Frații Ioan și Viorel Micula intenționează să își extindă rețeaua de distribuție națională gestionată prin compania Transilvania General Import-Export (TGIE), parte a holdingului European Drinks, cu un nou depozit în Cernica, al doilea din zona Bucureștiului, relevă documente analizate de Profit.ro. Rețeaua TGIE este una dintre cele mai mari din țară, numărând 50 de depozite.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noul proiect al fraților Micula este pe un teren cu o suprafață de 22.446 de metri pătrați aflat în proprietatea TGIE din 2002. Proprietatea este amplasată la ieșirea din București, în localitatea Cernica, lângă depozitul unor companii precum OTI sau Kai Ceramics.
Pe acest amplasament, investitorii vor să ridice un depozit cu zone de descărcare și încărcare, birouri și anexe cu o suprafață construită de 8.761 de metri pătrați, echivalentul unui procent de ocupare a terenului de 39%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Adrian Polec a cumpărat de la familia Chitafes un proiect de apart-hotel lângă Palatul Parlamentului Contactat de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, Viorel Micula nu a răspuns până la publicarea acestei știri.
Acesta va fi al doilea depozit din zona București al rețelei TGIE, după cel de pe Șoseaua de Centură din Chiajna, și a 51-a hală a lanțului de distribuție.
Amplasamentul viitorului depozit TGIE
Investiția vine într-o perioadă de declin al afacerilor companiei TGIE, care de 11 ani are o cifră de afaceri în scădere și pierderi consecutive. Distribuitorul a avut, anul trecut, un rulaj de 437 milioane lei, în scădere cu 9,3% comparativ cu anul anterior, și o pierdere de 17,3 milioane lei, mai mare cu 52% față de rezultatul din 2019. În aceeași perioadă, numărul mediu de angajați ai companiei s-a diminuat cu circa 7%, până la 1.620 de oameni. Spre comparație, în 2008, un an de vârf pentru TGIE, se realiza o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, un profit de 6,5 milioane de lei, cu un număr de peste 4.400 de angajați.
TGIE, alături de firmele European Drinks, European Food, Scandic Distilleries, Rieni Drinks și Starmill, a format primul mare holding românesc de companii de după Revoluție și, timp de mai mulți ani, cel mai mare jucător din industria alimentară locală, cu numeroase branduri de produse înregistrate și cu exporturi în 40 de țări.
TGIE asigură distribuirea la nivel național a peste 400 de produse fabricate pe platformele industriale ale companiilor European Drinks, Scandic Distilleries și European Food. Printre cele mai populare mărci ale grupului se numără Naty, Frutti Fresh, Izvorul Minunilor, Cita, Burger, Scandic Vodka, Tanita, Regal și Viva.
Frații Micula mai au afaceri în imobiliare și turism. Printre proiectele mai recente anunțate de aceștia se numără modernizarea stațiunii Stâna de Vale, precum și construirea unui ansamblu rezidențial în Oradea.
Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, o bună parte dintre hotelurile de pe litoral ale celor doi frați au fost scoase la vânzare, iar două dintre ele sunt executate silit de ANAF. De asemenea, omul de afaceri Mohammad Murad a cumpărat hotelul Craiova din Olimp de la frații Micula.
În septembrie 2019, Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a admis solicitarea fraților Micula, cetățeni suedezi, privind recunoașterea și punerea în executare a a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia.
La începutul acestui an, frații Micula au inițiat, în instanța din SUA, o procedură de recuperare a peste 96 de milioane de dolari, sumă considerată ca fiind rămasă neplătită de către statul român în urma deciziei ICSID din 2013.
Frații Micula au acuzat statul român că nu ia măsuri de combatere eficientă a evaziunii fiscale din industria alcoolului și că, din această cauză, companiile lor din domeniu suferă prejudicii de miliarde de lei.