Omul de afaceri israelian Isaac Cohen-Hoshen, co-fondatorul Adama și administratorul unuia dintre cei mai mari producători de bovine din România, pregătește extinderea, cu circa 750 de apartamente, a unui ansamblu rezidențial început în 2015 în apropierea fostei fabrici Policolor din estul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorul este în proces de obținere a unui Plan Urbanistic Zonal necesar dezvoltării unui ansamblu cu circa 750 de apartamente, ce vine în completarea proiectului Reveria Pallady 43 pe care Cohen-Hoshen l-a dezvoltat în perioada 2015-2019.
El și-a propus să construiască 11 turnuri cu 12 etaje și cinci blocuri cu patru etaje, potrivit documentației publice, ceea ce ar presupune o investiție de circa 40 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
Omul de afaceri a cumpărat, după criza financiară din 2008, un teren de circa 3 hectare din apropierea fostei fabrici Policolor de la un grup de investitori israelieni care intenționau să construiască aici ansamblul rezidențial Casablanca, cu peste 1.200 de locuințe.
Pe o fâșie din acest teren, el a construit două blocuri cu 68 de apartamente denumite Reveria Pallady 43, iar acum vrea să se extindă. De asemenea, în locul showroomului de prezentare a proiectului, investitorul vrea să construiască tot un bloc similar celor două deja existente.
Pallady este cea mai efervescentă zonă de pe harta rezidențială a Bucureștiului. Doar anul acesta urmează a fi livrate aici peste 2.500 de apartamente, ceea ce o face zona cu cele mai multe livrări programate din București, potrivit datelor centralizate de compania de consultanță imobiliară SVN. Cele mai ample proiecte rezidențiale din Pallady sunt dezvoltate de familia Negoiță, a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță.
Isaac Cohen și fiul său Dvir Cohen Hoshen sunt, alături de David Flusberg, co-fondatori ai companiei Adama, care a dezvoltat în România și în regiune peste 1.700 de apartamente. În 2011, grupul austriac Immofinanz a devenit unicul acțioanar al companiei, după o tranzacție de 42,43 milioane euro, în urma căreia cei trei co-fondatori s-au ales cu câte 675.000 de euro fiecare.
Între timp, împreună cu mai mulți parteneri și investitori, a dezvoltat proiecte imobiliare în New York, Strasbourg și Berlin. În România a mai dezvoltat două proiecte mai mici, sub umbrela Adam Europe, Obor Tower, cu 66 de apartamente, și Lacul Morii Residence, cu 68 de apartamente. Familia Cohen Hoshen a mai achiziționat și două pachete de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii din București. A plătit circa 16 milioane de euro pe clădirile Construdava din Pipera-Tunari și Phoenix Tower (sediul Casei de Pensii a Municipiului București) și încă 6-7 milioane de euro pe patru imobile, cu o suprafață cumulată de circa 9.000 de metri pătrați, de la grupul East Balkan Properties.
Isaac Cohen-Hoshen mai controlează și ferma de lapte Koplax din localitatea Gorgota, județul Prahova, alături de firma cu capital israelian Jesselson Investments. Până la închiderea fabricii de lactate cu capital israelian Tnuva, ferma lui Cohen era unul dintre furnizorii de lapte. Ferma, în care investitorul a plasat circa 10 milioane de euro, are circa 1.000 de vaci exploatate pentru lapte și se află în topul celor mai mari proprietari de bovine din țară. Acum, Koplax este unul dintre furnizorii Olympus.
Ferma a înregistrat anul trecut afaceri în creștere cu 12,3%, până la 22,3 milioane lei, fiind cel mai bun an din istoricul său. În aceeași perioadă, profitul fermei a fost de 6,2 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Piața imobiliară în criză. Apartamentele se scumpesc cu 10% în 2021, angajații revin la birou în sistem hibrid din toamnă, iar retailerii închiși în pandemie mai au de așteptat după banii de la stat Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu aproape 50% mai mare în luna mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 47.000 de contracte, după ce perioada corespondentă din 2020 a fost afectată puternic de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a 10-a lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele cinci luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 37,8%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.