EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani

EXCLUSIV Proprietarii Dedeman cumpără o suprafață imensă de pământ de la cel mai mare manager de terenuri agricole din lume. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani
scris 6 feb 2023

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat aproximativ 1.500 de hectare de teren agricol de la Kamparo Investment, o subsidiară a celui mai mare manager de terenuri agricole din lume și al doilea cel mai mare proprietar de pământ din România, potrivit surselor Profit.ro. Acesta este cel mai mare schimb de terenuri din ultimii ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția a fost derulată prin intermediul companiei de investiții PIF Industrial, printr-un schimb de părți sociale în valoare de 9,58 de milioane de euro. 

Sursele Profit.ro spun că tranzacția a implicat schimbul a circa 1.500 de hectare de teren agricol din portofoliul pe care Kamparo îl avea adunat în județele Mehedinți și Dolj și că s-a realizat la un preț de până în 6.000 de euro/hectar. 

Urmărește-ne și pe Google News
Enikő Péter, Uniprest Instal: Mulți investitori își vor suspenda proiectele CITEȘTE ȘI Enikő Péter, Uniprest Instal: Mulți investitori își vor suspenda proiectele

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre tranzacție, reprezentanții Kamparo nu au dorit să comenteze, iar cei ai fraților Pavăl nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Marii proprietari de terenuri agricole obișnuiesc să facă schimburi de pământ în zonele în care au enclave cu scopul de a crește șansele consolidării unor suprafețe cât mai extinse. Tranzacția dintre frații Pavăl și Kamparo se înscrie în această categorie. Într-o tranzacție similară, Kamparo a vândut în 2019 aproximativ 350 de hectare de teren arabil grupului Smithfield.

EXCLUSIV Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește demolarea fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește demolarea fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910

Frații Pavăl au intrat în agricultură odată cu asocierea în Moldova Farming, afacerea antreprenorului Cătălin Grigoriu din care dețin 19%. Compania are peste 10.000 de hectare de teren agricol, din care exploatează circa 7.000 de hectare în județele Neamț, Bacău și Vrancea.

Afacerile Moldova Farming au explodat în 2021 la 58,6 milioane de euro de la 30,5 milioane euro, un an mai devreme, fiind cel mai bun an din istoricul de 10 ani al companiei. Profitul Moldova Farming a fost de 3 ori mai mare în 2021, crescând până la 5,6 milioane de euro.

Proprietarii Dedeman au mai cumpărat în 2021 peste 310 hectare de teren agricol în Tulcea de la compania Agristar, deținută de proprietarul celui mai mare retailer sportv din Scandinavia, tranzacție prezentată în premieră de Profit.ro.

FOTO STC Partners, companie lansată de foști manageri Strabag, obține finanțare bancară pentru prima fază a ansamblului rezidențial Quartier Azuga CITEȘTE ȘI FOTO STC Partners, companie lansată de foști manageri Strabag, obține finanțare bancară pentru prima fază a ansamblului rezidențial Quartier Azuga

Kamparo Investments este subsidiara grupului Nuveen, cel mai mare manager de terenuri agricole din lume, cu un portofoliu de 1,2 milioane de hectare, a căror valoare de piață depășește 9,1 miliarde de dolari.

La rândul său, Nuveen este deținut de TIAA (Teachers Insurance and Annuity Association of America), un furnizor de servicii financiare dedicat profesiilor academice, înființat de industriașul Andrew Carnegie – unul dintre cei mai bogați americani din istorie.

TIAA o are în consiliul de administrație pe Rebecca Blank, fostul secretar al Departamentului de Comerț al SUA.

CONFIRMARE Andrei Lișinschi intră pe piața rezidențială cu un proiect amplu, dezvoltat pe un teren de la George Becali CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Andrei Lișinschi intră pe piața rezidențială cu un proiect amplu, dezvoltat pe un teren de la George Becali

Nuveen avea anul trecut în România peste 31.000 de hectare de teren agricol în județele Arad, Timiș, Mehedinți, Dolj, Teleorman, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila și Vrancea, plus peste 570 de hectare de pădure în Buzău.

Acest portofoliu îl face al doilea cel mai mare proprietar din România după arabii de la Al Dahra, care au concesionată toată suprafața agricolă din Insula Mare a Brăilei.

Valoarea justă a terenului deținut de Nuveen în România a fost calculată la aproape 200 de milioane de dolari, iar suprafața deținută reprezintă 3% din portofoliul global de terenuri al investitorului.


Kamparo Investments a fost un fond olandez, în valoare de 400 de milioane de euro, înființat în 2008 cu scopul de a cumpăra și apoi arenda terenuri agricole către fermierii din Europa de Est, ca formă de acoperire împotriva inflației. La scurt timp după înființare, fondul a fost preluat de Rabobank, bancă specializată pe sectorul agricol. Ulterior, fondul a ajuns la Nuveen.

Câștigurile din Dedeman, reinvestite

Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020).

Rețeaua Dedeman numără 59 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Brașov și altul la Bârlad. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 12.800 de angajați.

EXCLUSIV Buget pentru 6.000 de succesiuni gratuite și în 2023. În 6 ani au fost eliberate abia 3.700 de certificate de moștenitor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Buget pentru 6.000 de succesiuni gratuite și în 2023. În 6 ani au fost eliberate abia 3.700 de certificate de moștenitor

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro. Au încheiat, recent, cea mai mare tranzacție a anului trecut și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth.

În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial.

De asemenea, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

viewscnt
Afla mai multe despre
paval
dedeman
kamparo
nuveen
tiaa