EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România

EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România

Global Business Center

scris 6 mar 2023

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai vechi și mai importanți investitori imobiliari din România, a scos la vânzare clădirea de birouri Global Business Center, fostul sediu IBM din vestul Bucureștiului, evaluată la circa 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Decizia se înscrie în planul noului acționar, miliardarul ceh Radovan Vitek, de a lichida proprietăți de 1 miliard de euro cu scopul achitării creditelor cu care a cumpărat Immofinanz și S Immo.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru a finanța achiziția grupurilor austriece Immofinanz și S Immo, care dețin proprietăți românești de peste 1 miliard de euro, compania lui Vitek, CPI Property Group, a atras credite în valoare de 3,7 miliarde de euro, de la un consorțiu de 10 bănci, care i-au crescut gradul de îndatorare la 44,8%.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Balosan, fost vicepreședinte al Bursei din Sibiu, își pregătește intrarea pe piața imobiliară. „Ne vom revizui opțiunile după alegerile din 2024.“
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Planul a fost să acceseze împrumuturile temporar și să le ramburseze printr-o combinație de lichidări de active și emisiune de acțiuni pentru a reduce gradul de îndatorare sub 40%, până la sfârșitul anului trecut. CPI a rambursat peste 900 de milioane de euro până la sfârșitul lunii august 2022 și și-a constituit un portofoliu de proprietăți de vânzare care depășește 2 miliarde de euro la nivel de grup.

Doar Immofinanz a anunțat un portofoliu de vânzare de 1 miliard de euro.

EXCLUSIV Gigantul american Corteva Agriscience își extinde depozitul din România, după ce și-a mărit și fabrica CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Corteva Agriscience își extinde depozitul din România, după ce și-a mărit și fabrica

Investitorul a scos acum la vânzare și clădirea de birouri Global Business Center din zona Politehnica. Imobilul are o suprafață închiriabilă 10.340 de metri pătrați și a fost, în trecut, sediul IBM. După mutarea IBM în complexul The Bridge, unul dintre cei mai importanți chiriași ai Global Business Center a devenit Univa, care a închiriat peste 2.000 de metri pătrați.

„Strategia companiei pentru portofoliul actual de clădiri presupune vânzarea unor proprietăți cu o valoare cumulată de 1 miliard de euro. Prin urmare, evaluăm oportunitățile de vânzare la nivelul portofoliului, inclusiv pentru clădiri din România“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Immofinanz.

Sursele Profit.ro spun că Immofinanz a primit deja mai multe oferte din piață pentru această clădire de birouri.

EXCLUSIV Grupul leton Vincit Union, condus de fostul director adjunct al băncii ABLV, acuzată anterior de spălare de bani, intră în România și vrea să cumpere o clădire de birouri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul leton Vincit Union, condus de fostul director adjunct al băncii ABLV, acuzată anterior de spălare de bani, intră în România și vrea să cumpere o clădire de birouri

În paralel, compania derulează un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru vânzarea Băneasa Airport Tower, într-o tranzacție evaluată la circa 10 milioane de euro, anunțată în premieră de Profit.ro. Potențialul cumpărător este unul relativ nou pe piață, care mai are o proprietate în București, spun sursele Profit.ro.

În primăvara anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, lanțul de supermarketuri Profi, cel mai mare angajator privat din România, a închiriat circa 4.000 de metri pătrați din Băneasa Airport Tower, adică aproape 60% din clădire, pentru a-și muta sediul din Anchor Plaza.

Băneasa Airport Tower are o suprafață închiriabilă totală de 6.931 de metri pătrați.

Immofinanz are în România 37 de proprietăți evaluate la 795,3 milioane euro, echivalentul a 14,5% din întregul portofoliu al companiei. Cele mai importante proprietăți locale ale grupului sunt mallurile Vivo!, evaluate la peste 300 de milioane de euro.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

Radovan Vitek a ajuns să dețină aproape 77% din Immofinanz. În plus, el mai are 88,37% din S Immo, care deține în România mallul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, hotelul Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro.

La finalul anului 2021, prin achiziția a două clădiri din Campus 6, S Immo a intrat puternic și pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. Anul trecut, investitorul a mai plătit peste 100 de milioane de euro pe complexul de birouri Expo Business Park din București, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare semnate în 2022.

Alături de fondul german Aroundtown, Radovan Vitek deține și 60,6% din Globalworth, companie cu un portofoliu românesc evaluat la circa 1,5 miliarde de euro și cel mai mare proprietar de spații de birouri din țară.

În total, proprietățile românești reprezintă 8% din portofoliul CPI Property Group, echivalentul a 1,68 miliarde de euro.


Mai exact, miliardarul ceh controlează cel mai mare proprietar de birouri din România, al patrulea cel mai mare jucător de pe acest sector și al șaptelea, după cum se poate vedea din infograficul de la finalul articolului.

Radovan Vitek are o avere evaluată de revista americană Forbes la 5,8 miliarde de dolari, ceea ce îl face al treilea cel mai bogat ceh.

Mogolul imobiliar și-a pus baza afacerii sale în anii `90 cu ajutorul cupoanelor de privatizare din Slovacia, după care s-a mutat în Cehia în 1997, unde a preluat o cooperativă pe care a transformat-o într-un hotel de lux. CPI Property Group administrează un portofoliu de proprietăți cu o valoare de 21,2 miliarde de euro, majoritatea în Cehia și Germania. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
radovan vitek
global business center