Femeia de afaceri Veronica Gușă de Drăgan (46 de ani), a doua cea mai bogată femeie din România datorită averii moștenite de la soțul său, Iosif Constantin Drăgan, a încasat circa 4 milioane de euro de la grupul ungar Cordia pentru un teren amplasat lângă Petrom City din București, pe care va fi construit un ansamblu rezidențial, potrivit informațiilor Profit.ro.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Veronica Gușă de Drăgan este fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, și văduva lui Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri ce era stabilit în Italia. După moartea soțului său, Veronica Drăgan a devenit cea mai bogată româncă, conform topurilor de specialitate. Averea lui Iosif Constantin Drăgan se ridica la peste 1,5 miliarde de euro în momentul decesului. Top 300 Capital o consideră acum a doua cea mai bogată femeie de afaceri din România, după Anca Vlad (proprietara farmaciilor Catena), și ocupanta locului 17 în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 240-250 milioane de euro.
Compania Cordia a cumpărat terenul de aproximativ 21.000 de metri pătrați și vrea să facă în loc un ansamblu rezidențial cu blocuri de 8 etaje, care vor cuprinde în jur de 700 de apartamente. Planul Urbanistic Zonal, depus la primărie, propune un Procent de Ocupare al Terenului de maxim 70% și un Coeficient de Utilizare al Terenului de 2,88%. Vânzarea locuințelor va începe în a doua parte a anului 2020, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții locali ai Cordia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Terenul cumpărat a aparținut distribuitorului de GPL Butan Gas, controlat de Veronica Gușă de Drăgan. Compania a avut sediul social la această adresă. Butan Gas mai operează în Grecia, Germania, Austria, Italia, Polonia și Serbia. Anul trecut, entitatea românească a distribuitorului a înregistrat un rulaj de 35,5 milioane de euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice.
Dezvoltatorul imobiliar Cordia a anunțat în primăvară că va aloca investiții de 100 de milioane de euro pentru patru noi proiecte rezidențiale în București. Noua achiziție face parte din acest program. Tot anul acesta, Cordia a cumpărat, cu 6,3 milioane de euro, două terenuri învecinate de la copiii celebrului chirurg Ion Chiricuță.
Cordia a început în luna mai construcția proiectului rezidențial Parcului 20, aflat în zona Expoziției din București. Prima etapă de dezvoltare a proiectului cuprinde 260 de unități, iar întregul complex necesită investiții de 40 milioane de euro. Finalizarea lucrărilor este așteptată pentru luna septembrie 2020.
Cordia este parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, revenit pe piața imobiliară din România în 2016, după ce se retrăsese odată cu venirea crizei. Grupul Futureal, pe care îl controlează cei doi investitori, este cunoscut pe piața locală pentru dezvoltarea ansamblului rezidențial Parcul Privighetorilor din București, un proiect cu 125 de apartamente care a costat 20 milioane euro, și pentru mallul Gold Plaza din Baia Mare, dezvoltat în parteneriat cu Immofinanz, o investiție de 87 milioane euro.
Cei doi proprietari ai Futureal au participat la oferta publică inițială a Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul Finext Fund Management cu o participație de 1,41% din acțiunile cotate ale Globalworth în aprilie 2014.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele nouă luni ale acestui an au fost încheiate circa 383.000 de tranzacții, cu 10,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.