Dezvoltatorul imobiliar Element Industrial, susținut de antreprenorii Sacha Dragic și Ionuț Dumitrescu, a fost desemnat să construiască noul centru regional de distribuție al Carrefour în Bacău și fabrica de baterii din Brăila a grupului ceh Tesla, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Omul de afaceri Ionuț Dumitrescu, cunoscut pentru activitatea sa de antreprenoriat în consultanță și dezvoltări imobiliare, a semnat, în urmă cu un an, un parteneriat strategic cu Sacha Dragic, fondatorul Superbet, cu scopul dezvoltării unei rețele naționale de parcuri logistice, cu o țintă de 200.000 de metri pătrați livrați până la finalul anului 2024 în București, Ploiești, Bacău și Brăila.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând cele mai valoroase centre de distribuție din România, cu scopul închirierii Astăzi, grupul Element Industrial este împărțit egal între Sacha Dragic și partenerii săi, pe de o parte, și de Ionuț Dumitrescu, Gabriel Marchievici, Bogdan Macovei – fost director de expansiune al Kaufland, toți trei foști colegi în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eurisko (actuala CBRE), antreprenorul ieșean Mihail Eusebiu Siminiceanu și, mai nou, omul de afaceri Dorin Mateiu, fondatorul producătorului de mezeluri Elit.
Pentru coordonarea grupului a fost atrasă, alături de Ionuț Dumitrescu, și Anca Damour, care a făcut parte din conducerea Carrefour România, pentru care a lucrat 19 ani.
Nu întâmplător, unul dintre primele contracte majore semnate de noul grup Element Industrial este cu retailerul francez Carrefour, pentru care va dezvolta un centru de distribuție cu o suprafață de circa 40.000 de metri pătrați la ieșirea din municipiul Bacău, în apropierea centrului de distribuție Penny – care se extinde la rândul său.
„Centrul logistic va fi unul regional, dedicat zonei Moldova, și va fi dat în folosință în 2023“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentații Carrefour.
Sursele Profit.ro spun că Element Industrial are în acest loc din Bacău un teren cu o suprafață de circa 11 hectare, pe care mai poate dezvolta, pe lângă centrul Carrefour, alte depozite cu o suprafață de circa 25.000 de metri pătrați.
Acesta va fi al patrulea centru logistic închiriat de Carrefour în România, după cel de 85.000 de metri pătrați din cadrul P3 Bucharest, cel de 45.000 de metri pătrați al WDP din Deva și cel de circa 30.000 de metri pătrați al WDP din Brazi (Prahova). Cu o suprafață totală de circa 200.000 de metri pătrați, rețeaua logistică a Carrefour ar ajunge la nivelul centrelor de distribuție gestionate de Kaufland și Lidl.
În paralel, Element Industrial va dezvolta și noua fabrică de baterii a grupului ceh Tesla, o investiție de 90 de milioane de euro care va fi inaugurată în 2024 în Brăila, potrivit primarului localității Viorel Marian Dragomir. Suprafața fabricii va fi de circa 20.000 de metri pătrați, potrivit surselor Profit.ro.
Element Industrial și Tesla Group au semnat, încă din vară, un parteneriat pe termen lungă prin care Tesla va produce și administra energie fotovoltaică pe acoperișurile clădirilor din proiectele Eli Parks, dezvoltate de Element Industrial.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Element Industrial au transmis că, momentan, nu au de comunicat nimic în plus, față de ce au anunțat oficial.
Până la sfârșitul acestui an, Element Industrial mai urmează să livreze etapa a doua de dezvoltare a Eli Park 3 din Buftea, cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați, care completează faza întâi, de 18.500 de metri pătrați, livrată primăvara trecută. De asemenea, grupul pregătește documentele și pentru ultima fază, cu o suprafață de circa 21.000 de metri pătrați. Investiția anunțat în acest proiect este de 37 de milioane de euro, susținută prin finanțare de Alpha Bank.
Dezvoltatorul începe să construiască și prima fază a proiectului Eli Park Ploiești, care va cuprinde un centru logistic și administrativ de 9.000 de metri pătrați pentru DAAS, parte a grupului EPTA. Parcul din Ploiești va atinge, la final, o suprafață totală de 65.000 de metri pătrați.
În august 2019, Ionuț Dumitrescu a început un parteneriat cu frații Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii Dedeman, care au preluat 70% din firma care a dezvoltat parcul logistic Eli Park 1 din Chitila. Acest proiect a fost vândut anul trecut către fondul sud-african Fortress, principalul acționar al NEPI Rockcastle, într-o tranzacție evaluată la 30 de milioane de euro.
Proprietarii Dedeman s-au asociat cu firma lui Dumitrescu și pentru dezvoltarea unui parc logictic de circa 54.000 de metri pătrați lângă fabrica Ford din Craiova, demers prezentat în exclusivitate de Profit.ro.
Dedeman și Dumitrescu au decis să facă un proiect industrial de mari dimensiuni și în Bacău.
Ionuț Dumitrescu și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko, pe care a fondat-o alături de Gabriel Marchievici, grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară.
El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro. În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro.
La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.
La începutul anului 2019, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United Properties, unde coordonează o divizie de birouri. Alături de omul de afaceri turc Omer Susli, a cumpărat cu 17,5 milioane de euro fostul sediu central al firmei de asigurări Generali, și l-a vândut, ulterior, grupului ungar Indotek.