EXCLUSIV Un grup de investitori turci, din care face parte un fost bancher șef și un top manager Deloitte, pregătește un ansamblu rezidențial premium în mijlocul Bucureștiului

EXCLUSIV Un grup de investitori turci, din care face parte un fost bancher șef și un top manager Deloitte, pregătește un ansamblu rezidențial premium în mijlocul Bucureștiului

Kenan Burçin Atakan (stânga) și Mert Kaftanoglu (dreapta) alături de zona în care se află proiectul lor

scris 27 oct 2023

Un grup de investitori turci, din care face parte fostul șef al TechVentures Bank (fosta Bancă Feroviară) și unul dintre partenerii Deloitte Romania, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 160 de apartamente lângă parcul Carol, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro.

Proiectul urmează a fi dezvoltat pe un teren format din două loturi cu o suprafață cumulată de 4.368 de metri pătrați, pe care a funcționat în trecut Autobaza ITB Șerban Vodă, și este deținut de firma Serban Voda Residential Investment.

Compania dezvoltatoare are ca asociat majoritar firma de construcții Melsam Construction, a omului de afaceri Akcael Selahattin Murat, cu 29% din părțile sociale pe Pazarbas Alper și cu câte 10% pe Kenan Burçin Atakan, partener al firmei de audit Deloitte Romania, și pe Mert Kaftanoglu – fostul director executiv al TechVentures Bank (fosta Bancă Feroviară) și actualul general manager al fintech-ului turcesc United Payment Romania – subsidiară a Oyak Group, fond de pensii și unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Turcia.

Recent, investitorii turci au obținut două certificate de urbanism pentru construirea pe acest teren a unui ansamblu rezidențial format din 5 blocuri cu subsol, parter și 4, respectiv 5 etaje.

EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă
Urmărește-ne și pe Google News

Pentru acest amplasament, în 2020 a fost elaborat și un Plan Urbanistic Zonal prin care se propunea dezvoltarea a 5 blocuri cu o suprafață desfășurată de circa 13.100 de metri pătrați, echivalentul a circa 160 de apartamente.

Proprietarii au și scos terenul la vânzare, la un preț de 3,9 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

În acest moment, investitorii sunt în discuții cu diferiți parteneri atât legat de vânzarea proiectului, cât și de dezvoltarea acestuia, a declarat, pentru Profit.ro, Sebastian Bereczk, directorul comercial al Melsam Construction.


Compania de construcții a lui Akcael Selahattin Murat a participat, în ultimii 17 ani, la realizarea a 64 de proiecte cu o suprafață construită de circa 371.000 de metri pătrați. Firma Melsam Construction a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 30,1 milioane de euro, cel mai bun rezultat din istoria sa. Printre cele mai recente proiecte în care a fost implicat Melsam se numără construcția ansamblului rezidențial Amber Forest din Tunari (cu 700 de locuințe planificate) și amenajarea magazinelor Primark din ParkLake și AFI Cotroceni. În 2018, compania a fost project manager pentru execuția fabricii Arctic din Ulmi. Constructorul are 390 de angajați, potrivit site-ului propriu.

Melsam Construction nu este prima firmă cu capital turcesc care intră și pe piața imobiliară. Synergy Construct, a antreprenorilor Savaș Günata și Huseyin Karali, a intrat în 2020 pe acest sector și a dezvoltat un parc de retail în Voluntari, un proiect rezidențial în Bucureștii Noi și mai pregătește și alte proiecte imobiliare.

Fosta zonă industrială, ce mărginește Parcul Carol pe latura estică, se transformă de câțiva ani în cartier rezidențial. Printre primele construite aici a fost Carol Park Residence, cu circa 160 de apartamente. În 2015, Iulian Robu și Constantin Căpățână, dezvoltatorii Militari Residence, au plătit circa 3,4 milioane de euro pe terenul de aproape 6.000 de metri pătrați al fostei fabrici Antrefrig pe care au construit ansamblul Carol City Park, cu peste 300 de apartamente.

Familia de investitori americani Turkmani, cu legături cu administrația SUA, intră pe producția de energie regenerabilă printr-un proiect în Chitila CITEȘTE ȘI Familia de investitori americani Turkmani, cu legături cu administrația SUA, intră pe producția de energie regenerabilă printr-un proiect în Chitila

Antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan peste 4.000 de apartamente, au în curs de avizare un proiect rezidențial cu peste 250 de apartamente pe care îl vor construi în locul fabricii Electroconstrucția Elco București.

În aceeași zonă, antreprenoarea elevețiană Anja Graf, care a cumpărat fostul hotel Ramada-Majestic din centrul Capitalei, vrea să construiască un complex rezidențial cu 350 de apartamente dedicate exclusiv închirierii, pe un teren cumpărat de la omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir.


Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
techventures bank
deloitte
serban voda residential investment