Compania Ro Naturstein, care deține circa 50 de proprietăți importante în zone centrale ale Bucureștiului, a reluat procesul de urbanizare a două terenuri valoroase din zona Expoziției/Poligrafiei, pe care le are în portofoliu de peste un deceniu și care sunt scoase la vânzare pentru aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Familia Montipò a intrat pe piața imobiliară românească în anul 2003 prin intermediul companiei italiene Montipò Trading, care, alături de omul de afaceri Grigore Miu, deține firma românească Ro Naturstein. Gianfranco Montipò, acționarul majoritar al Montipò Trading, a fost printre principalii acționari ai Banco Popolare di Novara și proprietarul echipei de fotbal Novara Calcio la mijlocul anilor `90, conform presei italiene. În 2019, familia Montipò a renunțat la activitatea de construcții care a consacrat-o în regiunea italiană Piemont și s-a concentrat pe activități imobiliare. Investitorul a acumulat la începutul anilor 2000 aproximativ 50 de imobile în București: clădiri de birouri, spații comerciale, terenuri neconstruite, case de patrimoniu și apartamente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, Ro Naturstein a obținut un certificat de urbanism pentru desființarea clădirii de birouri vechi cu 8 etaje, în care s-au mutat, anul acesta, sediile teritoriale ale Autorității Rutiere Române din București și Ilfov de pe Bulevardul Expoziției nr. 1K, și construirea a 6 corpuri de clădiri cu locuințe, birouri și spații comerciale cu înălțimi variabile de la 1 la 16 etaje și 3 niveluri subterane pentru parcări. Investitorul are aprobat pentru acest proiect un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite dezvoltarea unor construcții cu o suprafață de circa 27.000 de metri pătrați.
Terenul de 9.221 de metri pătrați de la această adresă este scos la vânzare cu 12,19 milioane euro.
Acest lot a făcut parte dintr-un teren mai mare, din care, în toamna anului 2017, au fost vânduți 11.600 de metri pătrați către dezvoltatorul belgian Atenor, contra sumei de circa 10 milioane de euro. Acum, Atenor construiește aici complexul de birouri @Expo, care va găzdui, printre altele, sediile Gameloft și ale diviziei mobile Telekom.
În paralel, Ro Naturstein așteaptă obținerea unui PUZ pentru un teren de 6.840 de metri pătrați pe care îl deține lângă complexul comercial Flora, pe strada Tipografilor nr. 32. Proprietatea a fost scoasă la vânzare cu un preț de 6,2 milioane de euro și poate susține construcții cu o suprafață de circa 21.000 de metri pătrați și o înălțime de 18 etaje.
În vara anului trecut, familia Montipò l-a mandatat pe Grigore Miu, printre altele, să negocieze cu orice terț în vederea vânzării de către Ro Naturstein a imobilelor terenuri și/sau construcții aflate în partimoniul societății.
Ambele terenuri au proiecte semnate, încă din anul 2007, de arhitectul Lilian Captari, pe care le puteți vedea mai jos. Click pe poză pentru mărire
Terenurile investitorului sunt amplasate într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.
Cel mai recent proiect imobiliar finalizat de Ro Naturstein este V62-6 de lângă parcul Ioanid din centrul Bucureștiului. Acest proiect a fost construit, de fapt, în anul 2006 și inițial gândit ca bloc cu apartamente premium. În perioada 2008-2010 a fost reconfigurat și utilizat ca sediu pentru birourile grupului MediaPro/Mediafax. În anul 2018 a fost refăcut proiectul arhitectural pentru a primi din nou destinație rezidențială, rezultând 40 de apartamente finalizate în octombrie 2020, care se comercializează acum cu prețuri începând de la 140.000 de euro.
Piața de investiții imobiliare din România a totalizat în primele 9 luni ale anului aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, când volumul s-a ridicat la circa 890 milioane de euro. În trimestrul al treilea au fost închise tranzacții însumând puțin peste 260 milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară JLL România.
Impactul pandemiei COVID-19 asupra lichidității pieței imobiliare comerciale a fost mai pronunțat în 2021 decât în 2020, în contextul în care anul trecut s-au concretizat o serie de tranzacții de anvergură, pentru care negocierile începuseră înainte de izbucnirea pandemiei.