Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, are, în diferite etape de dezvoltare, trei noi proiecte rezidențiale, cu sute de apartamente și vile, în București și Voluntari, după ce, anul trecut, a vândut companiei London Partners proiectul Belvedere Residences, gândit să ajungă la circa 1.600 de apartamente până la final, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noile sale proiecte rezidențiale sunt dezvoltate sub umbrela Metav, companie, delistată anul trecut de la bursă, care se ocupă cu închirierea de spații de birouri, depozite și spații de producție în cadrul parcului industrial Metav din Băneasa. Popoviciu controlează indirect compania Metav prin intermediul offshore-ului Alverley Investments din Cipru, fost Bladon Enterprises.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai avansat este complexul ZenVille din Pipera. Metav deține un teren de 15.600 de metri pătrați în Voluntari, în valoare de 7,6 milioane de lei, pe care a început dezvoltarea unui complex rezidențial cu 97 de vile. Prima etapă a proiectului cuprinde 47 de locuințe cu suprafețe cuprinse între 149 și 174 de metri pătrați construiți ce urmează a fi livrate în iunie 2021. Prețurile avansate pe site-urile de specialitate sunt de circa 137.000 de euro pentru o casă.
Un alt proiect rezidențial, aflat într-o etapă incipientă de avizare, este pregătit pe un teren de circa 2,1 hectare, evaluat la 34,2 milioane de lei, intrat în portofoliul Metav în 2013 prin achiziție de la o altă firmă a lui Gabriel Popoviciu. Lotul este amplasat pe șoseaua Fabrica de Glucoză, care prelungește autostrada A3 până în zona de afaceri Pipera din București. De altfel, în 2013, Metav a fost despăgubită cu 6,5 milioane de lei pentru exproprierea a șase loturi de pe această stradă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător vine la bursă - Gheorghe Iaciu inițiază o afacere cu apartamente de închiriat. „Dacă există interes, putem construi sute de apartamente de închiriat.“Pe acest teren, achitat integral în 2017, Metav poate construi șase blocuri cu peste 600 de apartamente, ce ar veni în continuarea complexului Belvedere Residences, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Popoviciu a dezvoltat în 2018 și 2019 două faze din ansamblul Belvedere, adică 640 de apartamente pe care le-a vândut integral. Pentru realizarea a încă două faze, cu 966 de apartamente, el a vândut cu circa 5 milioane de euro un teren de 2,4 hectare companiei London Partners, care a continuat construcția.
Proiectul Belvedere (sus) si extras din PUZ Fabrica de Glucoză, partea Metav (jos)
Cel mai ambițios proiect realizat de Metav este chiar în locul parcului industrial de lângă aeroportul Băneasa. Popoviciu deține aici un teren de circa 20 de hectare pentru care a elaborat un Plan Urbanistic Zonal, aflat în etapa finală de avizare, ce propune construcția unui ansamblu de locuințe, comerț, servicii, birouri, logistică și depozitare, cu o suprafață desfășurată de circa 650.000 de metri pătrați, echivalentul unei investiții de peste 300 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. În cadrul acestui proiect pot fi ridicate peste 1.000 de apartamente.
Extras din PUZ-ul Metav pentru strada Biharia
Gabriel Popoviciu este cunoscut pe piața imobiliară, în primul rând, pentru dezvoltarea Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City din București.
Proiectul Băneasa, dezvoltat de Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a atras o investiție inițială de 165 milioane de euro în zona comercială, 46 milioane de euro în cea rezidențială și 45 milioane de euro în cea de birouri, potrivit companiei dezvoltatoare Băneasa Developments. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari investiții realizate până acum pe piața imobiliară din România, după complexul AFI Cotroceni.
Dosarul Ferma Băneasa
Pe lângă banii încasați anual din chirii, proiectul Băneasa i-a adus lui Gabriel Popoviciu și o condamnare la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224,6 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.
Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel București a dispus restabilirea situației anterioare și restituirea către statul român a suprafeței de teren pe care se află IKEA, mall-ul Băneasa Shopping City, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și de birouri, dar și Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Gabriel Popoviciu, aflat sub supravegherea poliției londoneze, a declarat pentru Profit.ro, într-una dintre extrem de rarele sale discuții cu presa, că decizia instanței va genera, în cazul în care rămâne identică și după apel, „o situație atât de complexă pentru care răspunsul nu poate fi simplu“.
Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 metri pătrați, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business & Technology Park. Zona comercială acoperă 45 de hectare de teren, iar firma Băneasa Developments furnizează servicii de administrare și pentru IKEA, Carrefour, Mobexpert, Metro și BricoDepot. Complexul rezidențial Băneasa include 12 blocuri cu 227 de apartamente, cu o suprafață de circa 74.000 metri pătrați. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a cumpărat un apartamente prin credit aici, pe care l-a donat ulterior fiului său. Zona de birouri Băneasa Business & Technology Park este formată din două clădiri de birouri de câte patru etaje, care au o suprafață închiriabilă de 28.614 metri pătrați.
Magazinul IKEA a fost dezvoltat tot de Gabriel Popoviciu în sistem de franciză și vândut în 2010 pentru circa 30 de milioane de euro direct retailerului suedez de mobilă. Terenul pe care este construită IKEA și ansamblul rezidențial sunt singurele vândute de firmele lui Popoviciu, restul se află în proprietatea lor sau, cum este cazul Ambasadei SUA, terenul este concesionat pentru 99 de ani.
Prin Băneasa Investments, Popoviciu mai controlează complexul comercial Big Berceni, Pavilionul H și spațiul închiriat Hard Rock Cafe, ambele din Parcul Herăstrău, o serie de spații comerciale de pe Bulevardul Regina Elisabeta și hotelul Păltiniș din Sinaia. Practic firma administrează o suprafață de peste 177 de hectare de spații comerciale, din care 98% este în Băneasa.