EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată

EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată
scris 30 aug 2022

Vânzarea către o firmă a grupului SIF Banat-Crișana a terenului fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro, a fost suspendată de către administratorul judiciar până la soluționarea contestațiilor formulate de o companie controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma SIF SPV TWO SA, parte a grupului SIF Banat-Crișana, a fost declarată, în luna mai a acestui an, câștigătoare a licitației. În acest sens, compania a plătit un avans de 16,6 milioane de lei, echivalentul a 3,45 milioane de euro, urmând ca restul de preț, respectiv circa 30 de milioane de euro, să fie achitat integral până în 16 august 2022.

Firma grupului SIF Banat-Crișana a solicitat și obținut însă, pe 11 august, suspendarea obligației de plată a restului de preț, până la soluționarea contestațiilor formulate împotriva procedurii de valorificare, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Decizia administratorului este argumentată prin eventualele efecte pe care le-ar putea avea soluțiile pronunțate de către judecătorul sindic în cadrul dosarelor de contestație asupra contractului de vânzare-cumpărare ce urmează a fi încheiat.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Grupul polonez Scallier a scos la vânzare 5 parcuri de retail din România. „Nu vrem să facem un exit în următorii 10 ani“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul polonez Scallier a scos la vânzare 5 parcuri de retail din România. „Nu vrem să facem un exit în următorii 10 ani“

Contestațiile la care se face referire sunt formulate, în principal, de către creditorul Tabogo Property, o companie controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. De altfel, Topolinski a formulat deja o nouă contestație și față de decizia de a suspenda plata restului de preț.

Am avut dreptate acum 3 luni, când am prezis public că SIF nu va plăți prețul. Acum, că SIF nu a plătit cele 30 de milioane de euro până la data limită de 16 august, regulile licitației prevăd ca vânzarea să fie reziliată și SIF să piardă garanția de 3,45 de milioane de euro“, spune, pentru Profit.ro, Michael Topolinski.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții SIF Banat-Crișana nu au dorit să comenteze pe acest subiect.

Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, a declarat în luna mai, când a câștigat licitația, că se intenționează continuarea activității imobiliare, de închiriere, care se desfășoară acum pe platforma fostei fabrici de țigarete.

UPDATE ora 11:45 CITR dorește să facă următoarele precizări:

„SIF SPV TWO SA a platit garantia de 10% din valoarea tranzactiei, respectiv 3,3 milioane Euro. 

Procedural, plata diferentei de pret a fost amanata pana la solutionarea definitiva a contestatiilor facute de Tabogo Property. 
 
Aceasta companie a contestat anterior, pentru aceleasi motive, si prima licitatie pentru terenul fabricii Tutunul Romanesc (detalii mai jos), contestatie care a fost respinsa definitiv de instantele competente, pentru motivele:
  • Lipsa plății garanției de participare la licitație
  • Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului
  • Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă
  • Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului.  
Dupa respingerea noilor contestatii, tranzactia va putea fi finalizata in termenii stabiliti in cadrul licitatiei, astfel incat investitorul sa preia activul adjudecat.“ 
EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties analizează ofertele primite pentru vânzarea clădirii de birouri One Herăstrău Office. LISTA investitorilor care licitează

Terenul fostei fabrici Tutunul Românesc are 6,2 hectare, este evaluat la 33,59 milioane de euro, fără TVA, și amplasat în inima noului pol de dezvoltare imobiliară Orhideea-Grozăvești din vestul Bucureștiului. Dacă se va încheia, are șanse să devină cea mai mare tranzacție cu terenuri din acest an.

SIF Banat-Crișana a fost implicată și în cea mai mare tranzacție cu teren a anului 2020, când a plătit 32,7 milioane de euro companiei sud-coreene Doosan pentru platforma IMGB din sudul Bucureștiului. Între timp, SIF1 a batut palma cu dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital și retailerii Dedeman, Kaufland, Lidl și Altex pentru vânzarea unei mari părți din terenul fostei platforme IMGB.

La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că terenul fabricii Tutunul Românesc a reintrat în procedura de vânzare, după două licitații eșuate și contestate în justiție, proces despre care Profit.ro a scris pe larg.

În tot acest timp, Interagro și Ioan Niculae au fost condamnați pentru evaziune fiscală. În februarie 2021, Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Direcția Națională Anticorupție a instituit sechestru și asupra terenului Interagro din Grozăvești, procedură evidențiată și în cartea funciară a imobilului. 


Terenul fostei fabrici de țigarete este grevat și de o ipotecă imobiliară în favoarea creditorului First Bank România (fostă Piraeus Bank România). Banca este înscrisă la masa credală cu 222.816.888,6 lei, iar în programul de plăți are o creanță de 162.734.230 lei.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fondatorul Interagro, intenționa să construiască pe terenul fostei fabrici un complex care includea trei turnuri de birouri cu 36, 30 și 14 etaje, locuințe, un hotel și un spital privat.

Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de CA Immo) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.

Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
sif1
tutunul romanesc
michael topolinski
citr