EXCLUSIV Giganții tehnologici Finastra, Visteon și IBM îngroașă rândul corporațiilor din România care scot parte din sedii la subînchiriat. Cazurile izolate au devenit o tendință

EXCLUSIV Giganții tehnologici Finastra, Visteon și IBM îngroașă rândul corporațiilor din România care scot parte din sedii la subînchiriat. Cazurile izolate au devenit o tendință

Finastra și Thales au sediul în Orhideea Towers, iar IBM și Molson Coors în complexul vecin The Bridge

scris 1 mar 2021

Giganții tehnologici Finastra, Visteon și IBM au decis să iasă pe piață cu o parte din sediile închiriate în România, pentru a face economii în contextul în care majoritatea angajaților lor lucrează de acasă, iar contractele de închiriere pe care le-au semnat sunt pe o perioadă lungă, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Proprietarii de birouri se tem că această practică îi va forța să scadă chiriile.

Florea Grup – 25 de ani. Pasiunea ne-a adus aici CITEȘTE ȘI Florea Grup – 25 de ani. Pasiunea ne-a adus aici
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Finastra, Visteon și IBM se adaugă unei liste tot mai mari de companii, din care Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte și Renault, care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului. Pentru o imagine mai clară a situației, vedeți și infograficul de la final.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Demersul acestor chiriași reprezintă, cu precădere, o aliniere la practicile globale ale companiilor -mamă de care aparțin și o intenție de a economisi o parte din milioanele de euro plătite anual pe închirierea sediilor din România. Surse Profit.ro din piața imobiliară spun că, astăzi, orice chiriaș care are peste 5.000 de metri pătrați închiriați și ai cărui angajați lucrează de acasă este dispus să subînchirieze minimum 1.000 de metri pătrați.

Ca urmare a acestei reacții, proprietarii simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro. Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă. 

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Compania Finastra, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de soft financiar din lume, și-a scos pe piață o treime din suprafața sediului său din Orhideea Towers, în care închiriază 8.000 de metri pătrați, potrivit surselor Profit.ro. Proprietarul acestui spațiu este compania austriacă CA Immo. Aproape toți cei 530 de angajați din România ai fintech-ului lucrează de acasă și se pregătesc să revină la birou doar câteva zile pe săptămână.

Formată în 2017 prin integrarea Misys și D + H sub Vista Equity Partners, Finastra are peste 9.000 de angajați și realizează venituri de 1,9 miliarde de dolari, la nivel global. Finastra România are o cifră de afaceri anuală de 24,4 milioane de dolari.

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

„Până în prezent nu am subînchiriat spații de birouri în București. Ca parte a abordării noastre de tip «Open Working», prin care dorim să oferim angajaților posibilitatea de a alege și flexibilitate în jurul mediului lor de lucru și pentru a răspunde la impactul pandemiei, evaluăm continuu cea mai bună utilizare a spațiului nostru de birouri din întreaga lume, inclusiv din București. Aproximativ 95% din forța noastră de muncă globală lucrează de acasă pe timpul pandemiei și, pe măsură ce construim locul de muncă al viitorului, ne așteptăm la un model hibrid pentru angajații noștri, cu câteva zile acasă și câteva zile în hub-urile noastre de birouri. Multe companii de tehnologie își reimaginează locurile de muncă în acest mod după COVID-19“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Finastra.

Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021 CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021

Subsidiara din România joacă pentru Finastra rolul unui centru de excelență pentru trezorerie și piețe de capital, fintech-ul având în țară operațiuni de dezvoltare soft, HR, vânzări și customer support.

Producătorul american de componente electronice pentru industria auto Visteon, cu vânzări de 2,5 miliarde dolari în 2020 și un portofoliul de clienți precum Ford, Renault, Nissan, Mazda, BMW, GM, Honda, PSA, JLR, VW și Daimler, a decis să scoată la subînchiriat circa 40% din sediul de 5.000 de metri pătrați contractați în 2019 de la omul de afaceri Ovidiu Șandor în proiectul ISHO din Timișoara, potrivit surselor Profit.ro. Când a semnat contractul cu Șandor, Visteon își propunea ca, până la sfârșitul anului 2020, să își crească echipa de la 40 de angajați la 400 de salariați.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

„Centrul tehnic Visteon din Timișoara continuă să reprezinte o parte integrantă a procesului de  dezvoltare a produselor companiei pentru clienții noștri din Europa. Sănătatea și siguranța angajaților noștri rămân o primă prioritate. Pentru a asigura o protecție maximă și pentru a respecta reglementările locale cu privire la politicile de revenire la muncă, angajații noștri pot lucra de acasă. Acest lucru ne-a permis, de asemenea, să ne optimizăm amprenta de birou și să oferim porțiuni companiilor care au nevoie de spațiu“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Visteon.

Compania, cu sediul central în statul american Michigan, are aproximativ 10.000 de angajați în 18 țări. Pentru 2021, Visteon prognozează vânzări cuprinse între 2,875 miliarde dolari și 3,025 miliarde dolari. Centrul din Timișoara este implicat, în principal, în dezvoltarea de software pentru sistemele electronice avansate de bord (panouri de bord digitale, sisteme de infotainment și afișare pe parbriz) și în dezvoltarea de noi tehnologii privind condusul autonom.

VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala

IBM România, care și-a grupat, în urmă cu doi ani, cei aproximativ 3.300 de angajați în clădirile The Bridge din zona Pasajului Basarab, în București, ofertează pe piață o jumătate de etaj, respectiv circa 1.000 de metri pătrați din cei aproximativ 28.000 de metri pătrați închiriați de la frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii complexului, potrivit surselor Profit.ro.

„Majoritatea angajaților noștri lucrează de la distanță, de acasă, deoarece sănătatea și siguranța angajaților este prioritatea noastră. Evaluăm cu atenție întregul context sanitar și politicile specifice pieței, pentru a determina viitoarele valuri în care angajații vor reveni la birou“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentații IBM România, întrebați dacă vor să subînchirieze.

International Business Machines (IBM) a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 73,6 miliarde de dolari la nivel global. Afacerile din România ale gigantului american se ridică la peste 220 de milioane de dolari pe an.

ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro CITEȘTE ȘI ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro

Volumul de spații de birouri tranzacționat pe parcursul anului 2020 a scăzut cu 40%, până la nivelul de 237.000 de metri pătrați, pe fondul pandemiei COVID-19 care a determinat cea mai mare parte a companiilor să adopte pe scară largă telemunca, amânând pe cât posibil luarea unor decizii cu impact pe termen mediu și lung. După un an în care companiile au putut să evalueze impactul telemuncii prin analize interne sau cu ajutorul consultanților, acestea sunt acum în poziția de a-și redimensiona necesarul de spații într-o piață care le-a devenit favorabilă.

„Putem spune că începutul acestui an a adus un volum de activitate chiar mai ridicat față de debutul anului 2020, când aproape nimeni nu întrevedea impactul major pe care îl va avea propagarea pandemiei Covid-19. Avem, în prezent, proiecte în lucru de peste 70.000 de metri pătrați la nivelul Bucureștiului și orașelor regionale pentru o serie dintre cele mai mari corporații prezente la nivel local, acestea conștientizând că este un moment prielnic pentru a-și reașeza contractele, fie că vorbim de renegocieri, consolidări, restrângeri sau chiar extinderi de spații. În acest context, ne așteptăm ca volumul tranzacționat în 2021 să crească substanțial, cu cel puțin 20 – 30%, urmând să revină peste nivelul de 300.000 de metri pătrați”, spune Bogdan Bogatu, Director Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
finastra
visteon
ibm
subinchirieri
birouri