Recuperatorul ceh de creanțe APS pregătește un ansamblu rezidențial cu blocuri de 14 etaje și sute de apartamente pe fostul teren al Frigotehnica din cartierul bucureștean Pantelimon, preluat în contul unei datorii pe care fabrica o avea la Alpha Bank. Fabrica a fost cumpărată anul trecut de platforma Roca.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2008, proprietarul Frigotehnica de la acea vreme, fondul de investiții Axxess Capital, a accesat un credit de 20 de milioane de euro, pentru desfășurarea activității fabricii. În perioada 2010-2017, fabrica a înregistrat pierderi contabile cumulate de circa 86,5 milioane lei din cauza crizei. Deși performanțele firmei s-au îmbunătățit și a ajuns pe profit, acesta a fost insuficient pentru a reduce semnificativ pierderile anterioare.
În martie 2018, Frigotehnica a fost cumpărată de la Axxess Capital de către platforma Roca, fondată de CITR Group împreună cu Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, frații Pavăl, proprietarii Dedeman și producătorul de vagoane Astra Rail Industries din Arad.
La scurt timp după schimbarea proprietarului, Frigotehnica a cedat terenul de circa două hectare pe care funcționau depozitele din București ale fabricii către recuperatorul de creanțe APS Consumer Finance în contul unei datorii de circa 12,8 milioane euro, rămasă din creditul de la Alpha Bank, potrivit informațiilor Profit.ro.
Sediul Frigotehnica a fost deja mutat în clădirea de birouri Delea Veche 24 Offices, iar depozitele urmează a fi mutate într-un spațiu închiriat, a declarat Rudolf Vizental, CEO-ul Roca, pentru Profit.ro.
Noul proprietar al terenului și al fostelor depozite Frigotehnica, de pe strada Torentului, nr. 2, a inițiat recent procedurile de obținere a unui Plan Urbanistic Zonal ce propune construcția a 5 blocuri cu 5, 10, 12 și 14 etaje, ce ar putea cuprinde sute de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro. APS mizează pe un Procent de Ocupare al Terenului de 70% și un Coeficient de Utilizare al Terenului de 3. Dat fiind profilul proprietarului, cel mai probabil terenul este pregătit pentru o vânzare, APS neavând activități de dezvoltare imobiliară în România.
Lotul de 2 hectare este lipit de complexul de containere frigorifice Antrefrig și de halele fostei fabrici de jucării Metaloglobus, despre care Profit.ro a scris că urmează a fi transformate într-un ansamblu rezidențial cu sute de apartamente. De asemenea, un magazin Lidl urmează a fi construit pe o altă latură a Frigotehnica, în locul unei bucăți din fabrica de mobilă Mobilux.
Recent, Profit.ro a anunțat că CITR, jucător pe piața de insolvențe, lansează o nouă firmă după platforma de investiții și management ROCA. Noua firmă a fost denumită ROCA X Start-Up. Firma este fondată de CIT Resources și CIT Restructuring, parte a grupului CITR.
Până astăzi, ROCA a preluat acțiuni la companii precum Frigotehnica, Electroplast, S-Karp, Eco Clima Industrial, Tremot. În prezent, acționariatul ROCA include nume precum Andrei Cionca, președinte CITR Group și asociații săi prin divizia de investiții CIT Resources, Astra Rail Management GMBH, frații Pavăl, prin PIF Industrial, Dan Șucu fondatorul Mobexert, BT Investments, compania de investiții a Băncii Transilvania, Theodora Popa, vice-președinta grupului Transavia și a Theodora Golf Club, Adolf Bâclea, fondatorul companiei Cosena, Vetimex Capital S.R.L., companie deținută de familia Korponay, fondatorii distribuitorului de produse veterinare Maravet SA. Cristian Ludovic Pop, fondatorul lanțului de magazine pet shop Animax, si Next Capital Solutions S.R.L., companie de servicii financiare destinate IMM-urilor și membră a grupului EOS.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele 10 luni ale acestui an au fost încheiate circa 441.000 de tranzacții, cu 8,2% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.