Grupul Iulius, deținut de Iulian Dascălu (53 de ani), cel mai mare investitor imobiliar român, a raportat afaceri totale de circa 850 de milioane de lei (172 milioane euro) în 2022, în creștere cu 27,8% față de anul anterior, de pe urma portofoliului imobiliar pe care îl gestionează. El a obținut profit pentru toate afacerile sale, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoricul grupului, potrivit datelor financiare transmise Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Antreprenorul ieșean a încasat în 2022, de pe urma celor cinci mall-uri dezvoltate de el și deținute în parteneriat cu sud-africanii de la Atterbury Europe (cu excepția Palas Iași), venituri de 130 milioane de euro, cu 28,7% peste rezultatul anului 2021 și chiar și peste cifra de afaceri din 2019, anul pre-pandemic. Rezultatele l-au ajutat să se mențină pe locul doi în topul marilor proprietari de centre comerciale din România, după NEPI Rockcastle.
Spațiile de retail închiriate în cadrul Iulius Town din Timișoara au adus cele mai mari încasări pentru grupul Iulius, respectiv 40,4 milioane de euro, urmate de spațiile de retail din cadrul complexului Palas din Iași, care au generat afaceri în creștere la 32,8 milioane euro. Al treilea cel mai important activ de retail al grupului este Iulius Mall Cluj, care a raporat afaceri în creștere la 31,2 milioane de euro, inclusiv cota partenerului său Univers T.
Pe lângă mall-uri, Iulian Dascălu a inaugurat, în a doua parte a anului trecut, două centre comerciale de talie mai mică, denumite Family Market Miroslava și Bucium, de pe urma cărora a încasat circa 1,2 milioane de euro. Recent, jumătate din cele două centre comerciale au fost vândute de ieșean antreprenorului texan Daniel Cocanougher într-o tranzacție estimată la 14-15 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dascălu a dezvoltat și 13 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 152.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte 5 dintre clădiri cu partenerul său sud-african Atterbury Europe, adică o suprafață de 68.000 metri pătrați (două imobile în Cluj-Napoca și trei în Iulius Town Timișoara).
De pe urma birourilor din Palas Iași, Iulius Town Timișoara, UBC One și Riviera Office din Cluj-Napoca, grupul a obținut încasări de 40,7 milioane euro.
Profitul cumulat al Iulius a fost de peste 150 de milioane lei în 2022, echivalentul a 30,6 milioane euro – calculat la cursul valutar mediu al anului trecut. Profitul din 2021 al grupului a fost de 90,14 milioane de lei, an în care doar afacerea Iulius Town a înregistrat pierderi.
Valoarea portofoliului imobiliar deținut de grupul Iulius și Atterbury Europe a fost calculată la 1,2 miliarde de euro de către compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Acesta este cel mai valoros portofoliu deținut de un antreprenor român fiind depășit, ca valoare, doar de proprietățile NEPI Rockcastle, CPI Property Group, Globalworth, CTP Invest și AFI Europe, toți jucători cu capital străin.