Facilități în construcții: Angajatorii - scutiți 10 ani de la plata contribuțiilor sociale, contribuțiile sociale ale angajaților - diminuate cu 3,75%

Facilități în construcții: Angajatorii - scutiți 10 ani de la plata contribuțiilor sociale, contribuțiile sociale ale angajaților - diminuate cu 3,75%
scris 18 dec 2018

Angajatorii din construcții vor fi scutiți de la plata contribuțiilor sociale pentru o perioadă de 10 ani, până la finele anului 2028, iar contribuțiile sociale ale angajaților vor fi diminuate cu 3,75%.

Profit.ro a anunțat recent că firmele de construcții, dar și producătorii anumitor materiale de construcții, vor beneficia pe parcursul anului viitor de o serie de facilități din partea Guvernului, printre care stabilirea unui salariu minim net echivalent în lei de peste 500 de euro doar pe baza unei declarații pe propria răspundere cum că obțin cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din domeniul construcțiilor. 

Urmărește-ne și pe Google News

Condiția a fost inclusă în documentul semnat de Guvern cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții, obținut și prezentat acum în detaliu de Profit.ro.

De ce este important: Pe fondul lipsei de lucrători români, care pleacă să lucreze în alte state europene, antreprenorii sunt obligați să recruteze personal inclusiv din țări asiatice, precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.

CITEȘTE ȘI În zile de sărbătoare, alege #celmaibunmerlotdinRomania! Toată luna decembrie, Emeritus beneficiază de o ofertă specială de preț : doar 58 lei în loc de 90 lei, pentru comenzile plasate online

Mai este interesant: Această situație a determinat autoritățile române să crească din nou, ca și anul trecut, numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală chiar în acest an. Astfel, Guvernul a decis recent dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați.

În baza documentului, sectorul construcțiilor va fi declarat de importanță națională pentru economie pe următorii 10 ani, începând din 1 ianuarie 2019. Asta după ce, în ultimii doi ani, numărul mediu al salariaților din domeniu s-a redus cu 2%, adică cu aproximativ 8.000 de persoane, iar cifra de afaceri din sectorul construcțiilor s-a diminuat cu 3 miliarde de lei în 2017, comparativ cu 2015, potrivit federației.

Tranzacție: Fondul de investiții Revetas Capital, proaspăt proprietar al Radisson Blu, semnează o nouă afacere importantă în România, preluând complexul The Landmark CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții Revetas Capital, proaspăt proprietar al Radisson Blu, semnează o nouă afacere importantă în România, preluând complexul The Landmark

Cea mai importantă măsură prevede că, începând cu anul viitor, salariul minim brut lunar va fi de 3.000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Aici vor intra toate firmele al căror cod CAEN este construcții, dar și producătorii de sticlă, cărămidă, țiglă, beton, mortar, materiale plastice pentru construcții, uși și ferestre din metal, construcții metalice și altele.

Taxele pe muncă pentru acești angajatori vor fi zero, iar pe angajat vor fi stabilite astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro, algoritm ce va fi aplicat pe întreaga grilă de salarizare până la limita de zece salarii minime. Pentru a beneficia de aceste facilități, firmele nu vor avea voie să folosească zilieri.

Cu o întârziere de câțiva ani, constructorii au primit promisiunea Guvernului că, din 30 iunie 2019, va fi introdusă certificarea profesională realizată de un organism neutru, alcătuit din membri ai patronatelor, ai instituțiilor de învățământ și specialiști din domeniu. Practic, fără acest certificat, constructorii nu vor mai putea efectua nicio lucrare. Trebuie amintit că Guvernul a amânat până la 25 august 2019 obligativitatea certificării tuturor constructorilor, proiectanților și consultanților din construcții, după ce a realizat că încă nu există instituția care să emită aceste documente. Legea prevedea ca toți actorii din construcții să aibă acest certificat din 28 februarie 2018.

După implementarea certificării și începând cu 30 septembrie 2019, firmele prinse că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificate cel puțin 1 an, iar muncitorii vor fi sancționați. Și constructorii care nu își îndeplinesc contractele la termen și în condiții de calitate vor fi trecuți la o clasă inferioară de certificare, tot din septembrie anul viitor.

EXCLUSIV Tranzacție: Altex, unul dintre cei mai mari retaileri locali, a cumpărat teren lângă București și dezvoltă un nou hub logistic, investiție de peste 37 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție: Altex, unul dintre cei mai mari retaileri locali, a cumpărat teren lângă București și dezvoltă un nou hub logistic, investiție de peste 37 milioane euro

O altă măsură pentru combaterea muncii "la negru" va fi stabilirea unui număr mai mare de muncitori din afara Spațiului European ce pot fi primiți să lucreze în România. Asta în condițiile în care numărul avizelor de angajare pentru muncitori străini eliberate doar până în vara acestui an s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2017, potrivit datelor Ministerului Muncii. 

În același timp, conform ultimelor date înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în primele nouă luni au fost eliberate 6.519 de avize de angajare/detașare, cele mai multe pentru cetățeni din Vietnam, Turcia, Nepal, Serbia, Sri Lanka, China și Moldova.

Recent, autoritățile din România au parafat un Memorandum de colaborare în domeniile muncii și protecției sociale cu ministerul de resort din Vietnam, în vederea aducerii de forță de muncă din această țară pe teritoriul național.

Câteva mii de cetățenii vietnamezi lucrează deja în România în construcții, industrie, agricultură și turism.

Patronatele au mai obținut de la Guvern promisiunea că, începând din ianuarie 2019, vor putea actualiza prețul contractelor, în sensul creșterii procentuale a salariului minim pentru toată grila de salarizare. Aceasta va fi aplicată pentru: contracte aflate în execuție, contracte aferente procedurilor de achiziții publice aflate în derulare, pentru care anunțul a fost publicat în SICAP, au fost depuse oferte, dar nu a fost semnat contractul sau acesta este în curs de semnare, ca și pentru contracte de lucrări care vor fi inițiate ulterior, indiferent de sursa de finanțare.

Va fi analizată posibilitatea ca valoarea contractelor să fie exprimată și în euro, cu introducerea unui termen de maximum 25 de zile pentru prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor. 

Vor fi introduse măsuri de întărire a controlului în ceea ce privește tâmplăria și vitrajul izolant.

Facilități în construcții: Angajatorii - scutiți 10 ani de la plata contribuțiilor sociale, contribuțiile sociale ale angajaților - diminuate cu 3,75%
viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
salariu minim
certificare constructori