Omul de afaceri american de origine română Onisim Dorneanu, care spune că are mai multe camere și apartamente în Trump International Hotel & Tower Chicago, pregătește lansarea unui fond de investiții cu un disponibil de 350 de milioane de dolari dedicat firmelor din România, cu precădere din sectorul imobiliar, și vrea să îl convingă pe Eric Trump, fiul fostului președinte al SUA, să investească în complexul imobiliar Transilvania Smart City din Cluj. A agreat parteneriate cu 5 mari companii din România, printre care constructorul Campeador al familiei bistrițene Larionesi, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Avram Gal, Eric Trump și Onisim Dorneanu
Onisim Dorneanu, rezident în Chicago, este de peste 13 ani președintele companiei Madison Real Estate Consultants din statul american Wisconsin, cu un portofoliu de sute de apartamente și case de închiriat. El spune, într-un interviu acordat Profit.ro, că deține mai multe camere și apartamente de tip hotelier în Trump Hotel și spații în Trump Tower Chicago. Dorneanu mai spune că este în negocieri să cumpere un pachet de apartamente și în Trump Tower din New York.
Omul de afaceri a pus bazele fondului de investiții Atlantic Partners Investment Fund, care urmează a fi lansat oficial în 1 octombrie și care are ca țină cumpărarea unui portofoliu de companii din România, funcționale (chiar și în insolvență), cu potențial de a crește semnificativ în sectoarele imobiliare, financiar, transporturi, chimic, agricultură și farma.
Structura fondului de investiții prevede ca 65% din portofoliu să fie venituri din obligațiuni guvernamentale emise de țări precum România, Polonia, Ungaria și Bulgaria, iar restul activelor fondului vor fi investite în companii, potrivit unei prezentări a fondului analizată de Profit.ro.
Managerii Atlantic Partners urmăresc identificarea de companii românești subevaluate cu active importante, echipe manageriale de încredere, potențial de creștere a dividendelor, protecție împotriva inflației și un nivel mai scăzut de risc.
Onisim Dorneanu este acționarul majoritar și CEO-ul Atlantic Partners. „O parte din aceste fonduri sunt chiar banii mei personali, pe care eu îmi doresc să îi investesc în România. Începem cu 350 de milioane de dolari și într-un an vreau să duc fondul la peste 500 de milioane de dolari. Am vorbit deja cu 5 mari companii (pe care le va finanța, n.red.), printre care și grupul Campeador“, a declarat omul de afaceri. Dorneanu îl are ca partener local în noul fond pe clujeanul Avram Gal, liderul ALDE Diaspora și președintele asociației religioase New Life International Evangelical Association din Câmpia Turzii.
Parteneriatul agreat cu grupul Campeador constă în finanțarea unor proiecte rezidențiale, de retail și energie verde. Grupul de firme Campeador, condus de Florin (Nelu) Larionesi, are în curs de autorizare două parcuri cu panouri fotovoltaice de 150 MW și o valoare de peste 100 de milioane de euro. Familia Larionesi a depus actele și pentru atragerea de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), câte 15 milioane de euro pentru fiecare proiect.
„Avem și două proiecte imobiliare mari în Timișoara și în Cluj-Napoca în care vom lucra împreună. Avem un proiect mixt pe strada Simion Bărnuțiu din Timișoara, de circa 50.000 de metri pătrați, care va include un hotel, 10.000 metri pătrați de spații comerciale și circa 300 de apartamente, o investiție de circa 40 de milioane de euro. În Cluj-Napoca avem tot un proiect mixt pe strada Teodor Mihali, cu o suprafață construită de 40.000 de metri pătrați, cu hotel, spații comerciale și apartamente de lux“, a declarat Nelu Larionesi.
Fondul de investiții Atlantic Partners analizează 8 proiecte de energie solară, inclusiv cele două ale Campeador, și este în negocieri pentru a cumpăra mai multe fabrici, printre care una de medicamente. Onisim Dorneanu a devenit, recent, principalul asociat și CEO al companiei Moogle Pharma, cu sediul în București, care are ca obiectiv distribuția internațională de medicamente în piețe precum, Germania, Danemarca, Olanda, Italia, Polonia, Marea Britanie, Turcia și America de Sud.
Tot de curând, el a intrat și în acționariatul dezvoltatorului de software WTZ Technologies, preluând și funcția de director operațional a companiei cu sediul în București și Wisconsin. Transilvania Smart City
Dorneanu are în plan și construirea unui spital de oncologie cu 100 de paturi în care să aducă aparatură cu laser care țintește doar celulele canceroase, nu tot corpul.
Omul de afaceri vorbește și despre posibilitatea de a-l atrage cu investiții în România pe Eric Trump, fiul fostului președintele american Donald Trump și cel care conduce The Trump Organization, alături de fratele său mai mare.
„Eric Trump vrea prima dată să vină să vadă. Este posibil să fie partener la proiectul Smart City din Cluj, dar acum lucrăm la detalii. De altfel, i-a fost prezentat și proiectul Campeador din Cluj“, spune Dorneanu.
Transilvania Smart City ar deveni cel mai mare proiect imobiliar din România, dacă se va realiza conform planurilor prezentate cu 10.000 de apartamente, mall, școli, supermarketuri, un hotel și un aparthotel, spații de birouri, parcuri și săli de conferință.
Proiectul este dezvoltat de un grup de investitori printre care Adrian Alexandrov (partenerul Elenei Udrea) și dezvoltatorul imobiliar clujean Ștefan Berciu.