EXCLUSIV Grup deținut de doi dintre cei mai bogați cehi tatonează piața imobiliară românească

EXCLUSIV Grup deținut de doi dintre cei mai bogați cehi tatonează piața imobiliară românească

Milan Kratina (dreapta) și Zdeněk Šoustal (stânga)

scris 15 nov 2024

Dezvoltatorul imobiliar Accolade, deținut de milionarii cehi Milan Kratina și Zdeněk Šoustal, vrea să intre pe sectorul industrial al pieței imobiliare românești. El a fost unul dintre cei 4 jucători care au depus oferte pentru achiziția parcului logistic P3 Bucharest A1, tranzacție în lucru care are șanse să devină cel mai mare deal înregistrat vreodată pe sectorul logistic din România, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dezvoltatorul imobiliar P3, al cărui unic acționar este fondul suveran al statului Singapore, a primit 4 oferte de achiziție a parcului său logistic P3 Bucharest A1, evaluat la 252 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO O mică școală dintr-o suburbie australiană a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume CITEȘTE ȘI FOTO O mică școală dintr-o suburbie australiană a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume

Acestea au venit de la CTP, WDP, Lion`s Head Investments, toți jucători activi pe piața românească, și de la grupul Accolade din Cehia, care prin acest pas și-a arătat interesul pentru România, potrivit surselor Profit.ro.

Accolade a fost înființat în 2011 de Milan Kratina și Zdeněk Šoustal, care împart holdingul în mod egal ca acționari. În 13 ani, grupul ceh a ajuns să dețină 62 de parcuri industriale cu o suprafață totală de 3,4 milioane de metri pătrați și o valoare de 2,9 miliarde de euro, majoritatea localizate în Polonia și Cehia, iar restul în Germania, Olanda, Slovacia, Spania și Croația.

Spre comparație, întreaga piața românească de spații industrial/logistice cumulează o suprafață de circa 7,28 milioane de metri pătrați.

SURPRIZĂ Impact Developer & Contractor intră pe piața centrelor de date, nișă cu potențial major, unde a gândit și mii de apartamente CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Impact Developer & Contractor intră pe piața centrelor de date, nișă cu potențial major, unde a gândit și mii de apartamente

Modul de operare al Accolade este să investească în construirea acestor parcuri industriale și, după finalizare, să le vândă către Accolade Industrial Fund, un fond de investiții gestionat tot de ei, dar care este susținut de peste 3.400 de investitori instituționali și privați, care câștigă din randamentul adus de chiriile plătite de cei peste 200 de chiriași ai grupului.

Cehii nu sunt singurii care și-au arătat interesul față de sectorul imobiliar logistic din România în ultima perioadă. Grupul antreprenorial GARBE, unul dintre cei mai mari investitori în spații logistice și industriale din Germania și Europa, tocmai și-a făcut oficial intrarea pe piața imobiliară românească. De asemenea, dezvoltatorul american Hillwood, deținut de miliardarul Ross Perot Jr., fiu al unui dublu candidat la președinția SUA, tatonează și el sectorul logistic local.

FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea CITEȘTE ȘI FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea

În primele nouă luni ale acestui an au fost livrate proiecte industrial-logistice de 275.000 metri pătrați în România și mai sunt în construcție clădiri cu suprafețe de peste 430.000 metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze aproximativ 500.000 metri pătrați, comparabil cu anul 2023.

De asemenea, volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat circa 575.000 metri pătrați, reprezentând o scădere de 20% față de perioada similară a anului trecut.


Sectorul industrial-logistic al pieței imobiliare românești a generat deja anul acesta cele mai mari două tranzacții. Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea P3 Bucharest către GIC în 2016.

A doua cea mai valoroasă tranzacție din an a reprezentat achiziția de către WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a 3 parcuri logistice din Chitila, Constanța și Târgu Mureș de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision pentru 110 milioane de euro.

Ultimul jucător redutabil intrat pe sectorul logistic din România a fost dezvoltatorul sud-african Fortress, al cărui principal acționar este cel mai mare fond de pensii din Africa. Fortress a intrat direct pe piața imobiliară românească în 2021 când a cumpărat de la Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu parcul logistic Eli Park 1 din Chitila pentru suma de 26,7 milioane euro.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

Proprietarii Accolade sunt doi dintre cei mai bogați cehi. Zdeněk Šoustal este creditat de revista Forbes cu o avere estimată la 570 de milioane de euro, care îl plasează pe locul 32 în topul celor mai bogați cehi. Pe lângă participația sa de 50% în holdingul Accolade, Šoustal deține și grupul de investiții Reticulum, care include afacerea agricolă MJM Agro și complexul de birouri Lighthouse Towers din Praga. Anul trecut, el a început să investească și în parcuri de retail. Totodată, investește și în tehnologie, prin intermediul fondului V-Sharp Alpha.

La rândul său, Milan Kratina are o avere estimată de Forbes la peste 380 de milioane de euro, care îl poziționează pe locul 56 în clasamentul celor mai bogați cehi.
Prima jumătate a lui 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare comerciale (birouri, spații comerciale, depozite și hoteluri) în valoare totală de 419 milioane de euro în România, ceea ce reprezintă o creștere de două ori și jumătate față de volumul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers.

Perspectivele rămân favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzacții în desfășurare, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciază consultanții Colliers.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
accolade
milan kratina
zdeněk šoustal