Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu

Fosta soție a lui Ion Rădulea se lansează pe piața imobiliară pe cont propriu

Clădirile de birouri preluate de Doina Drăghia în urma separării de Ion Rădulea

scris 2 oct 2024

Antreprenoarea Doina Drăghia, care a pus bazele, alături de soțul său, Ion Rădulea, afacerii imobiliare începute în locul fostei fabrici de combine agricole Semănătoarea, se lansează pe piața imobiliară prin propria sa companie, care a preluat în portofoliu două dintre clădirile de birouri dezvoltate împreună cu soțul său pe platforma Semănătoarea, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Doina Drăghia a divorțat de Ion Rădulea în 2012 și au separat amiabil deținerile în grupul de firme Sema în 2023. În urma separării, Doina Drăghia a preluat clădirile de birouri de clasa A London și Oslo, dezvoltate în locul fostei fabrici Semănătoarea din vestul Bucureștiului. Ea a lucrat timp de 9 ani, ca economist, în fabrica Semătoarea.

Acum, Drăghia are în plan transformarea celor două clădiri de birouri într-un hub multifuncțional, sub noul brand EVO Properties. Planurile sale pe termen mediu includ și dezvoltarea altor spații, cu funcțiuni multiple. 

Până în prezent, clădirile London și Oslo au găzduit un mix de companii multinaționale și entități locale. Ca urmare a procesului de transformare în hub multi-funcțional, acomodarea noilor chiriași și convertirea parțială a unor spații de birou pentru viitoarele facilități, necesită o investiție estimată la peste 10 milioane de euro, din care 5 milioane euro sunt alocate în perioada următoarelor 6 luni.

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Israel vizează extinderea afacerii de arhivare de documente din România
Urmărește-ne și pe Google News

„Viziunea noastră asupra clădirilor London și Oslo, dar și a proiectelor viitoare, dezvoltate sub umbrela noului brand EVO Properties, este să oferim un mediu care să depășească nevoile stricte ale spațiilor de birouri. Este primul proces complex, aflat deja în derulare, de implementare a unui hub multi-funcțional, prin conversia parțială a unor cladiri de birouri noi, de clasa A+”, declară Adinel Tudor, CEO al EVO Properties. Tudor este, de asemenea, fondator și partener al casei de fuziuni și achiziții Kogaion Investments și membru în consiliul de supraveghere al PayPoint Romania.

Doina Drăghia nu este implicată în procesul de management, după cum au transmis către Profit.ro reprezentanții EVO Properties.

La finalul procesului de transformare al clădirilor London și Oslo în hub multi-funcțional, estimat pentru finalul anului 2025, în cei peste 31.000 de metri pătrați va fi integrat un mix bine echilibrat: aproximativ 50%-60% din suprafața închiriabilă va fi dedicată birourilor moderne, între 20-25% va găzdui servicii de ospitalitate, iar între 10-15% vor fi alocați serviciilor medicale și de well-being. Restul suprafeței este ocupat de Centrul Cultural Lumina, un pionier în organizarea spectacolelor de teatru într-un spatiu amenajat într-o clădire de birouri.

Suprafața totală închiriabilă din cele două clădiri de birouri este de 31.524 metri pătrați, distribuiți astfel: London – 21.347 mp și Oslo – 10.177 mp. La momentul de față, sunt contracte semnate sau în curs de semnare pentru peste 15.500 metri pătrați, reprezentând mai mult de 50% grad de ocupare al celor două clădiri. Pentru 2025 se estimează încheierea de contracte pentru o suprafață de încă 8-10.000 de metri pătrați.

EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, vrea să deschidă în 2025 un parc de retail lângă viitorul Kaufland ce ia locul fostei fabrici UTREC Chitila CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, vrea să deschidă în 2025 un parc de retail lângă viitorul Kaufland ce ia locul fostei fabrici UTREC Chitila

De cealaltă parte, Ion Rădulea a numit-o pe noua sa soție, Oana Rădulea, la conducerea executivă a River Development, companie prin care își gestionează afacerile imobiliare. Ion Rădulea a rămas parte din managementul grupului.

Profilul de investitor al lui Ion Rădulea este cel al unui dezvoltator care vinde proiectele construite la scurt timp după finalizarea și închirierea lor. Exemplu sunt cele două clădiri de birouri din cadrul Sema Park vândute în 2006 către Europolis (actualul CA IMMO) pentru 90 de milioane de euro și clădirea The Light One vândută către Uniqa Real Estate Management pentru peste 50 de milioane de euro.

Astăzi, Semănătoarea, pe platforma căreia Rădulea și-a început afacerile imobiliare, mai produce piese de schimb, dar înainte să fie privatizată avea 7.500 de angajați și producea 3.500 de combine pe an. Întreprinderea a fost privatizată în octombrie 1999. Compania MYO-O, condusă de Ion Rădulea – fost angajat al Semănătoarea, a preluat de la Fondul Proprietății de Stat 56,7% din capitalul social al întreprinderii, pentru care a platit circa 17 miliarde lei, adică echivalentul valoric a 35 de combine din cele 80, câte existau în stoc la momentul privatizării. Restul participațiilor au rămas la peste 30.000 de acționari care și-au subscris cuponul de privatizare aici. Printre aceștia se număra fostul premier Nicolae Văcăroiu, fostul senator Corneliu Gavaliugov și fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Aurel Pană. Noii patroni s-au angajat față de stat că vor investi circa 7 milioane de dolari pentru a pune pe picioare uzina.

viewscnt
Afla mai multe despre
doina draghia
ion radulea
semanatoarea