Grupul bihorean Prima Development, deținut de omul de afaceri Ștefan Kopanyi, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, a început autorizarea unui ansamblu rezidențial major, cu 490 de apartamente, lângă stadionul Steaua, din Sectorul 6 al capitalei, o investiție estimată la 50 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dezvoltatorul imobiliar a plătit, în octombrie 2022, circa 6,5 milioane de euro pentru achiziția unui teren în suprafață de aproximativ 12.200 de metri pătrați, amplasat în spatele centrului de mobilă Tamilia din Ghencea, de la compania Montrom International, deținută de sirianul Ahmad Kaziz și Dana Delia Abi Chahine, potrivit surselor Profit.ro. Tranzacția a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru acest teren, investitorul imobiliar propune construcția a trei blocuri, dintre care două în formă de L și unul de tip punct, cu 12 etaje fiecare.
„Proiectul va avea 490 de apartamente, spații de servicii la parter și duplexuri la ultimele etaje. La parter va fi amenajată și o creșă. Am început procedura de autorizare, avem certificat de urbanism și urmează să începem procedura de avizare. Avem în desfășurare un concurs de concept arhitectural, pentru fațadele clădirilor. Ne așteptăm să obține autorizația până la finalul anului viitor și, ulterior, vom începe construcția. Clădirile vor avea un sistem de încălzire centralizată, iar construcția va fi realizată la standard Nzeb, ceea ce va duce la un consum redus de energie pentru încălzire și răcire“, a declarat, pentru Profit.ro, Adrian Stoichină, COO al Prima Development Group.
Proiectul propus de Prima Development în PUD
Investiția în acest proiect este estimată de dezvoltator la circa 50 de milioane de euro, sumă care include și valoarea terenului.
Proiectul propus de Prima Development în PUD
Zona în care urmează să se construiască acest proiect este în plină dezvoltare. Dezvoltatorul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse dețin, chiar lângă proprietatea Prima Development, un teren de 13 hectare pe care este gândit un proiect rezidențial cu 4.500 de apartamente. Prima fază a Stellaris Residencias presupune o investiție de 59 de milioane de euro, va cuprinde 482 de apartamente și are ca termen de finalizare sfârșitul anului 2024.
De asemenea, primăria a aprobat și planul companiei Sten Consulting, deținută de Eugen și Ioana-Paula Stănculescu - proprietarii Auto Cobălcescu, de a construi un parc de retail lângă Dedeman Ghencea, care ar putea cuprinde un magazin Lidl.
Proprietarul comerciantului de mașini Auto Cobălcescu mai deține pe Bulevardul Ghencea o suprafață de circa 10 hectare de teren în apropierea stadionului Steaua. Sten Consulting a vândut în 2017 o bucată din acest teren, de aproape 5,9 hectare, către Dedeman, care a și inaugurat în 2020 un nou magazin aici.
Prima Development Group are în derulare 10 proiecte imobiliare, în prezent. În București, dezvoltatorul are în lucru ansamblul Prima Vista, format din 4 blocuri cu 482 de apartamente. Acest proiect a fost preluat de la London Partners și continuă ansamblul Belvedere Residences, început de omul de afaceri Gabriel Popoviciu în zona Fabrica de Glucoză din nordul Bucureștiului.
Grupul a finalizat anul acesta și achiziția a aproape jumătate din terenul rămas fabricii de mobilă Artemob International din cartierul bucureștean Pantelimon și i s-a promis întregul teren după închiderea fabricii, care s-ar putea realiza peste câțiva ani. În loc se pregătește construcția unui complex cu 964 de apartamente.
În vara anului 2019, Profit.ro a anunțat, în premieră, că investitorul orădean a intrat pe piața din București prin două tranzacții importante cu terenuri. A cumpărat 3.000 de metri pătrați pe Bulevardul Mărășești 125, lângă Seminarul Teologic, cu circa 2 milioane de euro de la asociația de parașutism TNT Brothers și 49.200 de metri pătrați pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești cu circa 12 milioane de euro de la firma cu capital spaniol Delorian Group.
Pe terenul din Mărășești a fost construit ansamblul Boemia Apartments, iar pe cel din Sisești este proiectat complexul Alizee, cu peste 1.000 de apartamente. Grupul bihorean a mai finalizat, între timp, și proiectul Core Timpuri Noi din București, cu 243 de apartamente, pe un teren cumpărat de la grupul de investitori israelieni Longbridge.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.