Compania Globalworth, la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, a fost autorizată să construiască primul său proiect rezidențial de la momentul înființării, din urmă cu circa 10 ani, relevă documente analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Omul de afaceri Ioannis Papalekas a inclus în portofoliul Globalworth, încă de la înființarea companiei, în 2013, un teren de circa 3.200 de metri pătrați amplasat pe Șoseaua Nordului, din capitală, lângă vila milionarului Dan Nicorescu și peste drum de Parcul Herăstrău. Valoarea proprietății a urcat de la 6,1 milioane euro la 8,3 milioane euro în ultimul deceniu.
Acum, după zece ani de așteptare, proiectul Herăstrău One a fost autorizat și prevede construirea unui ansamblu rezidențial format din două clădiri cu apartamente unite la nivelul parterului cu un corp de legătură. Mai exact, întregul proiect va avea două niveluri subterane comune pentru parcări și 5 etaje supraterane, plus mezanin.
Proiectul prevede construcția a doar 29 de apartamente, însă suprafețele acestora sunt uriașe, comparativ cu standardul pieței, adică depășesc 320 de metri pătrați fiecare.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiect, reprezentanții Globalworth au transmis că nu doresc să comenteze pe acest subiect.
Extras din PUZ-ul proiectului Herăstrău One
Acesta este primul proiect rezidențial inițiat de Globalworth în cei 10 ani de activitate, ținta sa fiind clădirile de birouri, sector pe care îl domină, și spațiile industrial-logistice.
Totuși, Papalekas a inclus în portofoliul de început al companiei și ansamblul rezidențial UpGround din apropierea metroului Pipera, însă acesta era deja funcțional la acel moment.
Globalworth a transformat, în 2020, etajul 14 al unuia dintre turnurile rezidențiale UpGround în spații de cazare. Mai exact, 9 apartamente au fost transformate în spații hoteliere dedicate celor 150 de corporații care închiriază spații în cele 18 clădiri de birouri ale Globalworth.
Compania mai închiriază 183 de apartamente din totalul de 400 de locuințe construite în cele două turnuri rezidențiale UpGround și obține de pe urma lor un venit anualizat de circa 900.000 de euro.
O altă premieră în viața companiei este discuția pe care o poartă cu Banca Transilvania pentru posibila vânzare a clădirii A din cadrul complexului de birouri Green Court, care ar reprezenta prima vânzare din portofoliul local de birouri al Globalworth, potrivit surselor Profit.ro.
Globalworth este o companiei înființată în România de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas care s-a extins puternic și în Polonia, ajungând acum la active de peste 2,8 miliarde de euro. Compania îi are acum ca acționari majoritari pe cehii de la CPI Property Group și pe nemții de la Aroundtown. În România, Globalworth deține proprietăți comerciale cu o valoare totală de 1,3 miliarde de euro și este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din țară.
Aproape 10.000 de locuințe noi au fost finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în creștere cu 14,8% față de perioada similară a anului anterior. Datele SVN Romania arată că la începutul acestui an erau în construcție peste 27.000 de locuințe noi în București și împrejurimi, un record pentru ultimii 30 de ani.
În trimestrul al treilea al acestui an s-au vândut aproximativ 15.600 de case și apartamente în București și împrejurimi, în scădere cu 5,8%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2021. În ciuda contextului general nefavorabil, în primele nouă luni din 2022, pe piața din București și împrejurimi s-au încheiate cu 7,8% mai multe tranzacții cu locuințe, comparativ cu perioada similară din 2021.