Frații Francisco José și Juan María Riberas Mera, proprietarii unuia dintre cele mai mari grupuri din industria auto europeană, Gestamp, și unii dintre cei mai bogați spanioli, își pregătesc intrarea pe piața imobiliară românească cu un proiect rezidențial cu peste 1.000 de apartamente în Pipera, pe un teren ce i-a aparținut, în trecut, lui George Becali, potrivit surselor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Frații Riberas dețin fiecare aproximativ un sfert din producătorul de componente auto Gestamp Automoción, care gestionează 113 fabrici și 13 centre de cercetare și dezvoltare la nivel internațional, printre care și fabrica românească Beycelik Gestamp din Dârmănești, cu peste 300 de angajați.
Prin intermediul Inmobiliaria Acek, divizia imobiliară a Gestamp Group, cei doi frați dețin două loturi de teren învecinate și amplasate în spatele dealer-ului auto Dacia și Renault Meridian Nord din Pipera.
Investitorii au acum un plan de dezvoltare rezidențială deja aprobat pe unul dintre cele două terenuri și se așteaptă să înceapă construcția. Primul teren, pe care urmează a fi dezvoltat proiectul Acek Nord, are o suprafață de 14.482 de metri pătrați și pe el sunt planificate blocuri cu un total de peste 500 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Proiectul prezentat de Inmobiliaria Acek pentru terenul din Pipera
Al doilea lot are 13.950 de metri pătrați și ar putea susține o construcție cu un număr similar de apartamente.
Acesta este primul proiect imobiliar din România al fraților Riberas, spun sursele Profit.ro. Ei au achiziționat aceste terenuri încă din 2008 de la un grup de investitori israelieni care le cumpăraseră de la George Becali în 2005, potrivit surselor Profit.ro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiectul lor românesc, reprezentanții Inmobiliaria Acek și ai Gestamp Group nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Spaniolii de la Gestamp au intrat pe piața auto locală în 2017 prin achiziția fabricii de matrițe de presaj și ansamble MPO din Dârmănești, al cărei principal client este grupul Renault-Nissan. Peste drum de această fabrică Gestamp construiește o nouă unitate de producție de repere electrice pentru Dacia și Ford, unde vor fi angajați 630 de muncitori.
Cu venituri anuale de peste 10 miliarde de euro și circa 43.000 de muncitori la nivel global, Gestamp echipează anual cu componentele sale peste 1.200 de automobile ale celor mai mari producători de mașini din lume.
Frații Riberas Mera sunt și cel mai mare acționar al producătorului spaniol de componente auto CIE Automotive, care gestionează 114 fabrici la nivel mondial, printre care trei în România.
Averea lui Francisco José Riberas Mera (59 de ani), cel mai mare dintre frați și președintele executiv al Gestamp, este evaluată la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce fratele său Juan María Riberas Mera (55 de ani) figurează cu o avere de 1,4 miliarde de dolari în topul american Forbes, ocupând locurile 17 și 18 în clasamentul celor mai bogați spanioli.
Tatăl celor doi a înființat în 1958 un mic comerciant de oțel, care în decursul a două decenii a devenit una dintre cele mai mari companii siderurgice din Spania, iar în 1997 și-a diversificat activitatea și pe segmentul de componente auto.
Cu noua investiție imobiliară, frații Riberas se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în zona Pipera, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.
Familia Becali a vândut, în ultimii ani, o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development, Catted și IBB Holding, dar și unor antreprenori ca Andrei Lișinschi, Dumitru Dragomir, fotbalistul Florin Tănase, familiei Ionica și Gelu Pașalău și fostului deputat moldovean Mihail Solcan în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 60 de milioane de euro semnalate în premieră de Profit.ro. Tot Becali a vândut cu 11 milioane de euro și cele 7 hectare de teren pe care Prime Kapital construiește acum ansamblul rezidențial Avalon din aceeași zonă.
Peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.
Tranzacțiile cash continuă să dețină procentul majoritar din totalul achizițiilor de locuințe într-un context în care indicele SVN de accesibilitate al cumpărării unei noi locuințe, calculat ca raport dintre prețuri și salarii, a ajuns la cea mai bună valoare din istoria modernă a pieței locale, ținând cont că salariul mediu a crescut în ultimul an cu 15,1%, în timp ce prețurile s-au majorat, în medie, cu doar câteva procente.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București deținea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene, arată un raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions.