Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, urmează să cumpere de la doi parteneri ai lui Ioannis Papalekas un teren pe Calea Floreasca, un punct fierbinte pe harta imobiliară a Bucureștiului, la un preț de peste 1.700 de euro/metru pătrat, redus cu peste 18% după o vânzare eșuată, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înaite pe Profit Insider
Recent, Hagag a cumpărat hotelul lui Adrian Sârbu, fostul Boss PRO TV - vezi AICI
Terenul de aproape 4.000 de metri pătrați a mai fost vândut o dată, în martie anul trecut, la un preț de 8,4 milioane de euro, către antreprenorii gălățeni Spiru Mantu și Mihai Humă, proprietarii constructorului Arcada Company. Cumpărătorii s-au răzgândit, însă, după două săptămâni de la semnare și au returnat proprietatea, în contexul declanșării stării de urgență determinată de pandemia COVID-19.
Terenul a fost reintrodus în procesul de vânzare, cu un preț scăzut la 6,86 milioane euro, de către Victoria Ventures, o firmă înființată de investitorul imobiliar grec Ioannis Papaleks alături de românul Ioan Paul Rafail și controlată acum direct, în proporții egale, de către Ioannis Dragatakis și de Rafail, potrivit termene.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe lotul din Calea Floreasca este proiectată și autorizată construcția unei clădiri de birouri cu șapte etaje, în suprafață de 13.700 de metri pătrați, care este promovată pe piață la închiriere cu o dată estimată de finalizare a construcției în ultimul trimestru din 2021, potrivit informațiilor Profit.ro. Investiția în dezvoltarea acestui proiect este estimată de Profit.ro la peste 7 milioane de euro.
Clădirea de birouri proiectată pe terenul din Floreasca
Cumpărătorul interesat este o firmă a grupului Hagag Development Europe, cu un portofoliu imobiliar local evaluat la peste 200 de milioane de euro. „Hagag Development Europe nu comentează zvonuri sau speculații din piață”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei.
Dezvoltatorul a finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial dezvoltat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.
Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; și o clădire istorică cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezi, nr. 21. Clădirea Institutului de Proiectare pentru Construcții Tipizate (I.P.C.T.) va cuprinde, după reabilitare, un mix de spații comerciale și de birouri.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Tănăsoiu își demolează cartierul de vile din nordul Bucureștiului și face în loc un hotel și peste 200 de apartamente Profit.ro a scris, recent, că Hagag se regăsește și pe lista cumpărătorilor interesați de achiziția clădirii Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului și că este în proces de achiziție a sediului Romproiect, care urmează să fie transformat în hotel.
Conacul Negropontes
Terenul tranzacționat are în istoric o serie de proprietari notorii. Acolo s-a aflat conacul unde a locuit până în 1947, împreună cu familia, Sanda Maria Negropontes, fiica fostului premier liberal Gheorghe Tătărescu.
În 1947, imobilul a fost naționalizat, iar după Revoluția din 1989 a fost dat în administrare confederației sindicale CNSLR Frăția, care l-a închiriat unei firme controlate de Ovidiu Tender, Palas SRL.
În 1998, Sanda Maria Negropontes a cerut retrocedarea conacului, pe care a și obținut-o în 2005, după 7 ani de procese și o procedură de executare silită. În anul următor, imobilul a fost vândut grecilor de la Arcon Constructions, iar conacul a fost demolat.
Planurile imobiliare ale grecilor au fost spulberate de criza financiară din 2008, iar firma prin care dețineau terenul a intrat în faliment. În 2016, Victoria Ventures a cumpărat de la Alpha Bank creanța de circa 5,6 milioane de euro a băncii asupra terenului, iar în vara anului trecut, Victoria Ventures a cumpărat terenul în contul creanței la un preț de circa 3,1 milioane euro, arată documente analizate de Profit.ro.
Victoria Venture a fost inclusă în oferta publică inițială de listare la bursă a Globalworth, grup fondat de Papalekas în 2013 și din care s-a retras în urma unei tranzacții de acțiuni ce a depășit 230 milioane de euro.
Victoria Ventures a mai dezvoltat în zonă ansamblul rezidențial Floreasca 1, situat pe malul lacului, pe strada Gheorghe Țițeica. Proiectul Floreasca 1 face parte din portofoliul dezvoltatorului 1development, coordonat de parteneri ai lui Ioannis Papalekas. În această formulă au mai construit un bloc cu patru etaje și 36 de apartamente de lux în apropiere de mallul Jolie Ville și, recent, au finalizat primul lor proiect major, ansamblul Central de pe strada Vasile Lascăr, care are peste 300 de apartamente.
Ioannis Dragatakis este acționar și în cadrul dezvoltatorului Day Construct, alături de Dimitrios Mourkakos și Andreas Mourkakos. În 2019, Day Construct a vândut clădirea de birouri Day Tower, sediul Enel, unei companii libaneze contra unui preț de 35 milioane de euro la un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză.
Toate aceste proiecte au apărut sub îndrumarea lui Ioannis Papalekas. El a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.
Decizia listării Globalworth a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de peste 3,1 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de circa 190 milioane de euro pe an.
Valoarea totală a investițiilor în proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) a depășit 540 de milioane de euro în România în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzacționată fiind înregistrată în trimestrul al treilea al anului, potrivit consultanților Colliers România. Piața de investiții a scăzut în ansamblu, raportat la tranzacțiile imobiliare de 820 de milioane de euro încheiate în aceeași perioadă din 2020, și se simte o contracție a randamentelor investiționale pentru activele industriale și de birouri de clasa A.