autorizat încă din 2018 să construiască, în spatele centrului expozițional Romexpo, 3 clădiri de birouri cu o suprafață totală de circa 50.000 de metri pătrați, proiect al cărui cost de investiție a fost estimat la 130 de milioane de euro.

Acum, dezvoltatorul planifică modificarea autorizației de construire în sensul realizării unei singure clădiri de birouri, cu o suprafață de circa 17.000 de metri pătrați, completată de două blocuri pentru locuințe, cu un total de 238 de apartamente. Prin același document, GTC a redus și numărul subsolurilor dedicate locurilor de parcare, de la patru, câte erau gândite în 2018, la doar două niveluri subterane, ceea ce ar trebui să reducă semnificativ costurile de construcție. Proiectul de apartamente va purta denumirea de Spatio.


Modificarea proiectului vine într-un moment în care piața închirierilor de sedii pentru birouri traversează o perioadă de scădere, deoarece tendința generală este de restrângere a activității companiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă devine o normă.

ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România

Complexul mixt de birouri și locuințe urmează a fi construit pe un teren de 14.000 metri pătrați, cumpărat cu 10,5 milioane euro de la o compania deținută de fondul de investiții Bluehouse Capital. Lotul face parte din fosta fabrică Grivița din spatele Romexpo, care în 2007 a fost vândută cu 72,9 milioane euro, fiind unul dintre cele mai scumpe terenuri tranzacționate în România.

Proiectul GTC este amplasat într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au construit aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.


Prin proiectul Spatio, Optima Investment intră pe piața rezidențială din România, portofoliul GTC fiind concentrat acum doar pe clădiri de birouri. Pentru GTC reprezintă revenirea pe piața dezvoltărilor imobiliare după o pauză de peste 15 ani.

FOTO One United a atras parteneri redutabili în reconversia fostei fabrici Ford, prima fabrică de automobile din România: un trader de energie major, cu afaceri masive și în Serbia, și un membru al familiei șefului regional Herbalife CITEȘTE ȘI FOTO One United a atras parteneri redutabili în reconversia fostei fabrici Ford, prima fabrică de automobile din România: un trader de energie major, cu afaceri masive și în Serbia, și un membru al familiei șefului regional Herbalife

Contactați de Profit.ro, reprezentanții GTC și cei ai Optima Investment nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Valoarea activelor imobiliare generatoare de venituri deținute de GTC în România este de 162 milioane de euro și reprezintă 8% din întregul portofoliu al companiei, la care se adaugă terenurile pentru construcții cu o valoare totală de 14 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Cel mai valoros activ din România și unul dintre cele mai valoroase la nivel de grup, este complexul City Gate din fața Romexpo, evaluat la 123 milioane euro, care are un grad de ocupare de 78% și generează lunar o chirie de 19,8 euro/metru pătrat.

EXCLUSIV FOTO Doi investitori azeri, cu legături în politică și în gigantul petrolier al Azerbaidjanului, pregătesc livrarea unui ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului. Vânzarea, asigurată de un fost ministru român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Doi investitori azeri, cu legături în politică și în gigantul petrolier al Azerbaidjanului, pregătesc livrarea unui ansamblu rezidențial în nordul Bucureștiului. Vânzarea, asigurată de un fost ministru român

Sub acționariatul Lone Star, GTC a investit 51,5 milioane euro în achiziția de clădiri de birouri mai vechi din București. Dezvoltatorul a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza și Premium Point, din apropierea Pieței Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preț de 32 milioane euro. Cele două imobile sunt acum evaluate la 39 de milioane de euro. Întregul portofoliu de birouri ai GTC are o suprafață de 62.000 de metri pătrați.

Investitorul a mai cumpărat și clădirea Cascade Office Building de la Adval Properties (administratorii averii imobiliare a lui Dinu Patriciu) pentru 9 milioane euro, însă, în 2022, noul acționariat ungar a vândut clădirea cu 10,1 milioane de euro unei firme a familiei Mudura din Oradea.

GTC a fost preluată în 2013 de fondul american Lone Star, care a impus vânzarea tuturor activelor neperformante. Astfel, rețeaua de patru malluri Galleria din Arad, Piatra Neamț, Suceava și Buzău, plus două terenui destinate construcției de malluri Galleria în Bistrița și București au fost vândute cu circa 25 milioane euro, marcând pierderi de zeci de milioane de euro.

GTC este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din România. Compania a construit primele clădiri moderne de birouri din București, respectiv America House și Europe House, City Gate, mallurile Galleria Arad, Piatra Neamț, Suceva și Buzău, și ansamblurile rezidențiale Rose Garden și Felicity din București.

EXCLUSIV FOTO Unul dintre principalii creditori ai Romaero a preluat de la fostul proprietar Blue Air un proiect pentru o clădire de birouri într-o zonă fierbinte a Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Unul dintre principalii creditori ai Romaero a preluat de la fostul proprietar Blue Air un proiect pentru o clădire de birouri într-o zonă fierbinte a Bucureștiului

După intrarea GTC sub acționarit ungar, la începutul lui 2022, întregul portofoliu de birouri pe care dezvoltatorul îl avea în Belgrad a fost vândut grupului ungar Indotek pentru un preț de 267,6 milioane de euro.

Optima Investment face parte dintr-o listă mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de peste 150 de milioane de euro, una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Indotek, compania lui Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, care deține mallul Plaza M din Târgu Mureș și două clădiri de birouri, recent cumpărate, în București, plus un parteneriat pe sectorul logistic românesc; lista îl include și pe Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România în 2021. Lor li se adaugă și Cordia, parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, care a revenit puternic pe piața imobiliară din România, după o perioadă de pauză. Nu în ultimul rând, grupul Biggeorge, controlat de milionarul Tibor Nagygyörgy, și-a anunțat interesul de a intra pe piața imobiliară românească prin achiziții de spații de depozitare și clădiri de birouri.

Expansiunea acestora în România apare pe fondul unui surplus de capital în Ungaria și al unei piețe maghiare reduse ca mărime.

viewscnt
Afla mai multe despre
optima investment
globe trade centre