Antreprenorul Mihail Dragoș Astratinei, alături de soția sa, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial de proporții în spatele Leroy Merlin Colosseum, din zona Chitila, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit News TV va organiza, pe 11 iulie, Maratonul Imobiliar, ediția a II-a, la care vor fi prezenți cei mai importanți jucători de pe piața din România, reprezentanți ai autorităților, dezvoltatori, constructori, arhitecți, consultanți, finanțatori, furnizori de utilități, specialiști în dezvoltarea urbană, responsabili din administrația locală, centrală, brokeri, retaileri, evaluatori, experți financiari, arhitecți, operatori logistici.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul 123Credit.ro, Nordis și PAID România
Investitorul a cumpărat în 2016 un teren cu o suprafață de 2,5 hectare chiar în spatele magazinului de bricolaj Leroy Merlin Colosseum și în noiembrie 2020 a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În varianta inițială a proiectului se propune construcția a patru blocuri cu o înălțime maximă de 14 etaje. Coeficientul de Utilizare a Terenului marcat în documentație este de 3, ceea ce înseamnă că s-ar putea construi aici peste 700 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.
Pe acest teren a funcționat în trecut fosta firmă agricolă IAS Mogoșoaia.
Extras din PUZ-ul prezentat de investitor
În certificatul de urbanism atașat documentației PUZ depuse de Astratinei se menționează că pe teren este notată o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare. În extrasul de carte funciară actual se menționează că 10% din proprietate a fost vândută în decembrie 2022 firmei Riverside Estate Development.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OMV Petrom închiriază unei școli private turnul din Petrom City, cel mai mare sediu al unei companii din România Societatea Riverside Estate Development a fost vândută, recent, de Astratinei companiei agricole cu acționariat libanez Agro-Chirnogi, împreună cu un proiect rezidențial cu circa 150 de apartamente amplasat în zona Orhideea din București.
Constantin Degeratu, directorul general al Riverside Estate Development, a declarat pentru Profit.ro că firma pe care o conduce nu este implicată în proiectul din zona Chitilei și că acesta va fi derulat doar de In-Spekt, firma familiei Astratinei.
Contactat de Profit.ro, cu privire la planurile sale pentru acest proiect, Mihail Astratinei a transmis că procedura de autorizare este blocată pentru moment, pentru întreaga zonă, motiv pentru care, indiferent de planurile sale, este nevoit să mai aștepte cu acest proiect.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, cumpără centrul logistic al Atlas Corporation din zona Pipera. O parte o vinde pentru Regina Maria, care își va construi un nou spital
În continuarea terenului In-Spekt, milionarul britanic de origine cipriotă Panico Panayi, proprietarul parcului de retail Colosseum, vrea să construiască și el un ansamblu rezidențial cu circa 600 de locuințe, în spatele centrului său comercial.
Dacă îl va construi, proiectul din zona Chitilei va fi cel mai mare realizat până acum de firma lui Mihail Astratinei. El a anunțat, la începutul anului trecut, că lucrează la un proiect rezidențial de tip boutique-premium, denumit Brick Lofts, care cuprinde 40 de apartamente, o investiție de peste 20 de milioane de euro. Acest proiect se află în zona Fabrica de Glucoză, în care Astratinei mai deține un teren de circa 2.500 de metri pătrați pe care se dorește construcția unui hotel de 4 stele.
Investitorul mai deținea, în parteneriat cu iranianul Manochehr Saadati-Sohi, un teren de 17,9 hectare de teren în Afumați pe care l-a vândut, în 2021, dezvoltatorului de spații logistice CTP, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la peste 5 milioane de euro. Terenul este utilizat pentru extinderea CTPark Bucharest Nord din Ștefăneștii de Jos.
Mihail Astratinei este proprietarul dezvoltatorului imobiliar In-Spekt Development, cunoscut pentru construcția ansamblului rezidențial de lux Parisian Views din centrul Bucureștiului și a unei mici clădiri de birouri în zona Dorobanți-Perla. Omul de afaceri mai are în portofoliu și alte terenuri pe care vrea să construiască locuințe și birouri.
Înainte de criza financiară din 2007-2008, Astratinei a fost activ pe piața de brokeraj imobiliar prin intermediul agenției ASCO Properties, afiliată rețelei internaționale GVA Worldwide, pe care, ulterior, a închis-o.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.