Grupul de investiții al miliardarului Teddy Sagi a intrat într-o tranzacție cu dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, prin care își vinde clădirile de birouri acumulate în România și evaluate la 60 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acordul dintre cei doi investitori vine la câteva luni după ce tranzacția dintre Teddy Sagi și grupul israelian Aspen a fost anulată din cauza unor „lipsuri comerciale“. Sagi și Aspen intraseră într-un acord complex prin care, în schimbul clădirilor de birouri din București, Sagi ar fi injectat circa 50 de milioane de euro în Aspen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Hagag ar urma să cumpere complexul de birouri Swan Office Park din Pipera, care găzduiește sediul eMag și Mercedes-Benz și pe care Teddy Sagi l-a cumpărat în 2016 cu 30,3 milioane de euro, și clădirea de birouri Polonă 68 Business Center, cumpărată cu 17 milioane de euro în 2017.
În cadrul tranzacției cu Aspen, cele două imobile au fost evaluate la 60 de milioane de euro.
Swan Office Park are o suprafață utilă de 29.124 metri pătrați, iar Polonă 68 o suprafață 9.393 metri pătrați. Polonă 68 Business Center
„Hagag Development Europe nu comentează zvonuri din piață, dar confirmăm că suntem interesați să ne extindem portofoliul de active și că vizăm toate segmentele pieței imobiliare“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Hagag Development Europe.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții grupului lui Teddy Sagi nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Teddy Sagi mai are în București și 4 vile istorice din zona Dorobanți-Eminescu.
Teddy Sagi este creditat de revista americană Forbes cu o avere estimată la 5,4 miliarde de dolari. El a fondat în 1999 grupul Playtech, specializat în jocuri de noroc, care este listat la Bursa de la Londra. Sagi a vândut 12% din Playtech în 2016 la un preț de 400 de milioane de dolari, iar restul l-a vândut în 2018 pentru doar 88 de milioane de dolari.
Dacă se concretizează tranzacția cu Teddy Sagi, cele două proprietăți vor fi primele clădiri de birouri moderne din portofoliul local al Hagag, care, până acum, s-a concentrat pe restaurarea și transformarea de imobile vechi din centrul Bucureștiului în clădiri de birouri.
Dezvoltatorul are un portofoliu local care depășește 200 de milioane de euro, potrivit propriilor anunțuri. A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial dezvoltat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.
Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 18 apartamente de lux; o clădire istorică cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezi, nr. 21. Clădirea Institutului de Proiectare pentru Construcții Tipizate (I.P.C.T.) va cuprinde, după reabilitare, un mix de spații comerciale și de birouri.
De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.
Profit.ro a mai scris că Hagag este în proces de achiziție a unui complex de birouri deținut de grupul canadian SNC-Lavalin. Proprietatea vizată urmează a fi transformată în hotel și este localizată aproape de Palatul Știrbei și fostul sediu Petrom de pe Calea Victoriei, București, ambele în portofoliul Hagag.
Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro.
Hagag este interesat și de achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia de la moștenitorii lui Dan Adamescu. Se regăsește și pe lista cumpărătorilor interesați de achiziția clădirii Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului și vrea să cumpere de la doi parteneri ai lui Ioannis Papalekas un teren pe Calea Floreasca, la un preț de peste 1.700 de euro/metru pătrat, ambele tranzacții semnalate de Profit.ro.