Grupul grec Atlas Corporation, cunoscut pentru dezvoltarea brandului de vopsele Apla pe piața românească, vinde centrul logistic din zona Pipera a Bucureștiului, unde încă mai are activități de distribuție de produse electronice și alimentare, potrivit surselor Profit.ro. Cea mai mare parte din proprietate a fost cumpărată deja de omul de afaceri Alin Niculae, care extinde astfel proiectul Cloud 9 cu încă 1.300 de apartamente, iar pentru ultima porțiune grecii negociază cu Portland Trust.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Grecii de la Atlas au ieșit în 2018 din afacerea cu vopsele, care i-a consacrat, după ce și-au vândut participația din Fabryo grupului olandez Akzo Nobel, într-una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața locală de vopseluri decorative.
După fuziunea dintre Atlas Paints și Fabryo Corporation, realizată în 2012, grecii au rămas cu diviza de import și distribuție de produse electronice și cu Atlas Foods, distribuitor de produse alimentare cu specific mediteranean. Ambele afaceri își desfășoară activitatea în centrul logistic Atlas Business Center de pe Șoseaua Pipera nr. 59.
Centrul logistic, care dispunea de o suprafață de depozitare de circa 24.000 de metri pătrați, a fost construit, prin intermediul companiei Atlas Warehousing, pe un teren de 85.000 de metri pătrați. Valoarea proprietății a crescut exponențial în ultimii ani, odată cu dezvoltarea puternică a cartierului de afaceri Pipera, atât pe zona de birouri, cât și pe cea de locuințe. Complexul este situat lângă Serviciul de Permise și Înmatriculări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2018, Atlas a vândut o primă bucată de teren, de circa 20.000 de metri pătrați, din această proprietate către Akcent Development, divizia imobiliară a omului de afaceri Alin Niculae, proprietarul distribuitorului de motorină Oscar Downstream. Niculae a dezvoltat în loc complexul rezidențial Cloud9 cu 820 de apartamente.
Recent, investitorul a mai plătit către Atlas circa 17,5 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, pentru un teren cu depozite în suprafață de circa 35.000 de metri pătrați care vine în completarea Cloud9. Astfel, ansamblul rezidențial va mai fi extins cu alte 1.300 de apartamente.
„Am definitivat tranzacția cu terenul care a aparținut Atlas. A fost o negociere mai lungă și s-a finalizat de aproximativ două luni. Achiziția terenului face parte din planul nostru de a continua dezvoltarea proiectului Cloud9, care se bucură de un mare succes. Vom dezvolta pe acel teren faza a II-a și, la scurt timp, faza a III-a a Cloud9, un amplu proiect rezidențial care va include și spații de birouri, zone de relaxare și spații de locuit. Este un proiect ambițios pe care Akcent Development îl va demara în cel mai scurt timp. Akcent va investi aproximativ 300 milioane euro în piața rezidențială, iar Cloud9 este doar o componentă din acest plan ambițios pe care îl avem pentru piața românească în viitorul apropiat”, a declarat, pentru Profit.ro, Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development.
Grupul Atlas a mai rămas cu terenuri în suprafață de circa 30.000 de metri pătrați, pe care se află 3 hale de depozitare. Mai multe surse din piața imobiliară au indicat faptul că Atlas negociază cu dezvoltatorul imobiliar Portland Trust pentru vânzarea proprietății rămase.
Întrebat de Profit.ro despre această potențială tranzacție, Nicholas Sitinas, managing director al Atlas Corporation, a transmis că nu vrea să comenteze. Reprezentanții Portland Trust nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România, a mai realizat două centre de afaceri, amplasate la câteva sute de metri distanță de proprietatea Atlas. Este vorba despre complexul Floreasca Park, vândut de Portland cu circa 100 de milioane de euro, și Oregon Park, vândut cu peste 170 de milioane de euro.
Până în 2010, aproape jumătate din centrul logistic Atlas Business Center a fost ocupat de DSV Solutions, care ulterior și-a mutat operațiunile în parcul logistic Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust și acum în proprietatea CTP.
Grupul Atlas este controlat de Chroma Holdings, care la rândul său este controlată de antreprenorul grec John Sitinas, potrivit unor anunțuri anterioare ale companiei.