Omul de afaceri Horia Culcescu (49 de ani) și-a mandatat managerii să semneze pentru vânzarea unui lot de aproape 2,5 hectare din fostele sere Berceni către retailerul Kaufland la un preț de 7,6 milioane euro, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro. Suprafața ar putea crește până la circa 4 hectare după obținerea unor avize urbanistice.
Serele Berceni sunt deținute omul de afaceri Horia Culcescu prin intermediul producătorului de conserve din legume și fructe Leader International. Acestea sunt amplasate la câteva sute de metri de mallul Grand Arena și sunt separate în două loturi de Bulevardul Metalurgiei.
Circa jumătate din terenul de 50 de hectare pe care au funcționat serele din Berceni a fost deja cumpărat de o serie de dezvoltatori imobiliari români care au construit până acum 4.000 de apartamente și mai au în lucru alte 1.300 de unități. Din cealaltă jumătate, doar Lidl a cumpărat, cu 2,37 milioane de euro, un hectar și a deschis în 2017 un supermarket.
„A apărut un proces intentat de ONG-ul lui Nicușor Dan, care a atacat Planurile Urbanistice Zonale ale mai multor dezvoltatori, pe motiv că ar trebui să fie spații verzi, și care a blocat aproape doi ani dezvoltarea celei de-a doua etape a Metalurgiei Park Residence. Acum procesul s-a câștigat și intrăm în tranzacții, se renegociază condițiile. Chiar dacă există spectrul crizei, cererea de locuințe este mare. Încă nu se știe suprafața finală care va ajunge la Kaufland. Suprafața ar putea să urce la circa 4 hectare, dacă se obțin niște avize urbanistice. Momentan s-a stabilit suprafața certă de care Kaufland are nevoie, cea de 2,45 hectare“, a declarat, pentru Profit.ro, Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanță Sud Rezidențial și cel care a coordonat dezvoltatorii din Metalurgiei Park.
Firma lui Culcescu a obținut în iunie un certificat de urbanism necesar promovării unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui hipermarket lângă Lidl Metalurgiei.
Horia Culcescu intenționează să vândă întregul teren pentru Metalurgiei Park, el mai are disponibil circa 20 de hectare. De pe urma tranzacționării întregului teren el ar putea obține peste 75 milioane de euro.
Lângă etapa a doua a proiectului rezidențial, Primăria Sectorului 4 a început amenajarea unui parc de aproape 3 hectare.
Kaufland este în plină expansiune pe piața din Capitală. Profit.ro a prezentat în exclusivitate că este în proces de achiziție a unui teren în suprafață de 17.000 de metri pătrați, din cadrul West Park Retail Militari, de la retailerul german de materiale de construcții Hornbach, cu un preț estimat de Profit.ro la 2,5 milioane de euro. Proprietatea vine în completarea noului magazin Lidl, inaugurat în iunie în cadrul complexului comercial West Park.
O altă tranzacție importantă realizată recent de retailerul german, și prezentată de Profit.ro, este cea prin care a cumpărat un teren de 1,7 hectare de la avocații Virginica Tanți Dumitrescu și Adrian Ciorobea, la un preț uriaș de 11 milioane de euro.
Primăria Municipiului București a aprobat, la finalul lunii mai, construcția a două hipermarketuri Kaufland pe terenuri deținute de omul de afaceri constănțean Mihai Lucian Palaz, un jucător cunoscut pe piața publicității stradale din România, pe Bulevardul Basarabia, nr. 250 și Drumul Găzarului, nr. 26B. De asemenea, un hipermarket Kaufland se pregătește și în locul fostei fabrici Sinatex din apropierea Halei Traian. Retailerul pregătește un magazin și în locul fabricii Vel Pitar din Berceni.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Românii s-au întors la malluri. Marii proprietari raportează un impact scăzut al COVID-19 asupra afacerilor. Puține contracte rezilitate și încasări amânateKaufland a inaugurat la începutul lunii mai al 14 magazin din București și al 130-lea din România, fiind cel mai mare retailer din țară după cifra de afaceri. A încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 11,87 miliarde lei (circa 2,27 miliarde euro), în creștere cu circa 9% față de anul precedent. Până în 2024, retailerul german vrea să ajungă la 160 de magazine în România, de la 132 în prezent.
Inginerul agronom Horia Culcescu deține 230 de hectare de sere și 1.200 de hectare de vie. Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser, care are în patrimoniu terenul pe care au funcționat serele Berceni. El este finul lui George Becali, care l-a împrumutat în trecut cu 18 milioane euro pentru a-și dezvolta afacerea, potrivit declarației de avere a patronului echipei de fotbal FCSB.
Alături de sora sa, Oana Belu, și cumnatul, Lucian Velciu, el se ocupă de afacerile demarate de tatăl lor, Marin Culcescu. Cei trei se află în spatele brandului Domeniile Ostrov, dar și a Hortifruct. Familia Culcescu a investit 15 milioane de euro într-un complex de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, în Pipera. Domeniile Ostrov au circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viță-de-vie. Compania are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an. Culcescu a lansat un vin pentru echipa de fotbal Steaua. Fabrica Leader International din Caracal exploatează terenuri agricole în Constanța, Teleorman, Olt și București.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a reintrat pe scădere, în luna iulie, cu 1,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 50.000 de tranzacții, după creșterea suprinzătoare din luna anterioară, care venise după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Volumul de tranzacții din primele șapte luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an. Spre comparație, vârful anului trecut a fost atins în octombrie, la fel ca și un an mai devreme.
Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%. Surpriza a venit iunie, când numărul tranzacțiilor a crescut neașteptat de mult, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte.
Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.