EXCLUSIV FOTO SIF Banat-Crișana finalizează vânzarea către Kaufland, Lidl și Hornbach a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina. Încheie și vânzarea fostei fabrici Filan

EXCLUSIV FOTO SIF Banat-Crișana finalizează vânzarea către Kaufland, Lidl și Hornbach a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina. Încheie și vânzarea fostei fabrici Filan

Amplasamentul viitoarelor magazine

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 9 mar 2023

SIF Banat-Crișana a început să semneze contractele de vânzare-cumpărare pentru cele trei parcele în care a fost împărțită fosta platformă industrială a producătorului de țevi metalice Helitube din cartierul bucureștean Colentina. Primul contract a fost semnat cu retailerul german Kaufland la un preț de 10,5 milioane euro și urmează Lidl și Hornbach, valoarea întregii tranzacții urmând să depășească 38 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. În paralel, SIF1 finalizează și vânzarea terenului fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon la un preț de 13,7 milioane de euro. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenul de circa 9 hectare al Helitube a fost împărțit în trei, iar SIF1 a obținut din octombrie anul trecut autorizații de construire pentru un hipermarket Kaufland, un magazin Lidl și un centru comercial Hornbach, acestea fiind o condiție pentru definitivarea tranzacției de vânzare a terenurilor.

SIF a ajuns la un acord cu cei trei retaileri germani din 2021, decizie despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată

Recent, Kaufland a semnat primul contract de vânzare-cumpărare pentru o suprafață de 24.603 metri pătrați la un preț de 430 de euro/metru pătrat exclusiv TVA, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Pentru Lidl și Hornbach a rămas restul de circa 6,5 hectare de teren. Și aceste două tranzacții se vor încheia la un preț tot în jurul a 430 de euro/metru pătrat, spun sursele Profit.ro, iar semnarea este iminentă.

EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

SIF1 deține platforma Helitube prin intermediul companiei SIFI BH Retail, care și-a adjudecat terenul la licitație, în 2020, la un preț de 18,5 milioane de euro, plus TVA. Totuși, SIF1 deținea o creanță în valoare de circa 60 de milioane de euro asupra proprietății, motiv pentru care prețul a fost scăzut din datorie. Cu banii ce urmează să fie încasați acum din vânzarea terenului, SIF1 își va recupera aproape toată datoria.

În paralel cu tranzacționarea Helitube, Kaufland a semnat cu SIF1 și contractul de vânzare-cumpărare pentru o suprafață de 20.402 metri pătrați din terenul de circa 3 hectare al fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon la un preț de 450 de euro/metru pătrat exclusiv TVA, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Restul de circa un hectar din Filan urmează să fie cumpărat de Lidl în perioada imediat următoare. Valoarea totală a acestei tranzacții este de 13,7 milioane de euro și a fost prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

Și în cazul acestui teren, SIF1 a obținut deja autorizația de construire a unui hipermarket Kaufland și a unui magazin Lidl.

FOTO Ofertă pe piață - Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă pe piață - Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, scoasă la vânzare

Activele fabricii Filan, fostă Întreprinderea „Filatura de lână pieptănată” București, au intrat în portofoliul dezvoltatorului israelian Adama înainte de criza imobiliară din 2008, când investitorul era în plină ascensiune. Firma prin care Adama deținea Filan a fost declarată falimentară în 2011, iar în februarie 2019 o firmă a SIF Banat-Crișana a plătit circa 35,2 milioane de lei (7,56 milioane euro) pe activele imobiliare ale societății în lichidare.

De asemenea, SIF1 se apropie de finalul demolării construcțiilor de pe fosta platformă IMGB, cumpărată cu 40 de milioane de euro în 2020, după care urmează vânzarea terenului către Prime Kapital, care va face aici un cartier rezidențial major, și către retailerii Dedeman, Kaufland, Lidl și Altex.

Istoricul Helitube

În vara anului 2018, la un deceniu distanță de momentul în care dezvoltatorul belgian Bel Rom plănuia să construiască pe terenul Helitube un mall și clădiri de birouri în valoare de 100 de milioane de euro, un alt grup belgian, Mitiska, își adjudeca la licitație proprietatea la un preț de trei ori și jumătate sub cel plătit în 2008 de Bel Rom.

Proprietatea a fost vândută către Bel Rom de o firmă a omului de afaceri Corneliu Găvăneanu la un preț estimat la 60 milioane de euro.

Fondul belgian de investiții Mitiska, care deține o rețea de parcuri de retail în România, a cumpărat terenul de la firma Bel Rom Nouă, aflată în faliment din 2016. Totuși, SIF Banat-Crișana a contestat licitația, a obținut anularea tranzacției și, treptat, a devenit creditorul majoritar al companiei falimentare.

EXCLUSIV Planul fondului de investiții ACP de a prelua Telekom Romania Mobile: Semnarea unei tranzacții de circa 200 milioane euro. Cu atragerea Guvernului și a BERD CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul fondului de investiții ACP de a prelua Telekom Romania Mobile: Semnarea unei tranzacții de circa 200 milioane euro. Cu atragerea Guvernului și a BERD

Terenul Helitube este situat în apropierea unei foste zone industriale, care începe să se transforme în spații de locuit și comerț. Fosta Întreprindere de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC) urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe. Lângă această proprietate este un teren, parte a fostului Centru de Exploatare a Lemnului, care aparține familiei Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari. Investitorii lucrează deja aici la construcția ansamblului rezidențial Palmyra, care va cuprinde 700 de apartamente.

Peste drum de Helitube, grupul de investitori olandezi care deține centrul logistic Eurocooling  testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea, prin inițierea unui proiect rezidențial cu peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Dumitru pregătește construcția unui parc de retail modern, cu un hipermarket și magazin de bricolaj, în locul celebrelor tarabe cu produse ieftine din complexul Europa, închise anul trecut. Pentru o imagine mai clară asupra zonei vizualizați infograficul alăturat.


Înlocuirea vechii fabrici Helitube cu magazine este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. Foste fabrici care sunt în curs de a fi înlocuite cu blocuri cu apartamente și magazine sunt Laromet din Bucureștii Noi și Ventilatorul din Cotroceni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
sif1
kaufland
lidl
hornbach
helitube